‘Ik zal u niet teleurstellen burgemeester!’
STADSPRINS JOOST I IS NU ECHT - MAAR VOOR EVEN - DE BAAS IN BORNE

‘Ik zal u niet teleurstellen burgemeester!’

Met deze beloftevolle woorden nam Prins Joost de stadssleutel vrijdagavond over van burgemeester Jan Pierik. Dat gebeurde nadat de vijf Bornse carnavalsverenigingen zo goed en zo kwaad als het kon aantoonden hun opdracht die ze enkele weken geleden kregen, hadden ingelost. Al moesten de mooie verhalen hier en daar wel met een korreltje zout worden genomen. De officiële sleuteloverdracht werd traditiegetrouw voorafgegaan door een Carnavalsmis in Zenderen, waar de hunkering om het narrenfeest als vanouds te vieren, hoor- en voelbaar was.
 

‘Carnaval verbroedert’

Tijdens deze mis in een afgeladen volle RK-kerk gaf koor MIX nadrukkelijk uiting aan het thema van de dienst, dat kort en bondig ‘Lach’ luidde. Bijvoorbeeld met het nummer Zing, vecht, huil… waarvan het refrein luidkeels door alle narren en narrinnen werd meegezongen.

 

René Jannink van de Stichting Borns Carnaval sprak in zijn overdenking de overtuiging uit dat carnaval verbroedert en koppelde dat aan de hoop dat het een weekend mag worden waarin het leven nadrukkelijk gevierd zal worden en dat de lach niet van de gezichten af te krijgen is. De ’t Is Ma Waj Went Band leverde als vanouds de muzikale bijdrage en na hun uitbundige uittocht ging het door naar het gemeentehuis in Borne.
 

Daar volgde even later de officiële sleuteloverdracht. Anders dan andere jaren, omdat er dit keer alleen plek was voor de hoogheden en de bestuurderen van de vijf verenigingen. Het narrenvolk verplaatste zich rechtstreeks naar de sponsortent op het Dorsetplein om daar de gebeurtenissen via een livestream te volgen. Ook in de raadszaal sprak René Jannink gewetensvolle woorden. “Troost u”, zei hij tegen de burgemeester, “er zijn wel grotere zotten die in deze wereld aan de macht zijn.”
 

Speelgoed computertje

Maar daarna was het toch aan de hoogheden zelf om verantwoording af te leggen. Opvallend daarin waren het geraffineerde en met carnavalsgrappen doorspekte wervingsfilmpje voor nieuwe vrijwilligers bij de brandweer, waarvoor de hoogheden van De Melbuulkes tekenden en de humor die De Doldraejers meebrachten rondom hun opdracht ook oudereren c.q. Wijkracht wegwijs te maken op het digitale pad. “We hebben al enkele weken geleden gebeld, maar tot op heden hebben ze nog niet teruggebeld”, zei Prins Bjorn op nuchtere toon. Tegelijkertijd beloofde hij digitale spreekuren voor de ouderen te zullen organiseren in Zenderen en Borne en overhandigde hij de burgemeester een speelgoed computertje, omdat ook hij nog wel enkele digitale vaardigheden zou kunnen gebruiken.
 

Kort en goed, de verantwoording bleek voldoende om de sleutel tot en met komende dinsdag in handen te kunnen krijgen. “We‘ve got him”, zei Prins Joost dan ook apetrots in de camera. Wat er allemaal van komt, zal morgen al blijken als om 13.30 uur de Grote Bornse Carnavalsoptocht van start gaat. Een dag later is Zenderen, het Dolle Doarp, aan de beurt. Daar begint de optocht om 13.00 uur. Voor meer info over de optochten verwijzen we je graag naar onze Uitagenda. (AJ/BM)

 

 

 

Sleuteloverdracht

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024