Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen
ĎTE VEEL HAKEN EN OGENí

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het 140 jaar oude klooster leeg in afwachting van een nieuwe invulling. Vanuit Rome is in eerste instantie gekeken of er een mogelijkheid was de Orde voort te zetten met buitenlandse zusters, maar blijkbaar was dit toch niet haalbaar. Sinds begin dit jaar staat het gebouw te koop.
 

Beeldbepalend

De gemeente Borne heeft overwogen het klooster aan te kopen, maar zag er uiteindelijk vanaf. Wethouder Martin Velten: “Hoewel het geen monumentenstatus heeft is het complex wel heel beeldbepalend. Je hebt daar wel iets staan. Het maakt de Zenderense Es en vormt de toegang tot de Groene Poort. Het zou jammer zijn als het verdwijnt.” De gemeente raakte in gesprek met de verkopend makelaar omdat deze wilde weten wat de visie van de gemeente was voor herontwikkeling. Daarop besloot het college zelf een kijkje te nemen. “Een belevenis op zich”, vertelt Velten. De zusters leefden een zeer sober leven, praktisch afgesloten van de buitenwereld. “Ze hadden er echt heel veel voor over om zich aan te sluiten bij de Orde.”
 

'Niet verantwoord'

De gemeente vroeg een half jaar bedenktijd maar de Karmelprovincie wilde dat niet toezeggen. “Er waren al meer belangstellenden en ze vonden het niet netjes om die gesprekken een half jaar stil te leggen.” Daarop zag de gemeente af van aankoop. “Er zaten te veel haken en ogen aan en we vonden het eigenlijk niet verantwoord dit avontuur te starten.”
 

Voorwaarden

Volgens Velten blijft de gemeente wel nadrukkelijk betrokken bij de herontwikkeling. “Er zal sowieso een bestemmingsplanprocedure gestart moeten worden bij een nieuwe invulling en met de makelaar hebben we afgesproken dat potentiële kopers met ons het gesprek aangaan en een principeverzoek in kunnen dienen. Vooraf al randvoorwaarden stellen vonden we wat ingewikkeld.”
 

Overigens heeft de Karmelprovincie wel voorwaarden gesteld aan de verkoop. Zo moet het nieuwe gebruik van het pand een christelijk maatschappelijk doel dienen, moeten kloostermuur en kerkhof behouden blijven en vindt men dat er rekening gehouden moet worden met de belangen van de bewoners van Zenderen. (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving: Carmelitessen verlaten klooster

Foto's © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Chris — 25 mei 2023
Als AZC of Flexwoningen?

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023