Palmpasenoptocht laat folklore herleven
RUIM HONDERD KINDEREN TONEN TROTS HUN ‘TROFEE’

Palmpasenoptocht laat folklore herleven

Palm-palm poasken. Loat de koekoek roasken. Loat de kievit zingen. Dan kriejt wiej lekk’re dingen’. Wie kent het niet? Het aloude liedje dat wordt gezongen op Palmpasen, de zondag in Borne waarop - geheel volgens traditie - een lange stoet kinderen met hun papa’s en mama’s en vaak opa’s en oma’s door de straten trekt, met in hun knuistje een soms rijkelijk versierde trofee: de palmpasenstok. Ook vandaag was het weer zover. Ruim honderd kinderen, een kwart meer dan vorig jaar, deed eraan mee.

 

Haantje van brood

Natuurlijk, de palmpasenoptocht in Borne hoort er gewoon bij. Het is een uurtje gezelligheid en folklore in optima forma. De Folkloregroep Borne zet zich dan ook al jaren in om dit moois in ere te houden. Met waar mogelijk voorlichting op scholen over de betekenis ervan en een niet aflatend streven iedereen zoveel mogelijk een palmpaasstok aan te bieden die met buxus versierd kan worden en behangen is met vruchten, slingers en snoepgoed. Bovenop kraait dan een haantje van brood.

 

De medewerking van scholen is echter tanende. Vandaar dat de Folkloregroep overstapte op plan B. Bij Huls aan de Aanslagsweg konden de afgelopen week stokken en buxus worden afgehaald om thuis verder te worden opgesierd. Het werkte. Menigeen maakte van de geboden gelegenheid gebruik en dat was zondagmorgen merkbaar.

 

Een extra duit in het feestelijke zakje

Na een speciale dienst in de St. Stephanuskerk trok de Scoutinggroep St. Stephanus Martina met een hele grote palmpasen naar buiten om daar met alles en iedereen en muzikaal ondersteund door de Bornse Harmonie en de Drum- en Marchingband uit Enschede de wandeling naar Het Dijkhuis te gaan maken.

 

Het - weliswaar schrale - voorjaarszonnetje deed nog eens een extra duit in het feestelijke zakje. Na afloop gaven beide orkesten in het woonzorgcentrum nog een korte toegift, waarmee de jaarlijkse folklorecirkel weer rond was.

 

Voor de organisatie na afloop reden voor een zucht van verlichting. Het is wederom gelukt. Iedereen blij en Borne heeft zich met deze vertederende optocht toch maar weer even mooi op de kaart gezet. Waarmee aan het aloude gezegde ‘tradities zijn er om in ere te houden’ een uitstekende invulling werd gegeven. En voor de deelnemende kinderen lonkt thuis al het lekkers dat ze in hun palmpasenstok hebben meegedragen. (JW/DdG/AJ/BM)

 

 

 

 

Palmpasen

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk — 02 apr 2023
Blije gezichten, schone lucht: Een volhoudbare traditie.
Prachtig!

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024