Borne op z’n Best: ‘Entree heffen uit den boze’
‘PIN ‘N PIEK VOOR DE PRET!’ MOET TOEKOMST LIVING STATUES BORGEN

Borne op z’n Best: ‘Entree heffen uit den boze’

Over ruim een week is het weer zover: Borne op z’n Best. Op zondag 16 april staat het centrum van het dorp dan in het teken van (bijna) alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Van koren en orkesten, tot kunst, dansgroepen en living statues. En het is juist bij die laatstgenoemde categorie dat de (financiële) schoen gaat wringen. “De kosten worden almaar hoger, terwijl tegelijkertijd de sponsorgelden steeds meer onder druk komen te staan en de gemeentelijke bijdrage al jaren op hetzelfde niveau blijft steken”, aldus penningmeester Martin Demmer. Een vrije gift onder het motto ‘Pin ’n piek voor de pret!’ moet soelaas bieden.

 

Moreel verplicht

Het besluit van de organisatie om ‘met de collectebus rond te gaan’ werd niet zomaar op een achternamiddag genomen. Demmer: “Borne op z’n Best is een groot evenement. En alhoewel er ook steeds meer bezoekers van buiten Borne op afkomen (vorig jaar werden er zo’n 30.000 mensen geteld, red.), is en blijft het een feest voor en door de Bornse samenleving. En dat betekent simpelweg dat we moreel verplicht zijn dit gratis aan te bieden.”

 

Voor de kleine werkgroep die verantwoordelijk is voor het onderdeel ‘living statues’ komen de donkere wolken niet als donderslag bij heldere hemel. “Integendeel”, licht Bertil Meyer toe. “Maar met alle grappen dreigen we nu wel aan ons eigen succes ten onder te gaan. De living statues in Borne zijn in de loop der jaren een begrip geworden. Voor zowel de deelnemers uit binnen- en buitenland als voor de nog steeds groeiende stroom bezoekers. Dat schept verplichtingen en verplichtingen kosten geld. Ik ken living statues festivals in ons land waar nog niet de helft van het aantal beelden staat dat we in Borne gewend zijn, maar waar de route wel hermetisch is afgesloten en slechts na betaling van enkele euro’s toegankelijk is. Dat is natuurlijk een mogelijkheid, maar dat moeten we niet willen.”

 

QR-code en collectebus

En dus werd unaniem besloten dat de bezoekers bij de ingangen van de living statues route in Oud Borne welkom worden geheten met een stembiljet waarop ze het mooiste beeld kunnen vermelden dat ze tijdens hun één kilometer wandeling zullen tegenkomen. Op dat biljet staat een QR-code, waarmee een piek (of meer) pinnen heel eenvoudig is. Voor de digibeten is er de aloude collectebus. “We hopen echt dat de bezoekers hun pret tijdens de wandeling met een of meerdere munten wil belonen”, besluit Demmer. “En dat we daarmee de financiële armslag houden om ook de komende jaren deze trekker van formaat te kunnen organiseren.”

 

Meer informatie over het komende Borne op z’n Best is te vinden in onze special.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ook vrijwilligers RBR in de startblokken

Tijdens de RunBikeRun zijn er maar liefst 175 vrijwilligers in touw om het jaarlijkse evenement...
24-07-2024

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024