’t Wooldrik bevindt zich in een achtbaan
ONTWERP GEDEELD, KOSTEN VOORALSNOG GEHEIM

’t Wooldrik bevindt zich in een achtbaan

Het project ’t Wooldrik is, na diverse keren vertraagd te zijn geweest, aanbeland in een kritische fase. Begin juni 2024 móet de nieuwe school opgeleverd worden en dat betekent dat vanaf komende februari het terrein in de bouwhekken moet staan. Dinsdagavond werd het definitieve ontwerp van het sportcomplex annex kindcentrum met de gemeenteraad gedeeld door architect Wouter Zwerink.
 

Hij deed dat middels een filmpje, dat onder dit bericht te bekijken is. Nieuw in het plan is een extra kiss and ride parkeerplaats voor de school, waar ouders rond kunnen rijden om de kinderen bij school af te zetten. Een parkeerplaats die vooral groen moet worden en tevens als extra parkeerplaats kan dienen op piekmomenten voor de sporthal. Het Cruijffcourt, dat in eerdere plannen gesneuveld leek te zijn, komt terug en krijgt een plek op het schoolplein rondom de school.
 

Sportlaan verbindt functies

Opvallend is de rode ‘Sportlaan’, die vanaf de Bornerbroeksestraat doorloopt in het sportcomplex en alle functies visueel verbindt. De school gaat voldoen aan de eisen van de tijd, met aandacht voor gezondheidsaspecten en bijvoorbeeld brede gangen met leerpleinen. School, kinderopvang en de ruimte voor de Stichting Kids Vooruit vormen één geheel en zijn verbonden met het sportcomplex. In het nieuwe sportcomplex valt de sponsorruimte bij de wedstrijdhal op en het vele glas. ‘Zien bewegen, doet bewegen’ is het motto.
 

Uitgangspunten en leidraad

Volgens projectleider Gertjan Broekhuis is ’t Wooldrik ‘hartstikke belangrijk voor het dorp’. “Juist als we nog 3.000 inwoners erbij krijgen is het van belang om het voorzieningenniveau op peil te houden”. Uitgangspunten voor het project zijn: functioneel, duurzaam en kostenefficiënt. “De risico’s zijn groot. We kunnen het ons niet veroorloven van het pad te raken”, vindt hij. Er is inmiddels een zware projectorganisatie opgezet, met diverse – extern ingehuurde – managers. “We moeten er ambities in houden, maar wel een goede balans vinden tussen kosten en ambities.” ‘Stick to the plan’ is een van de manieren waarop Broekhuis het allemaal in de hand wil houden. Daarnaast wordt ingezet op positieve PR. “We zijn trots op dit project en dat moeten we ook uitstralen.”
 

Overlast

Hij waarschuwde verder voor veel parkeeroverlast in de komende anderhalf jaar. Van de huidige parkeerplaats blijft slechts een deel over, dat uitsluitend voor bezoekers van Kids City en het zwembad bedoeld blijft. Al eerder was bekend dat de parkeerplaats van BVV in gebruik wordt genomen voor bouwwerkzaamheden. Verder is men van plan de Twickelerblokweg deels af te sluiten, zodat bouwverkeer ongehinderd bij het bouwterrein kan komen. “Kom vooral op de fiets”, was dan ook zijn oproep.
 

Kosten nog geheim

Verder zijn er nog wat ‘aanverwante projecten’ die nog niet in de ‘scope’ passen. (Dat wil zeggen dat er nog geen budget voor is.) Dat zijn onder andere veilige fietsverbindingen rondom het complex, het klimaatadaptief maken van de parkeerplaats en het hybride of gasloos maken van het zwembad. Zaken die mogelijk dus nog op de prijs komen.
 

En wat die prijs is, blijft nog even geheim. De gemeenteraad werd er na afloop van de presentatie over geïnformeerd, maar de camera ging uit en pers werd verzocht te vertrekken. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bornenaar — 31 jan 2023
Een project dat in eerste instantie al 20 miljoen kostte, met de huidige prijsstijgingen vermoedelijk rond de 40 miljoen zal liggen en op het eind van het liedje zo'n 60 miljoen zal hebben gekost. Er zitten immers nog wat zaken niet 'in de scope'. Hoeveel inwoners van Borne gaan hier ook al weer sporten?
De school hoeven we het niet eens over te hebben. Die is er aan de haren bijgesleept om het project wat extra financiële armslag te verlenen.
Kortom, een miskleun van jewelste waar de Bornse burger nog jaren van gaat genieten middels een hoog belastingtarief.
Kim — 27 jan 2023
Zie ik nu goed dat het zwembad ontbreekt in het nieuwe ontwerp?
Ton Huiskes — 25 jan 2023
Het ziet er mooi uit. tussen 2 haakjes: Er is al een sporthal in de Bornse Maten, dus ook voor deze geldt indien er toeschouwers of sportliefhebbers komen die dezelfde rondweg bij Jasmijn moeten oversteken; dan geldt hetzelfde voor hen omgekeerd in t Wooldrik ... Een uitbreiding van 3000 inwoners brengt naar mijn mening ook geld in het laatje van de Bornse kas? Of vergis ik mij hierin?
De duidelijke oproep om met de fiets te komen naar het Wooldrik lijkt mij gewoon logisch. Je bent sportief of je bent het niet. Ok afgezien van de oudere generatie of de mensen met beperkingen. Maar daarvoor zijn ook oplossingen te bedenken via Borne TV (dient ook tot leven gewekt worden) of met minibusjes vervoeren (electrisch uiteraard).
Dan het prijskaartje: de kosten zijn bekend maar de geheimzinnigheid erom is niet meer van deze tijd! Maar waar blijft deze PR man of vrouw die dit gewoon beter doen dan B&W en de raad ...
Dirk — 25 jan 2023
De wereld staat (letterlijk) in brand, de armoedecijfers rijzen de pan uit (ook in Twente), en dit College cq deze Raad hebben het over een sporthal en een parkeerplaats "nieuwe (megalomane) stijl! Als je dan vervolgens leest dat er ook nog eens een zware (ofwel duurbetaalde) projectorganisatie is opgetuigd met externe inhuur, gaat het licht toch helemaal uit, om maar te zwijgen van de zogenaamde blokkade naar de burgers toe over het almaar stijgende prijskaartje van dit alles. Bovendien vergeet de projectleider 1 ding: Gezien zijn uitspraak over een groei met 3000 inwoners, is het wellicht verstandiger om een sportpark in de Bornse Maten te bouwen, in plaats van X aantal kinderen a) een rondweg te laten oversteken, en b) dwars door het dorp te laten fietsen met alle risico's die hier aan verbonden zijn. Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat niet het project an sich voorop staat, maar dat er gewoon iets moet worden gerealiseerd op persoonlijke titel....

 

 

Raad akkoord met flexwoningen Tichelkampweg

Dinsdagavond stemde de gemeenteraad in grote meerderheid in met de realisatie van 20-24...
30-05-2023

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de...
27-05-2023

Voorzichtige start Bornse Dromen Dagen

Noud en Beau willen meer speeltoestellen op de Pellenhof in Oud Borne. Een glijbaan lijkt hen...
25-05-2023

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het...
25-05-2023

Borne steunt IJsbaan Twente

De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de...
23-05-2023

BorneBoeit vandaag 10 jaar online

Vandaag is het op de kop af tien jaar geleden dat BorneBoeit werd gelanceerd. Het platform -...
22-05-2023