Duizenden bewonderen Borns vreugdevuur
VEERTIGSTE PAASVUUR VAN FOLKLOREGROEP KAN DE BOEKEN IN

Duizenden bewonderen Borns vreugdevuur

“Een voorzichtige schatting leert dat er tussen vier- en vijfduizend mensen op de been zijn vanavond”, klinkt het blije geluid van Rob Munsterhuis als de vlammen zo rond de klok van negen het hoogste punt bereiken van het Bornse paasvuur. Het is op de kop af het veertigste paasvuur dat door de Stichting Folkloregroep Borne wordt georganiseerd. Reden voor een feestje? “Ach, kijk eens hoeveel mensen we vanavond hier bij elkaar brengen, dat is al een feest op zich!”, aldus de montere voorzitter van de groep.

 

Bijzondere rol voor Dreamteam Borne

En gelijk heeft ‘ie, want het paasvuur in Borne blijft toch telkenjare een wonderlijk schouwspel. Al ver voor acht uur verzamelen zich honderden ouders en kinderen op de parkeerplaats bij ’t Wooldrik om een van de 220 fakkels te bemachtigen die in bruikleen worden uitgegeven. Voorafgegaan door de Enschedese Drum- en Marching Band gaan ze een half uurtje later vol spanning onderweg naar het boaken aan de Oonksweg dat dan al in een serene stilte en omzoomd door enkele duizenden nieuwsgierigen staat te wachten op wat er komen gaat. In de lange stoet met zo’n 700 deelnemers ook Stacey Bosman en haar Dreamteam, die als ‘anstekkers 2023’ vanavond een wel heel bijzondere rol vervullen.

 

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen, moeten ze echter nog wel even wachten, want de lange sliert fakkeldragers - een plaatje op zich in de inmiddels schemerende omgeving - is nog onderweg. Als iedereen een plekje heeft gevonden kan het van start. En dat is aan Stacey wel besteed, want ‘doorpakken en niet zeuren’ is haar devies. Het duurt dan ook niet lang eer de eerste grote vlammen omhoogschieten en een luid applaus onder de aanwezigen opklinkt.

 

Aangenaam toeven op de drukbezochte weide

Terwijl het Dreamteam verder rond het boaken trekt om de fik er goed in te krijgen vermaken de duizenden bezoekers zich opperbest. Het is immers aangenaam toeven op de drukbezochte weide. Een frisse neus halen na een lange dag het paasfeest vieren en een beetje bijkletsen met bekenden en onbekenden is voldoende om een leuk uurtje te beleven en daarna weer tevreden huiswaarts te keren. (JW/DdG/RH/AJ/BM)

 

 

 

Paasvuur 2023

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina
Henk — 12 apr 2023
@Bart Bregman: Gewoon ademen is utopisch?
Henk — 11 apr 2023
@Ron, de politiek, bovenmatig beïnvloed door het grote geld dat het liefst nog even langer wil binnenlopen op manieren die bij een gelijkmatig speelveld allang niet meer in deze mate uit kan, loopt nooit voor. Den Haag heeft zojuist tegen haar beloftes in weer flink geld gestoken in een buitenlands fossiel project (waardoor ze daar dus extra weinig veranderingsgezind zijn) en Big Agri heeft politiek nog meer tot marketingspin gemaakt. Gelukkig kunnen we desondanks lokaal veel, maar de buren uitroken vanuit je bubbel helpt het gesprek niet op gang.
Ron — 11 apr 2023
@Henk, bij de opgegeven cijfers dient dan wel vermeld te worden dat de economieën in genoemde landen groeiende zijn. Zij hebben dan ook bij de laatste klimaat overleggen de wens geuit om in een later jaartal klimaatneutraal te willen gaan worden om precies te zijn: India wil pas in 2070 klimaatneutraal zijn, 20 jaar later dan de VS en de EU.
Bart Bergman — 11 apr 2023
@Henk
Goedkope utopische retoriek.
Laat verder maar.
Henk — 11 apr 2023
@Ron goed voorbeeld doet volgen, megavuren vereren helpt dan nie. Brazilië wordt kaal gekapt om vreten voor ons vee te verbouwen. China produceert omdat wij die troep kopen. En ook in India vervuilen ze pp veel minder dan wij in Nederland.

Volgens https://www.worldometers.info/co2-emissions/co2-emissions-per-capita/
India 1.91
Brazil 2.25
China 7.38
Netherlands 9.62

En over die 100km/u, was dat geen traditie? Het formaat van auto's is i.i.g. weinig traditioneel. Traditioneel was na meeste autoritten insecten er af poetsen, maar die insecten zijn er nog weinig van over ...
Henk — 11 apr 2023
@Bart Bregman

Noodzaak? Of omdat wij te veel troep kopen?

Noodzaak? Of omdat wij te beroerd zijn ze daar te helpen om onze kinderen nog iets toekomst te geven? Praat eens met wat klimaatexperts.

Paasvuurtjes was vroeger, tegenwoordig zijn ze onmeunig groot, zijn we met veel meer, weten we waar die massale ademhalingsproblemen vandaan komen ...

"In Schalkhaar bij Deventer heeft de paasvuurclub een originele oplossing bedacht: op het feestterrein staan zondagavond een videoscherm met daarop een ,,paasvuur 2.0”."
Van een paar jaar geleden, wegens droogte, die al vaker zal voorkomen, stikstof of andere regels gaan al meer knellen.
Ron — 11 apr 2023
@Henk, het klimaatprobleem kan niet alleen door Nederland opgelost worden (kabinet denkt blijkbaar van wel) maar dient mondiaal te worden aangepakt en dat zie ik zo snel nog niet gebeuren: terwijl wij in dit bijzonder kleine landje ons druk maken over fijnstof bij paasvuren, stikstof en niet harder mogen rijden dan 100 km per uur op de snelweg stoken landen als India, Brazilië en ook China, etc. gewoon rustig verder op steenkool.
Bart Bergman — 11 apr 2023
In China zijn ze heel veel kolenmijnen aan het openen en heropenen.
Uit noodzaak.

