Palmpasenoptocht laat folklore herleven
RUIM HONDERD KINDEREN TONEN TROTS HUN ‘TROFEE’

Palmpasenoptocht laat folklore herleven

Palm-palm poasken. Loat de koekoek roasken. Loat de kievit zingen. Dan kriejt wiej lekk’re dingen’. Wie kent het niet? Het aloude liedje dat wordt gezongen op Palmpasen, de zondag in Borne waarop - geheel volgens traditie - een lange stoet kinderen met hun papa’s en mama’s en vaak opa’s en oma’s door de straten trekt, met in hun knuistje een soms rijkelijk versierde trofee: de palmpasenstok. Ook vandaag was het weer zover. Ruim honderd kinderen, een kwart meer dan vorig jaar, deed eraan mee.

 

Haantje van brood

Natuurlijk, de palmpasenoptocht in Borne hoort er gewoon bij. Het is een uurtje gezelligheid en folklore in optima forma. De Folkloregroep Borne zet zich dan ook al jaren in om dit moois in ere te houden. Met waar mogelijk voorlichting op scholen over de betekenis ervan en een niet aflatend streven iedereen zoveel mogelijk een palmpaasstok aan te bieden die met buxus versierd kan worden en behangen is met vruchten, slingers en snoepgoed. Bovenop kraait dan een haantje van brood.

 

De medewerking van scholen is echter tanende. Vandaar dat de Folkloregroep overstapte op plan B. Bij Huls aan de Aanslagsweg konden de afgelopen week stokken en buxus worden afgehaald om thuis verder te worden opgesierd. Het werkte. Menigeen maakte van de geboden gelegenheid gebruik en dat was zondagmorgen merkbaar.

 

Een extra duit in het feestelijke zakje

Na een speciale dienst in de St. Stephanuskerk trok de Scoutinggroep St. Stephanus Martina met een hele grote palmpasen naar buiten om daar met alles en iedereen en muzikaal ondersteund door de Bornse Harmonie en de Drum- en Marchingband uit Enschede de wandeling naar Het Dijkhuis te gaan maken.

 

Het - weliswaar schrale - voorjaarszonnetje deed nog eens een extra duit in het feestelijke zakje. Na afloop gaven beide orkesten in het woonzorgcentrum nog een korte toegift, waarmee de jaarlijkse folklorecirkel weer rond was.

 

Voor de organisatie na afloop reden voor een zucht van verlichting. Het is wederom gelukt. Iedereen blij en Borne heeft zich met deze vertederende optocht toch maar weer even mooi op de kaart gezet. Waarmee aan het aloude gezegde ‘tradities zijn er om in ere te houden’ een uitstekende invulling werd gegeven. En voor de deelnemende kinderen lonkt thuis al het lekkers dat ze in hun palmpasenstok hebben meegedragen. (JW/DdG/AJ/BM)

 

 

 

 

Palmpasen

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk — 02 apr 2023
Blije gezichten, schone lucht: Een volhoudbare traditie.
Prachtig!

Avondvierdaagse Borne in zwaar weer

Vier avonden lang, vaak zingend, maar bovenal flink stappend door het buitengebied van Borne. En...
30-05-2023

Zenderen geniet als vanouds op Familiedag

Zoals de Pinksterbruidjes op de Eerste pinksterdag zijn gekerfd in het DNA van Borne, geldt dat...
29-05-2023

Dansende bruidjes winden velen om de vinger

‘Op een mooie Pinksterdag’ is de titel van het aloude succesnummer van Leen...
28-05-2023

Haringparty maakt zich op voor 10e editie

Op donderdag 15 juni is het weer zover: de Bornse Haringparty 2023. Volgens voorzitter Dennis...
23-05-2023

Azelo geniet van zeepkistenrace

“Hebben we er zin in en gaan we ervoor?” aldus de opzwepend klinkende speaker...
21-05-2023

Koeien dansend weer de wei in

Het is Hemelvaartsdag, de dag waarop Nederland op de fiets springt en eropuit trekt. De een...
18-05-2023