Petitie bewoners Eschwonen vanwege flexwoningen
OOK OM AANDACHT TE VRAGEN VOOR ONTERECHTE KRITIEK UIT GEMEENSCHAP

Petitie bewoners Eschwonen vanwege flexwoningen

Omwonenden van de locaties Goudbes en Sonnebeld overhandigden woensdagmiddag een petitie aan wethouder Martin Velten waarin werd opgeroepen om geen flexwoningen in dat deel van de Bornsche Maten te bouwen, maar het deelgebied Eschwonen volgens plan af te maken. De petitie werd gestart toen de locaties nog in beeld waren als zoeklocatie voor 42 flexwoningen, maar met een tussenbesluit meldde het college dat men, mede naar aanleiding van de luistersessies in het participatieproces, tot de conclusie was gekomen dat er op plekken waar al een woonbestemming op lag beter gekozen kon worden voor versneld permanent bouwen, inclusief een deel sociale huur. Flexwoningen daar dus van de baan. Waarom dan toch de petitie?
 

Polarisatie

Bastian Lievers: “Enerzijds willen we de petitie, die door 415 mensen is ondertekend, afhandelen en bovendien loopt het proces nog zolang de gemeenteraad geen definitief besluit heeft genomen.” Maar er is nog een andere reden. Yvette Schafraad: “We zijn geschrokken van de polariserende discussie die is ontstaan en de opmerkingen uit andere delen van Borne die we met veel hartzeer hebben gelezen.”

 

“We worden onterecht geframed”, vindt Esther Nijhuis. “De Bornsche Maten is een immens grote wijk, bestaande uit tal van kleinere deelprojecten die stuk voor stuk qua omvang gelijk zijn aan de andere wijken. Ons deelproject, Eschwonen, heeft al een groot deel sociale huur, meer dan in andere delen van de Bornsche Maten of zelfs in andere wijken van Borne. Dat mensen vanuit andere wijken vervolgens de Bornsche Maten als één geheel gaan zien, met bijbehorende zeer stigmatiserende oordelen, heeft ons deel van deze wijk diep geraakt.”
 

Reacties als dat de Bornsche Maten wordt ‘voorgetrokken’ en ‘de elite het allemaal weer voor elkaar krijgt’ vielen de omwonenden van Goudbes en Sonnebeld rauw op het dak. “Die competitiestrijd binnen de gemeenschap vinden we oprecht heel vervelend.”
 

‘Versneld permanent bouwen waar het kan’

Wethouder Martin Velten legt nog een keer uit waarom het projectteam op andere gedachten is gekomen. “We hebben een opgave om snel goedkope woningen te bouwen. Flexwoningen zouden dé oplossing zijn om het woningtekort op te lossen. Zo werden we ook gevoed vanuit Den Haag. De gemeenteraad droeg ons op om omwonenden zo vroeg mogelijk mee te nemen in het proces. Vanaf het moment dat we maar naar een bepaalde locatie keken. Maar de luistersessies brachten ons op andere gedachten. Waar al een woonbestemming is, kun je net zo snel en beter permanent gaan bouwen. Met in ieder geval een deel sociale huur. Toen we dat inzicht hadden was het mogelijk geweest om te wachten met het besluit tot aan het einde van het proces, maar dat vonden we onterecht.”

 

De wijk Eschwonen kan volgens het college nu afgebouwd worden volgens plan, met zes sociale huurwoningen aan de Goudbes. “Maar”, waarschuwt Velten, “het betekent niet dat er in de Bornsche Maten helemaal geen flexwoningen komen. Het zal ongetwijfeld gebeuren willen we onze opgave halen.”
 

Volgende week besluit over ontwikkellocaties

In de eerste selectie zijn nu nog de zoekgebieden Ridderspoortje en Tichelkampweg over. En mogelijk nog locaties die als alternatief werden aangedragen. Velten: “We komen volgende week als college met een voorstel voor ontwikkellocaties. Dat wordt naar de pers en de gemeenteraad gecommuniceerd.” Omwonenden van die locaties worden na de raadsvergadering van half mei uitgenodigd voor een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zal het projectteam een toelichting geven over de gemaakte keuzes en over het verdere traject. Ook kunnen omwonenden zich aanmelden voor de klankbordgroepen die vervolgens van start gaan.
 