Er wordt wereldwijd heel veel gekookt op hout uit noodzaak.
Miljarden mensen

In India gaan ze misschien wel over op koken op kolen.
Ook uit noodzaak.


Hou toch op.
Een paar paasvuurtjes zullen impact hebben?
Kom op zeg.
Henk — 11 apr 2023
@Bart Bregman: Hele procenten van heel jaar NL aan uitstoot voor verschillende giftige componenten van paasvurenrook. Niks achter de komma. Zie RIVM.

En globaal: Ja, ieder moet z'n deel doen. In China zijn ze bijvoorbeeld per persoon veel minder aan het vervuilen, sneller aan het opschonen en produceren ze vooral voor ons westerlingen.

Half Borne qua aantal gaat in Nederland jaarlijks veel vroeger dood door luchtvervuiling en aan klimaateffecten gaan er vooral elders al veel meer. Dat relativeer je niet weg, daar doe je iets aan.
Bart Bergman — 11 apr 2023
Lekker hoor, zo'n goeie fik.
Mooie traditie.

Straks staat er weer links en rechts bos en heide in de brand en dat is qua impact voor e.e.a van een hele andere orde van grote.
Een beetje relativering graag.

Tradities zouden ons moeten verbinden, niet uit elkaar drijven.
Zo'n paasvuurtje is echt achter de komma.
Zeker op globale schaal.
Henk — 11 apr 2023
@Dirk: Dat lui zelfs midden in woonwijken meest smerige verbranding toepassen is óók iets om mee te stoppen. Dat relativeert niets, maakt het juist erger.
Dirk — 11 apr 2023
Ter relativering: Hij/zij die zonder barbecue cq vuurkorf cq vuurschaal is, werpe de eerste steen. Zullen er namelijk niet veel zijn vermoed ik ....
Mark — 11 apr 2023
Namens alle Bornenaren met luchtwegproblemen wil ik u graag bedanken voor de overlast!
Henk — 11 apr 2023
@Sven, topper die zich tegen giftige waanzin uitspreekt

@BB zo'n 20 duizend uut Borne waren er niet bie. Geen zin in gif en drogredeneringen

@Henk de Vries: Een leefbare wereld moet blijven bestaan. Oud&Nieuwe liekt op oorlog tegenwoordig. Klimaatdroogte zal paasvuur vaker affelast worden. Jong weest? Kinderen met fakkel weten nog niet beter, maar ouders nog nie?

@Mark: Bij groen verbranden groeit er gliek ergens wat harder? Vandaar die kaalslag ...

@Ron: Boeren bint een kleine minderheid en meesten wijzer. Ook Den Haag heb geen reserveplaneet

@Ruud: Niet dromen, maar anpakkenHenk de Vries — 10 apr 2023
Denk dat Sven aandelen heeft bij de firma Twence ?
ruud — 10 apr 2023
Sven in Nederland lossen we onze eigen problemen nog niet eens op en jij begint over het milieu. droom lekker verder.
Ron — 10 apr 2023
@Sven, dan kunnen wij beter alles maar gaan verbieden en thuis gaan zitten zonder verwarming aan. Ik vind dat een traditie zoals het paasvuur moet blijven bestaan omdat dit nou eenmaal onafscheidelijk verbonden is met het paasgebeuren. De overheid of liever gezegd het kabinet wil de boeren ook alles afpakken. Politiek Den Haag leeft klaarblijkelijk op een andere planeet en heeft geen enkel benul van wat zich werkelijk afspeelt in haar achtertuin.
Mark — 10 apr 2023
Ik vind dat sven ook niet meer op vakantie mag. Is niet meer van deze tijd en kost heel veel milieuschade. Tijden veranderen en met de foto?s op Google krijg je ook vakantiegevoel.

Nb de takken van het paasvuur zijn niet fossiel en dragen niet bij aan de opwarming van het klimaat. Dat was Sven ff ontschoten.
Henk de Vries — 10 apr 2023
@Sven dus ook maar direct Oud & Nieuw viering gaan verbieden ? Jij bent toch ook jong geweest ? Dit soort tradities moeten juist BLIJVEN BESTAAN !! Om maar te zwijgen over de affaire's van Roetveeg-Pieten elk jaar . TRADITIE is TRADITIE .
BB — 10 apr 2023
Sven, we lossen de klimaatproblemen ook echt op door geen paasvuren meer aan te steken. Een druppel op een gloeiende plaat. Soms zijn andere zaken belangrijker dan de huidige klimaatreligie, zoals tradities. Deze hebben veel waarde voor een samenleving en zorgen voor verbinding in een gemeenschap. Dat is wat ik altijd ervaar als ik bij zoiets als het paasvuur aanwezig ben. Dat is mij een piekbelasting meer dan waard. En die geur, heerlijk een knisperend vuurtje.
Sven — 09 apr 2023
Hoe leuk tradities ook moge zijn. Tijden veranderen en deze zo net zo mogen veranderen. T is ronduit van de zotte dat we met de klimaatproblemen een bult hout in de brand steken om er vervolgens niks mee te doen. Bij Twence maken ze er tenminste nog energie van. Om over de overlast van de rook nog maar te zwijgen…. Gemeente doen uw ambtenaren het niet zo nauw meer nemen met de eisen van milieu? Misschien was de 40 ook een mooie laatste….

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door...
08-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024