Interesse voor Pinksterbruidjes blijft groeien
MARLEEN PLATVOET: ‘HET IS OOK GEWOON HEEL GAAF’

Interesse voor Pinksterbruidjes blijft groeien

Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan, ze zijn zo heel mooi aangedaan. Geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat’. Zo’n 120 meisjes van 5 jaar en ouder, gestoken in hun witte jurkjes, zongen het vorig jaar op Eerste pinksterdag, toen ze zich opmaakten om op het Dorsetplein rond de Pinksterkroon te dansen en zich daarbij gadegeslagen wisten door talloze nieuwsgierigen. Over drie weken is het weer zover. Op zondag 28 mei staat Borne dan opnieuw in het teken van de langjarige traditie, die een aantal jaren geleden zelfs al op de inventarislijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed werd geplaatst.
 

‘Het is gewoon heel gaaf’

Marleen Platvoet, een van de kartrekkers, krijgt een flonkering in haar ogen als haar wordt gevraagd wat de Bornse Pinksterbruidjes nu toch zo bijzonder maakt. “Tja”, zegt ze, “het is gewoon heel gaaf om aan dit evenement te mogen bijdragen. Heeft natuurlijk ook met nostalgie te maken, want het gaat van moeder op dochter. Maar het is vooral ook heel leuk. Iedereen mag altijd meedoen en er is nooit sprake van gedoe.”
 

Wie denkt dat de populariteit van het evenement - dat dit jaar al voor de 41ste keer door de Folkloregroep Borne wordt georganiseerd - tanende is, heeft het mis. Sterker nog, eigenlijk neemt de belangstelling hiervoor alleen maar toe. “Daar heeft natuurlijk ook de landelijke erfgoederkenning een belangrijke rol in gespeeld” vertelt Marleen. Het Kenniscentrum van het Erfgoed plaatste eind vorig jaar zelfs enkele bordjes in het dorp (Kulturhus en Dorsetplein), waarop onder meer een QR-code is te vinden die bij het aanklikken ervan een door haar opgenomen filmpje toont over de bruidjes (zie ook onderaan dit bericht).
 

Van moeder op dochter

Platvoet: “Ook het vinden van nieuwe bruidjes kost ons in de regel weinig moeite. Gemiddeld kunnen we jaarlijks op ruim honderd bruidjes rekenen, we hebben zelfs uitschieters gehad naar een aantal van 150! Dat heeft natuurlijk te maken met de charme van het evenement dat nu eenmaal ingebakken is bij de Bornse bevolking. Het gaat inderdaad van moeder op dochter. Maar ook geven we alle meisjes van de basisscholen na de meivakantie een briefje waarop meer wordt verteld over wat het betekent om Pinksterbruidje te zijn en hoe ze zich hiervoor kunnen aanmelden.”
 

Verder worden er vanaf 16 mei in het Kulturhus een groot aantal foto’s geëxposeerd die de geschiedenis van de Pinksterbruidjes weerspiegelen, terwijl in de week vóór Pinksteren ook een van de etalages van Leurink plaats zal bieden aan enkele tot Pinksterbruidje getransformeerde etalagepoppen.
 

Oefenen en aanmelden

Een dag vóór Pinksteren, op zaterdag 27 mei, komen alle bruidjes en de organisatie om 11.30 uur een uurtje samen in Het Dijkhuis om alles even door te nemen, beschikbare jurkjes te passen en de liedjes en dansjes een beetje onder de knie te krijgen. Een dag later begint het dan allemaal om 10.00 uur met ‘optredens’ in de verschillende wijken van Borne. Er zijn zeven routes uitgestippeld (zie ook de website van de Folkloregroep) die zingend en dansend zullen worden afgelegd en de moeite van het bekijken waard zijn. Om precies 13.00 uur stappen alle bruidjes dan gezamenlijk het Dorsetplein op om daar, rondom de Pinksterkroon, een half uurtje te zingen en te dansen. Traditiegetrouw de climax van het evenement.

 

Aanmelden voor deelname kan via www.folkloregroepborne.nl.

 

(Foto in tekst: © Dirk de Graaf)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 23 mei 2023
Een mooie traditie die in ere wordt geholpen door de Folklore groep en dit is zeker een felicitatie waard aan de organisatoren van deze leuke happening!

 

 

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024