Kerstfeest weer als vanouds
KERSTMIS IN OUD BORNE VOOR JONG EN OUD

Kerstfeest weer als vanouds

Vanaf vier uur was Oud Borne omgetoverd tot een feeërieke plek. Met een omvangrijk programma dat tot ver in de avond doorliep. Het was genieten van muziek, theater, dans, hapjes, drankjes en een lichtshow. En vooral het gevoel: weer samen met alle inwoners van Borne de donkere dagen in december met vele lichtpuntjes vieren. Elkaar ontmoeten en zonder belemmeringen groeten.
 

Fakkeloptocht

Bij de invallende duisternis en de opkomende vrieskou leverden de fakkels van de kinderen hartverwarmende taferelen op. Het feest van het licht, het samen zijn, startte bij de St. Stephanuskerk.

 

De hoofdrolspelertjes van het kerstverhaal, Maria, Jozef met het ‘kinderken’ Jezus, werden in de tocht naar Oud Borne vergezeld door vijftien schapen. Voorop liepen de engeltjes vertolkt door twee jonge meisjes. De kudde van herder Mieke Bode volgde de stoet. Bijgestuurd door de schaapshond. Die niet kon voorkomen dat de schaapjes ietwat gedesoriënteerd raakten door de drukte. Tot grote hilariteit toen een schaap in een dranghek, bij de ijsbaan, verstrikt raakte en bevrijd moest worden. Het waren vooral de kinderen die met fakkels, vergezeld door hun ouders, ook een prominente rol in deze lichtjestocht hadden. De tocht werd even staande gehouden bij de wensboom. Waar een korte, helaas onverstaanbare, presentatie werd gegeven. Door het geroezemoes en een niet krachtige geluidsinstallatie kon het publiek het verhaal niet geheel volgen.
 

Verlichte straatjes in Oud Borne

In prachtig verlichte straatjes in Oud Borne was er vijf uur lang veel te beleven. De organisatie had een duidelijke looprichting aangeven. Zodat het publiek van theater en zang kon genieten. Langs de route was het een ware kerstmarkt. Zelfs met de aanschaf van een lichtstaafje kon je letterlijk een bijdrage leveren aan het feest van het licht. Zo’n zeventig kraampjes presenteerden kerststukken, decoratiematerialen, sieraden en andere hebbedingetjes. Zo werd een opbrengst van kerstballen geschonken aan het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding. Ook ontbrak de Wereldwinkel niet. De bezoekers werden verleid door de diverse standjes en foodtrucks die warme drankjes, poffertjes, stroopwafels en andere lekkernijen aanboden. Zelfs hoog in een kraan aan de Meijershof stond een ster te stralen.
 

Sfeervolle muziek en theater

Muziek werkt als een warme deken. De klanken van sfeervolle kerstmuziek van de koren vulden de historische straatjes. Op plekken waar je wegdroomt over het verleden. Even genieten en de stress vergeten. Het kerstkoor Singing Lights nam je mee op bekende melodieën. Het draaiorgel ‘Tukkertje’ liet, steeds weer op een andere plek, ook van zich horen. Het was luisteren naar de muziek van het enthousiaste Stedelijk Orkest Borne in de kapschuur op de Meijershof.

 

Verderop was de Oude Kerkstraat voor deze gelegenheid omgedoopt tot theaterstraat. Theatergroepen Barst en Buitengewoon verzorgden korte kerstsketches. Barst had bij de Ennekerdijk een Tableau Vivant, een kerstverhaal dat werd uitgebeeld. De dansgroepen van Cladans en Jennifer Willems verzorgden kleurrijke optredens. In de Bornse Synagoge presenteerde het Verhalenhuis Borne een kerstvertelling van Charles Dickens: Scrooge. Boeiend voor jong en oud. Even opwarmen en daarna, terwijl het verhaal nog niet ten einde was, de tocht in de koude voortzetten. Naar de lichtshow.
 

Lasershow

De verwachtingen van het publiek waren ook dit jaar weer hoog. Annemarie Haak en Goke Möller, behept met de organisatie van dit spektakel, kijken om vijf uur al tevreden. “Om vier uur was het al behoorlijk druk. We hebben geen idee hoeveel mensen vanavond op de been zijn. Maar één ding weten we zeker: het zullen er velen zijn.” Een grote groep enthousiaste vrijwilligers is vanaf mei bij de organisatie betrokken. “De laatste weken en met name de laatste dagen wordt er veel werk verzet. De bewoners van Oud Borne zetten ook de schouders eronder om dit evenement tot een succes te maken.” Zij leveren ook de elektriciteit om ‘het lichtfeest’ luister bij te zetten.
 

Vanavond liep Borne uit om naar de spectaculaire lichtshow op de Oude Kerk te kijken. Een aandachttrekkend spektakel dat niet meer is weg te denken bij Kerst in Oud Borne. Dit keer met een nieuwe lasershow met een ondersteunend verhaal over Borne. “Enkele maanden geleden hoorden we in het radioprogramma ‘De Staat van Stasse’ van de KRO-NCRV op NPO radio 2 een interessante reportage over Borne”, vertelt Möller. Na overleg is besloten om een deel van deze reportage te presenteren tijdens de lichtshow. Het ontstaan en de huidige status van Borne wordt letterlijk en figuurlijk toegelicht. Kerst in Oud Borne is al vele jaren een succes. Een avond waar volop van cultuur is te genieten. Van en voor iedereen. Dat velen waarderen en plezier aan beleven. (YD/RH/CT)

 

 

Kerstmis in Oud Borne

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk — 11 dec 2022
M'n vrouw was er met onze zoon geweest. Kwamen enthousiast, hoestend en stinkend thuis. Borne je bent prachtig, maar zoek psychische hulp voor je pyromanie.

 

 

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024

Kleurrijk lint trekt door Borne

“Het lijkt wel zomercarnaval te worden”, opperde Laurens Oude Breuil van de...
10-02-2024

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van...
09-02-2024

Kinderen kerkdorpen bijten carnavalsspits af

Regen of niet… het is carnaval en dát moeten worden gevierd. Aan de kinderen die...
09-02-2024