Kritiek op proces flexwoningen
EXTRA POLITIEK BERAAD ZORGT VOOR NOG MEER ONRUST

Kritiek op proces flexwoningen

Op verzoek van de fracties van GrLi/Pvda en D66 werd het proces om te komen tot flexwoningen geagendeerd voor het Politiek Beraad van 4 april, hoewel er nog geen raadsvoorstel ligt. Dat komt allemaal nog eind april. Maar de fracties wilden wat kwijt over hoe het tot nu toe was gegaan.
 

‘Tussentijds wijzigen spelregels’

Marja Zandjans (GrLi/PvdA): “De reden voor het agenderen is het gefaalde participatiebeleid. We vernamen dat mensen zich niet gehoord voelden. Bij hevig protest uit de Bornsche Maten werden de plannen daar meteen ingetrokken. Daarmee wijkt de wethouder nu al meteen af van de startnotitie.” Ernst Janssen (D66) voegde er aan toe: “De indruk was dat de locaties werden ‘opgedrongen’ in plaats van een discussie aangaan over mogelijke plekken.” Rose Headley (GB90 - foto in tekst)) ging nog wat verder en had het over ‘rommelige luistersessies’, het ‘tussentijds wijzigen van de spelregels’ en ‘frustratie bij inwoners’. Ze vroeg zich zelfs af of het dossier ‘nog wel in goede handen was bij deze wethouder’ en miste ‘reflectie’.
 

‘Gewaarschuwd voor onrust’

Wethouder Martin Velten wees erop dat het de raad zelf was die had verzocht om inwoners in een vroeg stadium mee te nemen in het proces. “We hebben gewaarschuwd dat dit voor onrust zou zorgen. We hadden het op dat moment over ‘onderzoekslocaties’ en nog niet over ‘ontwikkellocaties’. Het was een voorzet. Luisterend naar de argumenten uit de Bornsche Maten kwamen we tot de conclusie dat we daar ook met modulaire bouw snel konden bouwen voor spoedzoekers. De opdracht is versnelde sociale woningbouw. Als we dat kunnen realiseren met reguliere bouw, dan doen we dat. Om de onrust niet groter te maken kwamen we daarom met een tussentijds memo. We wilden duidelijkheid geven. Het wil overigens niet zeggen dat er in de toekomst geen flexwoningen in de Bornsche Maten komen.”
 

Ruggensteun

Hij vroeg de raad om ‘ruggensteun’. “We hebben een opdracht en maken het niemand naar de zin. En toch zullen we die opdracht moeten vervullen en dan helpt het niet als we blijven bakkeleien.”
 

Omwonenden van Tichelkampweg en ’t Ridderspoortje spraken opnieuw in en herhaalden hun bezwaren tegen flexwoningen in hun buurt. Maar eigenlijk ging het daar helemaal niet om. Locatiekeuzes en afwegingen komen allemaal later nog. De gemeenteraad leek zich vooral te storen aan het feit dat men een proces had ‘afgedwongen’ nadat het niet goed was gegaan bij ‘t Ridderspoortje en dat het college daarin met een tussentijds memo een beslissing over de Bornsche Maten had gemaakt zonder daarover eerst met de gemeenteraad te spreken.
 

“Nu tussentijds agenderen leidt alleen maar tot meer onrust”, vond Bastian Drees (Borne-Nu - foto in tekst). En daar had hij wel een punt. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 07 apr 2023
Er is een hele grote groep ouderen die met spoed een woning zoeken maar die het niet krijgen. Ik vind dit zeer onrechtvaardig.
Johan — 05 apr 2023
Een van de mogelijke locaties, het gemeentehuis vindt u boven aan dit artikel. Is de crisis en herstel wet niet te gebruiken om de ambtenaren sneller richting Kulturhus te krijgen?
Johan — 05 apr 2023
Het proces is zo ingericht dat op 18 April het college de locaties vastlegt. De raad mag daarna alleen ja of nee zeggen.
Er zijn nu 2 locaties over met een denkrichting van totaal ongeveer 30 flexwoningen Daarmee de druk op de raad om vooral ja te zeggen, anders worden de aantallen (51) zeker niet gehaald!.
Maar, beste inwoners van Borne, volgend jaar bent u aan de beurt, want de komende 10 jaar komt deze vraag telkens terug!
Henk de Vries — 05 apr 2023
Flexwoningen accepteren asielzoekers niet eens meer omdat '' Men had zich andere woningen voorgesteld " ,
las ik vorige week in diverse media zoals het AD .
Tja , dan ga je toch echt afvragen waarvoor eigenlijk nog deze bombarie !?
Martin — 05 apr 2023
Spoedzoekers lees assielzoekers.

De jongeren uit Borne die graag op zichzelf willen wonen in hun woonplaats worden al decennia lang vergeten!

Wanneer gaan we deze groep eens helpen?
Ron Hartman — 05 apr 2023
De visie-armoede om tijdelijk spoedzoekers te kunnen helpen schittert. De enige kans om verspreid over alle wijken woningen voor senioren te plaatsen die max. (per gewoond jaar te tellen) bv 6 tot 10 jaar door spoedzoekers mogen worden bewoond, is daar. Met financiele hulp van het rijk! Alleen niet met op gratis grond belust Welbions! Als NU in Borne niet vooruit wordt gedacht voor wonen in de wijken voor senioren, gebeurt het noo....??
Bewoner — 05 apr 2023
Een spoedzoeker is blij met iedere oplossing als de nood echt hoog is. Dat geeft de gemeente een zee aan locatie mogelijkheden. Bewoners en spoedzoekers willen niet dat zij op n kluitje geplaatst worden. Ieder weldenkend gemeenteraadslid weet ook dat segregatie op de loer ligt en bestaande wijken en bewoners geen sociologische proeftuin zijn. Dit gaat om veiligheid en cohesie.
Dus stop met bewoners onder druk zetten en plan een nieuw te ontwikkelen gebied ver van bestaande woningen. Als daar mensen vrijwillig willen wonen prima, anders houdt t op. Genoeg is genoeg.
Mocht welbions of een gemeenteraad toch graag spoedzoekers willen doordrukken dan graag in je eigen achtertuin. De tijd van top down bestuur over ruggen van hardwerkenden bewoners die dit door de strot geduwd krijgen is klaar. De weerstand is nu al veel te groot.

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024