Bijrol voor Sint in overtreffende Aveleijn-voorstelling
25-11-2022
MAAR LIEFST 29 KEER STAAN KAATJE KOPSTAND ÉN CLIENTEN OP PODIUM KULTURHUS

Bijrol voor Sint in overtreffende Aveleijn-voorstelling

Het is alweer drie jaar geleden dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een Sinterklaasvoorstelling in het Kulturhus de harten raakte van talloze cliënten en hun medewerkers en verzorgers. Door corona werd er de afgelopen twee jaar immers uitgeweken naar een zelfgemaakte speelfilm. “Ook geweldig”, aldus Karin Emmerink alias Kaatje Kopstand, de hoofdrolspeelster. “Maar echt op de planken staan en de interactie met je publiek, dat heeft toch wel wat meer.” En dat bewijzen alle deelnemers dit jaar in de voorstelling ‘Kaatje Kopstand en de bijzondere steen van Sinterklaas’, een overtreffende editie in een serie van inmiddels 17 jaar.

 

Boomlange kabouterkoning

Het verhaal handelt over een bijzondere vriendschapssteen, waarin Sinterklaas aan Kaatje heeft gevraagd deze naar Kabouterkoning Poem te brengen. Maar vooraleer de boomlange koning de steen in zijn handen krijgt, gaat er natuurlijk van alles mis. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het kabouterbos, met fraaie decors en rekwisieten én een (bijna) hoofdrol voor de mol Molle, Kees het konijn en de vogel Totti. Natuurlijk spelen ook Piet Pedro, Piet Bossche Bol, Tante Sissel en Kareltje Kweetniet een wezenlijke rol in het verhaal, maar dit jaar gaat alles gewoon nog een stapje verder.

 

Het lijkt alsof alle goeds van de afgelopen 17 jaar bijeen is gebracht en daaroverheen nog eens een extra sausje is gegoten dat uiteindelijk tot een uurtje heerlijk vermaak leidt dat geen seconde verveelt. “Dat mag ook niet”, aldus Karin. “Dat is immers telkens ook het uitgangspunt: ons verhaal moet behapbaar zijn voor kinderen van de basisschool en het bijzonder onderwijs en mag maximaal een uurtje duren.”

 

Cliënten van Aveleijn hebben ook een rol

Om dat gerealiseerd te krijgen begint het conceptdenken bij Karin al midden in de zomer. “Ja, dan begint het bij mij te borrelen. Vervolgens duik ik vlak na de zomer een weekje onder, bij voorkeur aan de kust, en begin ik te schrijven. Vanaf september, als de grote lijn staat, volgt het overleg met liedjesschrijver, decorontwerper en regisseur. Het is net een puzzel, waarbij de vele stukjes op enig moment naadloos in elkaar moeten passen.” En hoewel ze van dit proces enorm kan genieten, is de absolute meerwaarde voor haar toch wel dat ook cliënten van Aveleijn een rol hebben in het spel. “Naast de jaarlijkse muzikale ondersteuning van de Flying Birds zijn er dit jaar maar liefst drie cliënten die meespelen. En ze doen het geweldig!”, zegt ze met een fonkeling in haar ogen.

 

Vrijdagmorgen was de zesde voorstelling van de in totaal 29 die het gezelschap in amper twee weken tijd verzorgt. “Best pittig, al lijkt het simpel”, zegt ze, “want je moet wel continu aanstaan. Toch leer je enorm van elkaar en het plezier dat je samen en voor je publiek creëert, maakt alles goed.” Zelfs na afloop van de voorstelling vrijdagmorgen, in de foyer van het Kulturhus, beleefden de bezoekers - die dit keer afkomstig waren van De Stapsteen en de dagbesteding – nog geweldige momenten. Zo was er een meet and greet met de Sint, terwijl enkelen zelfs de vriendschapssteen even in hun handen mochten houden. Het geluk en de blijdschap spatten eraf.

 

Voor de voorstellingen van vrijdagavond 2 december om 19.00 uur en zaterdagmiddag 3 december zijn er nog een aantal gratis kaarten beschikbaar. Zie hiervoor de website van Aveleijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024