Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen
‘TE VEEL HAKEN EN OGEN’

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het 140 jaar oude klooster leeg in afwachting van een nieuwe invulling. Vanuit Rome is in eerste instantie gekeken of er een mogelijkheid was de Orde voort te zetten met buitenlandse zusters, maar blijkbaar was dit toch niet haalbaar. Sinds begin dit jaar staat het gebouw te koop.
 

Beeldbepalend

De gemeente Borne heeft overwogen het klooster aan te kopen, maar zag er uiteindelijk vanaf. Wethouder Martin Velten: “Hoewel het geen monumentenstatus heeft is het complex wel heel beeldbepalend. Je hebt daar wel iets staan. Het maakt de Zenderense Es en vormt de toegang tot de Groene Poort. Het zou jammer zijn als het verdwijnt.” De gemeente raakte in gesprek met de verkopend makelaar omdat deze wilde weten wat de visie van de gemeente was voor herontwikkeling. Daarop besloot het college zelf een kijkje te nemen. “Een belevenis op zich”, vertelt Velten. De zusters leefden een zeer sober leven, praktisch afgesloten van de buitenwereld. “Ze hadden er echt heel veel voor over om zich aan te sluiten bij de Orde.”
 

'Niet verantwoord'

De gemeente vroeg een half jaar bedenktijd maar de Karmelprovincie wilde dat niet toezeggen. “Er waren al meer belangstellenden en ze vonden het niet netjes om die gesprekken een half jaar stil te leggen.” Daarop zag de gemeente af van aankoop. “Er zaten te veel haken en ogen aan en we vonden het eigenlijk niet verantwoord dit avontuur te starten.”
 

Voorwaarden

Volgens Velten blijft de gemeente wel nadrukkelijk betrokken bij de herontwikkeling. “Er zal sowieso een bestemmingsplanprocedure gestart moeten worden bij een nieuwe invulling en met de makelaar hebben we afgesproken dat potentiële kopers met ons het gesprek aangaan en een principeverzoek in kunnen dienen. Vooraf al randvoorwaarden stellen vonden we wat ingewikkeld.”
 

Overigens heeft de Karmelprovincie wel voorwaarden gesteld aan de verkoop. Zo moet het nieuwe gebruik van het pand een christelijk maatschappelijk doel dienen, moeten kloostermuur en kerkhof behouden blijven en vindt men dat er rekening gehouden moet worden met de belangen van de bewoners van Zenderen. (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving: