Koeien dansend weer de wei in
HEMELVAARTSDAG TREKT ENKELE HONDERDEN NIEUWSGIERIGEN NAAR HERTME

Koeien dansend weer de wei in

Het is Hemelvaartsdag, de dag waarop Nederland op de fiets springt en eropuit trekt. De een bezoekt een speeltuin, de ander een festival en een derde vleit zich heerlijk neer op een terras. Dat het ook nóg anders kan, werd donderdagmorgen bewezen in Hertme. Om half zeven werd er namelijk al een Dauwtrappersmis gevierd in het Openluchttheater, terwijl zich om 11.00 uur bij Melkveebedrijf Huiskes-Beltman aan de Hertmerweg zo’n tweehonderd mensen verzamelden om de jaarlijkse koeiendans te aanschouwen, het moment waarop de stevig gebouwde dames weer de wei in mogen.

 

De dames ruiken onraad

Een spektakel van jewelste, waarbij het telkens weer de vraag wie er vooraf nu het meest zenuwachtig is, de koeien of het toegestroomde publiek. Feit is dat er horden fietsers, waaronder heel veel gezinnen met vaak kleine kinderen, ruim van tevoren al een plekje zoeken langs het speciaal voor deze gelegenheid gespannen lint. De telefoon/mobiele camera in de aanslag om er zometeen maar niets van te missen. Ook de koeien ruiken ‘onraad’. Nog in de stal en wachtend op het moment dat de grote deur openzwaait, neemt het geloei hand over hand toe. Alsof ze weten dat er iets staat te gebeuren.

 

Sukkeldraf

En als het dan eenmaal zover is, vallen de nieuwsgierigen stil en gooien de blije dames alle remmen los. Springend, dansend, af en toe bijna uitglijdend én loeiend zoeken ze hun weg naar het aanlokkelijke groen. Tenminste… driekwart van de kudde. De rest lijkt het vooralsnog wel goed te vinden, neemt de tijd en kijkt rustig om zich heen. Alsof het wil zeggen: “Krijgen we eerst nog een applausje of niet?” Maar helaas… dat zit er niet, waarop toch maar in sukkeldraf het enkele tientallen meters tellende pad wordt vervolgd om even later ook het frisse groen te ruiken en alsnog een vreugdedansje te maken.

 

Hemelvaartsdag 2023. Dauwtrappen in optima forma. Want als na een kwartiertje de rust terugkeert aan de Hertmerweg, zoekt iedereen zijn tweewieler weer op om de jaarlijkse fietstocht onder het inmiddels doorbrekende zonnetje te vervolgen. Gelukkig hebben we allemaal de filmpjes en foto’s nog, genoeg om vanavond thuis nog eens rustig terug te kijken en te kunnen zeggen: “We waren er toch maar mooi bij!” (RH/BM)

 

 

 

Koeiendans

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024