‘Onmeunig knall’n’ in buitengebied
CARBIDSCHIETEN OP OUDJAARSDAG

‘Onmeunig knall’n’ in buitengebied

Het is 31 december en dat betekent, behalve lange rijen mensen bij de oliebollenkramen, ook veel vertier bij het afsteken van vuurwerk om daarmee het afgelopen jaar naar de geschiedenisboekjes te schieten. Dat kan natuurlijk - wat veel mensen hopen - door gebruik te maken van siervuurwerk, maar ook het carbidschieten is nu eenmaal onlosmakelijk aan het jaarlijkse ritueel verbonden. Zo ook in het buitengebied van Borne, waar zaterdagmiddag enkele tientallen jongeren op hun eigen wijze het jaar uitluidden.
 

Volgens Morris, een van hen en de coördinator van de middag, hoort dat spektakel er gewoon bij. Zijn vrienden en maten uit andere vriendengroepen komen dan achter de boerderij bij elkaar waar ze enkele uurtjes ‘onmeunig kunn’n knall’n’, maar ook gewoon lekker plezier maken met elkaar. De partytent en een aantal houten banken en pallets die als tafel dienen, vormen de hardware. Kratjes met bier en fris, broodjes frikadel en ander lekkers zorgen voor de rest.
 

Veiligheid voor alles

Rond de klok van twaalf druppelen de eersten binnen, de rest volgt een uurtje later. De gedreven knallers brengen dan, onder aanvoering van Morris, hun lanceerbasis zorgvuldig in gereedheid. Vier oude melkbussen worden in een hoek van 45 graden ingegraven in de slootwal, iets verderop pronkt een enorme bus met maar liefst twee lopen. Maar wat er ook gebeurt: veiligheid voor alles. Afstand houden en oorbeschermers zijn de onmisbare elementen. Telkens weer, want… zoals Morris zegt: “Het moet allemaal wel leuk blijven.”
 

En leuk wordt het. Gezellig onder elkaar, een biertje en een broodje en tussendoor weer ’eem onmeunig knall’n’. Over enkele uurtjes is het klaar. “Moet ook”, aldus Morris, “want vanavond gaan we weer ergens anders feesten.” En zo eindigt 2022, daar waarmee het ook begon. Het jaar zit erop en we kunnen ons opmaken voor een nieuw hoofdstuk. Nu nog met blanco pagina’s, maar dat zal ongetwijfeld snel anders worden. De redactie wenst u een fijne en vooral ook veilige jaarwisseling. (AJ/BM/RH)

 

reageren op deze pagina

Carbidschieten

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

Ilse DeLange naar Hertme

Nadat eerder bekend werd dat Danny Vera op zaterdag 2 september de sterren van de hemel zal...
27-03-2023

Zondag weer Palmpasenoptocht

Aanstaande zondag 2 april, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
27-03-2023

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 9 april, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
07-03-2023

Wie wordt de Kroonjuweel van Borne?

In aanloop naar Koningsdag zoekt Oranjecomité Borne ook dit jaar weer naar het...
05-03-2023

Stadssleutel terug in veilige handen

‘Carnaval verbroedert’ zei René Jannink van de Stichting Borns Carnaval...
21-02-2023

Na drie jaar siësta nu volop fiësta

‘Na drie jaar siësta nu volop fiësta’, zo luidde de titel van een de vele...
19-02-2023