Overijsselse waardering voor Bornse vrijwilligers
PRIJZEN VOOR BIJZONDER VRIJWILLIGERSWERK

Overijsselse waardering voor Bornse vrijwilligers

Donderdagmorgen werden in het Sociaal Hus Dini Kokenberg, Martijn Weghorst en Bart Freriks compleet verrast door wethouder Michael Geerdink en statenlid Marieke Blom van de provincie Overijssel. Onder valse voorwendselen werden zij naar het gemeentehuis gelokt, in de veronderstelling iets te kunnen doen voor een ander. Maar ze waren dit keer zelf het middelpunt van aandacht en kregen de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt.
 

‘Onschatbare waarde’

“Vrijwilligers zijn goud waard”, begon wethouder Michael Geerdink tegen de totaal verbouwereerde gasten. “Zonder jullie zouden veel activiteiten in de samenleving niet plaatsvinden, of aan glans verliezen. En zo vanzelfsprekend vinden wij jullie inzet niet. Daarom worden jullie vandaag eens in het zonnetje gezet.”

 

De eer om de prijzen uit te reiken was aan Marieke Blom, statenlid namens het CDA van de provincie Overijssel. “Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. De druk op vrijwilligers zien we de laatste tijd toenemen. Mede daarom zet de provincie zich actief in om samen met professionals en organisaties het vrijwilligerswerk te ondersteunen en stimuleren. Dit wordt onder andere gedaan door jaarlijks de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uit te reiken, als grote blijk van waardering.”
 

Martijn Weghorst

Martijn Weghorst is sinds 2018 vrijwilliger bij Wijkracht. Ondanks zijn rolstoelgebondenheid zet hij zich in als ‘maatje’ voor mensen die eenzaam zijn of gewoon behoefte hebben aan een luisterend oor. Daarnaast helpt hij bij het invullen van – soms ingewikkelde – digitale formulieren. “Dit alles doe je met veel plezier en enorme wilskracht. Ondanks constante pijn, zet jij de mensen die het nodig hebben op de eerste plek en laat jij ze weer lachen. En daarom is deze vrijwilligersprijs dik verdiend”, vond Blom.
 

Dini Kokenberg

De nominatie van Dini Kokenberg kwam van haar schoonzus, die tijdens het levenseinde van haar man en na zijn sterven veel hulp van Dini heeft gekregen. “Dini hielp en helpt me met alles.” Daarnaast bezoekt Dini elke maandag en dinsdag twee oudere mensen en helpt in het Dijkhuis bij de vieringen in de kapel. En, alsof dat nog niet genoeg is, fungeert Dini als gastvrouw bij het Mantelzorgcafé en gaat twee keer per maand mee als begeleidster bij de rolstoelwandelgroep. Dini had de erkenning niet verwacht. “Heel fijn en heel lief van mijn schoonzus. Maar het hoeft niet hoor. Ik doe het allemaal met plezier.”
 

Bart Freriks

De derde vrijwilligersprijs was voor Bart Freriks. De jeugdvoorzitter van RKSV NEO begeleidt Oekraïense vluchtelingen naar sport, door clinics te verzorgen bij Maria Mediatrix en – nu de opvang langer duurt – te intermediëren naar lidmaatschap van een sportvereniging.

 

Daar blijft het echter niet bij. Bart is op vele gebieden de steun en toeverlaat geworden voor veel oorlogsvluchtelingen, op het gebied van onderwijs of gewoon om voor vervoer te zorgen. Zo langzamerhand een taak die wel een halve werkweek aan tijd kost. Maar goed dat corona zo’n beetje voorbij is, want tijdens de pandemie had Bart de handen vol aan zijn vrijwillige functie als corona-coördinator bij NEO. Ook voor hem had de vrijwilligersprijs eigenlijk niet gehoeven. “Maar het is toch wel leuk om te horen dat het gezien en gewaardeerd wordt.”
 

Hertenkampje

En dan was er nog de ‘groene vrijwilligersprijs’, een prijs speciaal voor mensen die zich inzetten voor een groener Overijssel. In Borne waren het de vrijwilligers van het hertenkampje die waren opgevallen.

 

“Dit is nu echt een voorbeeld van een echt buurtinitiatief dat veel bezoekers trekt”, vond Marieke Blom. Ze roemde de inzet van de buurt voor het dierenparkje, de dagelijkse zorg voor de beesten, maar ook de extra inzet tijdens NL Doet. Beheerder Bert Kremer en coördinator Astrid Roek namen de prijs in ontvangst. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Joke Boevink — 08 dec 2022
Aan alle mensen die zich inzetten voor een ander, georganiseerd of als buur, naaste of omdat het op je pad kwam Een dank want zo houden we een leefbare samenleving.

Nu even speciaal voor Martijn.
Deze waardering komt jou helemaal toe! Ik vind het enorm fijn dat je bij #Wijkracht onze vrijwillige collega wilt zijn. Blij dat je zus het initiatief heeft genomen om je te nomineren.
Michaela — 02 dec 2022
Mooi gebaar hoor!

De mantelzorgers worden dit jaar minder gewaardeerd. Na de twee heftige coronajaren heeft de gemeente besloten de jaarlijkse waardering te verminderen met 50%.
De mantelzorgers krijgen nu een cadeaubon van 25 euro :(
Nou daar doe je tegenwoordig veel leuks voor.
Bedankt gemeente.
Ton Huiskes — 01 dec 2022
Hulde aan alle 3 vrijwilligers die hier genoemd zijn, maar ook die niet genoemd zijn: zij maken Borne het beste dorp van Twenthe, ondanks alle gemopper en opbouwende kritiek ten spijt vis-à-vis de gemeentepolitiek - blijf ik erin geloven dat de gemeente Borne aangenaam is te wonen en te werken met vele faciliteiten waarop menig gemeente jaloers kan zijn. Er kunnen veel dingen beter (bijvoorbeeld goede communicatie naar de burgers, maar daarover heb ik eerder al geschreven bijv. een communicatie expert inhuren) maar grosso modo ben en blijf ik trots op Borne.

Borns Bijtje voor verenigingsman Erik Rouhof

Zaterdagmiddag, een week na het carnaval, werd de fonkelnieuwe kantine/bar geopend van de...
17-02-2024

Provincie start planologische procedure Wind...

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel start met de planologische procedure voor het...
16-02-2024

Volgende stap richting Vloedbeltverbinding

Dinsdag hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel het Provinciaal Inpassingsplan...
14-02-2024

Arthur Lammers voorgedragen als opvolger Martin...

Borne-Nu draagt Arthur Lammers voor als opvolger van de 26 maart 2024 aftredende wethouder...
05-02-2024

Aan de slag met inclusie

In het ‘Borns Akkoord’ heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om...
01-02-2024

Trouwen mag nu ook in de kerk

Sinds 2020 is het in de gemeente Borne mogelijk om een burgerlijk huwelijk of geregistreerd...
01-02-2024