Prins Bjorn en zijn Bart leiden 44e jaar Doldraejers
10-12-2022
NA DRIE JAAR ZWIJGEN MOGEN DE VRIENDEN HET EINDELIJK UITDRAGEN

Prins Bjorn en zijn Bart leiden 44e jaar Doldraejers

“Man, man, man… we wilden het wel van de daken schreeuwen”, aldus Bart Snijders, de kersverse adjudant, die samen met zijn vriend Bjorn Letteboer, prins Bjorn, zaterdagavond werden gepresenteerd als de nieuwe hoogheden van De Doldraejers in Zenderen. “Al in november 2019 wisten we dat wij uitverkoren waren de 44e hoogheden te zullen worden. Drie jaar lang moesten we de lippen stijf op elkaar houden, terwijl we het wel van de daken wilden schreeuwen.” Zaterdagavond in een afgeladen volle feesttent aan de Lidwinaweg was het eindelijk zover. Alle ingehouden trots en blijdschap kwamen eruit; de euforie onder de carnavalisten bleek al niet minder.

 

‘Het is niet niks’

Voor De Doldraejers en alle andere carnavalsverenigingen waren het rare jaren. Door corona ging er vrijwel niets door en hoogheden die normaliter twaalf maanden lang de scepter zwaaien, voerden in veel gevallen nu drie jaar lang hun volgelingen aan. Zo ook in Zenderen, waar Prins Martijn en Prinses Carmen alle verenigingsrecords braken. Hun taak zit er vanaf nu echter op en met een gevoel van opluchting (maar ook van jammer) gaven ze het stokje vanavond door aan Prins Bjorn en Adjudant Bart. “Dit is geweldig”, aldus Bjorn. “Hoe mooi is het de jubileumhoogheden te kunnen zijn? 44 jaar Doldraejers... het is niet niks.”

 

Aan de vooravond van hun opkomst vertellen ze in geuren en kleuren over hoe het allemaal is gelopen, in welke rollercoaster ze zaten en de verwachtingen die ze hebben. Waarbij het gesprek op het ene moment overloopt van zelfverzekerdheid en even later stilvalt door de spanning vooraf. Zo geeft Bart aan dat ‘de zenuwen de laatste twee weken echt door mijn lijf gieren’. Ondertussen zetten ze de laatste puntjes op de i, moet de staatsiefoto nog worden gemaakt en blijkt een onderdeel van de prinselijke onderscheiding te zijn vergeten. “Maar het zal allemaal wel goed komen hoor”, zo weet Bjorn, nu nog de rust zelve.

 

Beide mannen kennen elkaar al van kinds af aan. Bjorn: “We zijn heel goede vrienden van elkaar, gaan soms samen op kampeervakantie en onze kinderen spelen met elkaar. Toen ik in 2019 heel sneaky door Gerben Besselink werd gepolst of ik de jubileumprins zou willen worden, even later ja zei en vervolgens de vraag kreeg wie ik dan als mijn adjudant zou willen hebben, wist ik het dan ook direct. Dat wordt Bart! Zo’n steek zal hem heel goed staan, riep ik.”

 

Gepokt en gemazeld

Feit is dat beiden gepokt en gemazeld zijn in het Zenderense carnavalsleven. Zo zat de nieuwe prins al sinds zijn zestiende in de Raad van 11 van De Doldraejers en bekleedt hij er inmiddels een bestuursfunctie, terwijl Bart al sinds jaar en dag deel uitmaakt van de Raad van Plezier. “Een mooie club, waar alles mag en niks moet.” Ook levert hij zijn bijdrage in de jubileumcommissie. Bjorn en Bart zijn de eerste Zenderense hoogheden die al in december opkomen. In het verleden gebeurde dat altijd pas in het nieuwe jaar, net vóór het grote carnavalsweekend. Daarmee liep de vereniging altijd een beetje uit de pas bij de andere verenigingen. Die omissie wordt vanaf nu (“Zij het bij wijze van proef”, aldus Gerben Besselink) gecorrigeerd.

 

“Heel mooi”, zo weten de nieuwe hoogheden. “En bovendien komen alle nieuwe Zenderense hoogheden dit weekend op, zowel bij de jeugd, alsook bij De Draejpiepers, de jongerentak.” Zondagmiddag is er vanaf 12.30 uur een gezamenlijke receptie in de feesttent. In het weekend van 10, 11 en 12 februari, wederom een week vóór het eigenlijke carnavalsweekend, wordt het 44e jubileumjaar dan groots gevierd met twee gala-avonden en een jubileumreceptie.

 

Wie zijn de nieuwe hoogheden?

Voor de meeste mensen zullen de nieuwe hoogheden geen onbekenden zijn. Zo is Bjorn Letteboer eigenaar van Letterboer Automatisering aan de Hoofdstraat in het ‘Dolle Dorp’. De 37-jarige woont met zijn vrouw Karin en hun twee dochters Femm en Lott ‘in het verre buitengebied van Zenderen, op Bornerbroekse grond’, zoals hij het in zijn proclamatie noemde. En Bart, ook 37, deelt zijn leven met Annerie Hofstede. Samen met hun twee kinderen Noud en Fien, wonen ze ‘naast de middenstip van ZV’. Zijn boterham verdient hij als projectmanager bij Aveco de Bondt in Holten, een civiel-technisch ingenieursbureau. (AJ/BM)

 

Hun motto:

Met B in het kwadraat,

gaan we dit jubileumjaar helemaal uit onze plaat!

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024