Kerstherberg blijft, maar moet snijden
VEEL HOBBELS ONDERWEG NAAR DE KERST

Kerstherberg blijft, maar moet snijden

Al dertig jaar lang voelt de Kerstherberg in Borne als een warme deken voor hen die eenzaam zijn of gewoonweg de middelen niet hebben om er een echte feestdag van te maken. Op eerste kerstdag vanaf 12.00 uur zijn ze dan welkom in de foyer van het Kulturhus. Voor een hapje en een drankje, maar vooral ook voor een stukje gezelligheid. Voor wat aanspraak en vermaak. Ook dit jaar gaat de herberg weer open en is ‘ie misschien wel meer gewenst dan ooit. “Maar je wilt niet weten hoeveel hobbels we op de weg er naartoe ondervinden”, aldus Anja Kuipers van de organisatie.
 

In 2019 nog 150 bezoekers

Het is alweer drie jaar geleden dat de laatste Kerstherberg op volle toeren draaide. Zo’n 150 bezoekers werden er geteld, die enkele uurtjes lang genoten van het samenzijn, van de muziek en de lekkernijen die voorbijkwamen. Een groot aantal schoof zelfs nog aan bij een speciaal voor hen bereide kerstmaaltijd. En toen kwam corona. “Van het ene op het andere moment moesten we alles loslaten”, aldus Anja. “In 2020 en 2021 hebben we de vaste bezoekers nog wel een presentje bezorgd om iets van binding te houden, maar ja… Feitelijk ben je ze wel kwijt en kóst het alleen maar geld.”
 

Het gevolg is dat de organisatie eigenlijk weer helemaal opnieuw moet beginnen. “Alles is veel duurder geworden, een aantal sponsoren haakte af en ook de vaste cateraar die altijd voor het kerstdiner tekende moest verstek laten gaan. Dus eigenlijk stonden we gewoon met lege handen”, verzucht ze. “Maar tegelijkertijd hadden we zoiets van: dit kán toch niet zo zijn? Dit laten we ons niet gebeuren, omdat we weten dat de behoefte aan zo’n Kerstherberg groot is. Ik heb zelfs mensen huilend aan de deur gehad, die bang waren dat het allemaal niet meer doorging.”
 

‘Zelf laten betalen gaat ons te ver’

En dus werd er naar oplossingen gezocht. “Een lang verhaal kort: het kerstdiner moesten we schrappen. Het ontbreekt ons gewoon aan de financiële middelen en om de gasten zelf dertig euro te laten betalen… dát gaat ons te ver. Dus hebben we de focus gelegd op een plezierige middag. En ik denk dat we daarin aardig zijn geslaagd.”
 

Zo kunnen de bezoekers tot 17.00 uur rekenen op koffie en gebak, gaan er lekkere hapjes rond en worden er diverse drankjes geserveerd. “Met dank aan de sponsoren, die wél wilden doorgaan.” Ook zorgt het duo Ronny Cloesmeijer en Gerrie Barkel voor een gezellige muzikale noot. Onder de naam Barkel & Co is het tweetal al jarenlang een vaste waarde tijdens de Kerstherberg in Borne.
 

Met dit aangepaste programma hopen de initiatiefnemers de deelnemers ook dit jaar toch dat beetje warmte te geven dat ze zo node missen tijdens de kerst. “Iedereen verdient in deze moeilijke tijden een fijne kerst en als wij daar ons kleine steentje aan kunnen bijdragen, dan is onze inzet meer dan de moeite waard”, klinkt het. Organisaties en anderen die denken op de een of andere manier iets aan een nóg succesvollere Kerstherberg te kunnen toevoegen kunnen Anja een mailtje sturen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 29 nov 2022
Vraag: waarom niet de gemeente dit bedrag nog voor komende kerst voor haar rekening laten nemen? We hebben het hier over peanuts op de totale begroting van de gemeente, welke zelfde gemeente de mond ook nog eens vol heeft van noaberschap in haar uitingen naar buiten toe. Maak het dan ook maar eens waar in de praktijk voor over drie weken....
Ton Huiskes — 29 nov 2022
De Kerstherberg in zijn geheel, met aanpassingen - blijft bestaan. Daar gaat het om en dus ook chapeau aan de organisatoren daarvan die het ook dit jaar, na 2 jaar niet te hebben kunnen organiseren, de draad opnieuw hebben opgepakt.
Sommige sponsoren hebben het laten afweten - dat is natuurlijk jammer,
Voor een bedrag van 15 euro (dus maal 100-150 euro) per persoon de kerstherberg gemakkelijk quitte draaien (tussen de 1500 en 2250) en zijn er cateraars in Borne e.o. te vinden, dit dit wel voor elkaar kunnen boxen en deze maaltijde zelfs leveren aan het Kulturhus, dunkt mij.
,voorgerechtje, grote kalkoenen, met groentes, en een feestelijke nagerecht, kan voor de kostprijs van 10 euro per persoon). Niet de gemeente Borne, maar wel andere sponsoren dienen voor een volgend jaar worden aangespoord dit geld te doneren voor een Kerstdiner dat ondanks het economisch jaargetijde, toch kan plaats vinden in 2023. Een kleine bijdrage van bijv 5 euro per persoon, zou hierin ook best passen.
Dirk — 29 nov 2022
We hebben het hier dus over afgerond 5000 euro (zeg maar 150 p. maal 30 euro), In de basis vind ik dat iedereen zijn of haar eigen broek moet ophouden, maar in het kader van de Kerstgedachte dit jaar zou het de Gemeente (College, Raad) sieren dit bedrag te doneren aan de Kerstherberg. Er is wel geld voor de aanschaf door particulieren voor bomen (met korting) en in de wijk wensink-zuid kunnen de kinderen 'kiezen' welke speeltoestellen ze willen hebben (met keuzestress!), en zo zijn er nog wel wat dingen te benoemen....

Wie volgt Schutterskoning Ren Morshuis op?

Volgende week zaterdag vanaf 15.00 uur staat op de weide aan de Twickelerblokweg, in het...
30-05-2024

Zeepkistenrace op herhaling in Azelo

Het was een probeersel vorig jaar mei in Azelo. De roemruchte Zeepkistenkistenrace, die na zes...
23-05-2024

Avond4daagse Borne weer in de startblokken

Ook dit jaar wordt door het Avondvierdaagse-comitė Borne, onder auspiciën van...
22-05-2024

Humor en plezier markeren Familiedag Zenderen

Jong - en iets ouder - Zenderen staat op Tweede pinksterdag in het teken van de jaarlijkse...
20-05-2024

Dansen op een mooie Pinksterdag

Wie kent het niet: het liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ van Leen Jongewaard en...
19-05-2024

De Rosas vinden het best een beetje spannend

“Het ging gewoon hartstikke goed”, klinkt het zaterdag rond het middaguur in het...
18-05-2024