Krachtig geluid uit het onderwijs
HAAST MET NIEUWBOUW SCHOOL OP LOCATIE JAN LIGTHART

Krachtig geluid uit het onderwijs

‘De maat is vol’, ‘het kan zo niet langer’, ‘de rek is eruit’. Geluiden van de scholen Jan Ligthart en ’t Oldhof na het opnieuw vertraging oplopen van de fusie van beide scholen en nieuwe huisvesting nu project ’t Wooldrik is vastgelopen op de hoge kosten en onverantwoorde risico’s. Geluiden die met kracht werden bijgezet door heel veel leerlingen en ouders bij het gemeentehuis voor aanvang van het Politiek Beraad waar het onderwerp op de agenda stond. Trommels, yells en creatieve spandoeken zetten het gevoel kracht bij. Er moet een nieuwe school komen, en wel nu meteen!
 

Beter, sneller en goedkoper

De scholen van Stichting Brigantijn willen op de Jan Ligthart locatie zelf gaan bouwen voor basisonderwijs, kinderopvang en Stichting Kids Vooruit en laten het plan om met sport samen te gaan in één gebouw op ’t Wooldrik varen. Na zoveel jaren hebben ze er geen vertrouwen meer in dat het daar nog goed gaat komen. Ze denken het zelf beter, sneller én goedkoper te kunnen. Een miljoen goedkoper. Verbinding tussen sport en onderwijs is helemaal prima, goed idee zelfs, maar dat hoeft helemaal niet op één locatie. Plannen voor de gehele locatie waar nu Ridderspoortje en Jan Ligthart staan liggen er blijkbaar al. ‘Geef ons maar vast een voorbereidingskrediet en we gaan aan de slag’, was de boodschap aan de gemeenteraad donderdagavond.
 

Perspectief

De sport denkt er toch wat anders over. Namens 24 sportverenigingen meldde Freddy Legtenberg dat wat hen betreft het basisidee van één locatie nog steeds de voorkeur geniet. Grote gemene deler tussen onderwijs en sport is de wens voor duidelijkheid op heel korte termijn. De ontstane impasse levert problemen op die om een oplossing vragen. Maar ook op langere termijn wil iedereen weten waar ze aan toe zijn en wat het perspectief is.
 

Zes weken

Het college heeft er zes weken voor uitgetrokken om een ‘denkrichting’ te formuleren voor de toekomst. Alles op dezelfde plek, zoals eerder bedacht? Eventueel met aangepast sportprogramma? Of toch onderwijs en kinderopvang apart op een andere locatie? En die tijd is volgens wethouder David Vermorken minimaal nodig. “We zijn het aan heel Borne verplicht een gedegen afweging te maken en een keuze te maken waar we ook de finish mee kunnen halen. De denkrichtingen worden getoetst aan de visie, geld, risico’s, tijd en kwaliteit. Verwacht over zes weken geen uitgewerkt ontwerp en flitsende plaatjes, maar wel een inschatting van investeringskosten en jaarlijkse lasten. We hadden geen plan B liggen en we gaan nu keihard aan het werk om voor de zomer duidelijkheid te krijgen.”
 

Dat betekent dat de scholen toch nog even een paar weken geduld moeten hebben. “Nu al een krediet geven wil het college ontraden”, gaf wethouder Martin Velten aan. “Het plan van Brigantijn moet eerst nog doorgerekend worden. Dat gaan we parallel doen, want ook wij willen spijkers met koppen slaan.”
 

Acute problemen inventariseren

Om de acute problemen bij de sportverenigingen op korte termijn te verzachten wordt er momenteel geïnventariseerd wat eventuele maatregelen kunnen zijn. Vermorken: “Daar komen we zo snel mogelijk mee terug. Dat gaat wel geld kosten, daar moet je reëel in zijn.”
 

Hoeveel het hele project tot nu toe gekost heeft, welk bedrag er als ‘weggegooid’ beschouwd kan worden en wat nu precies de grootte van die te hoge risico’s waren blijft vooralsnog onduidelijk. Dat schijnt alles te maken te hebben met de afwikkeling van het huidige contract met de aannemer. Zaken die nu nog achter gesloten deuren moeten blijven.
 