Wethouder Velten tenslotte: “Dat er nu onrust is, dat begrijpen we. Maar er is een urgentie op het gebied van volkshuisvesting. Dat moeten we ons allemaal realiseren.” (AJ)

 

Foto Goudbes © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 21 apr 2023
24-03-2020
NATUUR EN MILIEU OVERHEID EN POLITIEK
INHAALSLAG EN EEN SCHEP ERBOVENOP
College wil 23.374 bomen planten
Als het aan het college van B en W ligt worden er de komende tien jaar meer dan 23.000 bomen in de gemeente geplant, voor iedere inwoner één. Hoe en waar dat moet en hoe dat bekostigd moet gaan worden wordt de komende tijd nader uitgewerkt, maar de intentie laat het college vast aan de gemeenteraad weten.
www.borneboeit.nl/index.php?id=88224&searchstr=bomen

In de gemeente Borne staat 1,6 boom per inwoner en daarmee bungelt Borne onderaan het lijstje van gemeenten.
Henk de Vries — 20 apr 2023
@Johan , hierbij sluit ik mij aan . Een braakliggend terrein geeft ook aanblik en aanstoot van een aankomende stortplaats voor ongewenste goederen .
Johan — 20 apr 2023
Reactie op bericht van Herman, pv flex, lijkt mij dat het Wooldrik zsm herstelt wordt met een goede sportaccomodatie, herstel sportveldjes, bomen meer groen .Dit in het gehele belang van de jeugd volwassen gezondhed voor het verpieterende Borne(West).
.
Dennis A — 20 apr 2023
Petitie door Martin Velten ter kentnis genomen.We doen er verder niks mee. Typisch Borne op naar het volgende volksverlakkerij project.
Herman — 20 apr 2023
Waarom het Ridderspoortje nu alsnog genoemd wordt als locatie is mij een raadsel. Er is toch een paar weken geleden duidelijk in de gemeenteraad door een meerderheid van de partijen aangegeven dat de nieuwe school hier prioriteit zou krijgen? Waarom dan niet nu al op voorhand naar meer alternatieven kijken? Op deze manier duurt het bouwen van flexwoningen langer dan nodig. Gewoon doorpakken op andere locaties dan ‘t Ridderspoortje en de flexwoningen eerlijk verdelen over alle wijken of wellicht zelfs buiten de bebouwde kom kijken als je blijkbaar naar locaties zoekt waar nu geen woonbestemming op zit. De vrijgekomen locatie ‘T Wooldrik lijkt me trouwens ook een prima plek. Zijn die bomen ook niet voor niets gekapt.
Dirk — 19 apr 2023
We gaan eerst de pers en de raad informeren en dan zijn de omwonenden een keer aan de beurt, maar niet eerder dan dat de raad een besluit heeft genomen. Hoezo de gemeente werkt transparant? Eerst nemen we een besluit en dan wordt u als inwoner ook nog eens achteraf geïnformeerd. De omwonenden weten in ieder geval waar ze staan, namelijk bij de afvalcontainers want men wordt als grof vuil behandeld zonder enig respect. Ben benieuwd hoeveel mensen zich aanmelden voor de klankbordgroepen, heb namelijk het sterke vermoeden dat dit ook een gevalletje " afwijkende opvattingen worden niet getolereerd vanuit politiek borne" wordt, ofwel je bent het met de gemeente en het gekozen beleid eens of je hebt je mond maar te houden!!
Henk de Vries — 19 apr 2023
''In de eerste selectie zijn nu nog de zoekgebieden Ridderspoortje en Tichelkampweg over. En mogelijk nog locaties die als alternatief werden aangedragen. Velten: “We komen volgende week als college met een voorstel voor ontwikkellocaties. Dat wordt naar de pers en de gemeenteraad gecommuniceerd.” Omwonenden van die locaties worden na de raadsvergadering van half mei uitgenodigd voor een bijeenkomst.''

Als een waakhond houdt ik mijn deurmat EN brievenbus de aanstaande 2 maanden maar even met een stropersoog in de gaten . Maar eens kijken welke snode plannen nu weer zullen gaan verschijnen .
Johan — 19 apr 2023
Helaas hebben wij slechts 100 woningen in en om de tichelkampweg dat is een uitstekende reden om daar 24 flexwoningen te plannen.
Gewoon omdat het kan.

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024