Koeien dansend weer de wei in
HEMELVAARTSDAG TREKT ENKELE HONDERDEN NIEUWSGIERIGEN NAAR HERTME

Koeien dansend weer de wei in

Het is Hemelvaartsdag, de dag waarop Nederland op de fiets springt en eropuit trekt. De een bezoekt een speeltuin, de ander een festival en een derde vleit zich heerlijk neer op een terras. Dat het ook nóg anders kan, werd donderdagmorgen bewezen in Hertme. Om half zeven werd er namelijk al een Dauwtrappersmis gevierd in het Openluchttheater, terwijl zich om 11.00 uur bij Melkveebedrijf Huiskes-Beltman aan de Hertmerweg zo’n tweehonderd mensen verzamelden om de jaarlijkse koeiendans te aanschouwen, het moment waarop de stevig gebouwde dames weer de wei in mogen.

 

De dames ruiken onraad

Een spektakel van jewelste, waarbij het telkens weer de vraag wie er vooraf nu het meest zenuwachtig is, de koeien of het toegestroomde publiek. Feit is dat er horden fietsers, waaronder heel veel gezinnen met vaak kleine kinderen, ruim van tevoren al een plekje zoeken langs het speciaal voor deze gelegenheid gespannen lint. De telefoon/mobiele camera in de aanslag om er zometeen maar niets van te missen. Ook de koeien ruiken ‘onraad’. Nog in de stal en wachtend op het moment dat de grote deur openzwaait, neemt het geloei hand over hand toe. Alsof ze weten dat er iets staat te gebeuren.

 

Sukkeldraf

En als het dan eenmaal zover is, vallen de nieuwsgierigen stil en gooien de blije dames alle remmen los. Springend, dansend, af en toe bijna uitglijdend én loeiend zoeken ze hun weg naar het aanlokkelijke groen. Tenminste… driekwart van de kudde. De rest lijkt het vooralsnog wel goed te vinden, neemt de tijd en kijkt rustig om zich heen. Alsof het wil zeggen: “Krijgen we eerst nog een applausje of niet?” Maar helaas… dat zit er niet, waarop toch maar in sukkeldraf het enkele tientallen meters tellende pad wordt vervolgd om even later ook het frisse groen te ruiken en alsnog een vreugdedansje te maken.

 

Hemelvaartsdag 2023. Dauwtrappen in optima forma. Want als na een kwartiertje de rust terugkeert aan de Hertmerweg, zoekt iedereen zijn tweewieler weer op om de jaarlijkse fietstocht onder het inmiddels doorbrekende zonnetje te vervolgen. Gelukkig hebben we allemaal de filmpjes en foto’s nog, genoeg om vanavond thuis nog eens rustig terug te kijken en te kunnen zeggen: “We waren er toch maar mooi bij!” (RH/BM)

 

 

 

Koeiendans

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Avondvierdaagse Borne in zwaar weer

Vier avonden lang, vaak zingend, maar bovenal flink stappend door het buitengebied van Borne. En...
30-05-2023

Zenderen geniet als vanouds op Familiedag

Zoals de Pinksterbruidjes op de Eerste pinksterdag zijn gekerfd in het DNA van Borne, geldt dat...
29-05-2023

Dansende bruidjes winden velen om de vinger

‘Op een mooie Pinksterdag’ is de titel van het aloude succesnummer van Leen...
28-05-2023

Haringparty maakt zich op voor 10e editie

Op donderdag 15 juni is het weer zover: de Bornse Haringparty 2023. Volgens voorzitter Dennis...
23-05-2023

Azelo geniet van zeepkistenrace

“Hebben we er zin in en gaan we ervoor?” aldus de opzwepend klinkende speaker...
21-05-2023

Beekparkfestival: ‘Een must, maar vooral ook leuk’

Enkele weken kregen de bewoners van de Bornsche Maten al een flyer door de brievenbus geschoven....
10-05-2023