De gemeenteraad spreekt komende dinsdag in de raadsvergadering opnieuw over het project en de voorgestelde route naar een toekomstplan. (AJ/CT)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 25 mrt 2023
Tja, hoe reageer ik nu?
Inderdaad weer een gebrek aan goede communicatie (eerder genoemd advies pr deskundige in te huren viel en valt op dovemansoren).
Enne ... met @Henk eens: in heel Borne op de fiets naar 't Wooldrink is goed mogelijk, ook zelfs vanuit de Stroom Esch en de Bornsche Maten (niet meegerekend de nationale en internationale bezoekersstroom, die komen met bus of auto).
Klopt ook de eisen van de heer Brigantijn zijn niet meer van deze tijd! Hij mag best wel eens een toontje lager gaan zingen, daar de bomen in Borne niet tot de hemel rijken (en die bomen zijn niet allemaal geteld ook ...!).
Het geld is op dus, als ik 't door de regels leest of er wordt in Borne op een te grote voet geleefd zodat een duur en mega project op tafel kon komen, maar vergeten was te kijken naar de kosten.
Laat ik dit nu hier bij (ovonde, flexwoningen, communicatie daargelaten).
Henk — 24 mrt 2023
Mooi dat gemeente een paar sprietjes bijplant, maar de gigantische bomen bij 't Wooldrik zijn al verdwenen. Hoe is de huisvesting geregeld van de eekhoorns, vogels, etc.? Bij aangepaste plannen MINDER parkeergelegenheid voor auto's aub, maak de fiets de heilige koe. Want die bomen eten de CO2 niet meer. Sterker nog, wat ze in hun lange eervolle leven hebben opgeslagen is wellicht al grotendeels weer uitgestoten.
Kim — 24 mrt 2023
Ik vraag mij oprecht af, wat de gemeente de afgelopen paar jaar heeft uitgevoerd met betrekking tot dit project. Bepaalde wijk(en) in Borne krijgen toch altijd voorrang op de een of andere manier.
Er is dus nooit een reserveplan geweest? Nu kun je nog weer 2/3 jaar wachten op een nieuw plan. Want je weet ook bij de gemeente kan nooit iets snel gaan....... Je komt weer terecht in allerlei noodoplossingen. Dit schiet niet op!
Marcel — 24 mrt 2023
Wat een vaag verhaal, met meer schimmigheid omtrent de betaling van een boete aan de aannemer. Nog meer kosten om aan de terechte wensen van de sporters en de scholen te voldoen. Noodoplossingen, nieuwe ideeën, en tussen de regels door lees ik een nieuw adviesbureau, plannen uitvoeren, de boete betalen van de aannemer. Ik voorspel dat alles nog veel meer gaat kosten. Politiek neem je verantwoordelijk en stap op, geef een voorbeeld aan de burgers van Borne dat zijn jullie aan hen. verplicht, jullie zijn niet in staat zijn een dergelijk project te leiden. Dat is niet goed of slecht, maar wel de realiteit.
Dirk — 24 mrt 2023
Heb gisteren een groot deel meegekeken van dit politieke gebeuren met een tamelijk hoog "wij willen cq eisen"-gehalte vanuit de Brigantijn. Dit is kennelijk iets van deze tijd. Wellicht wil de Raad ook rekening houden met de toezegging begin maart 2023 vanuit diezelfde politiek via de verantwoordelijke Wethouder voor een INTEGRAAL plan voor het hele gebied, inclusief lagere school, aan het Ridderspoor, en zich niet nu ineens 'populistisch' scharen achter een 'plan' exclusief voor een lagere school...

Grote zorgen over windturbines

Bij het Politiek Beraad dinsdagavond waren er maar liefst 12 insprekers, die zich – op...
22-05-2024

Stil protest als opmaat voor vurige pleidooien

De ‘Noodoproep’ zoals de kop van het pamflet luidde die de tegenstanders van...
21-05-2024

Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting

Dinsdagavond stond het voorstel van het college om toeristenbelasting in te voeren op de agenda...
15-05-2024

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een...
07-05-2024

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024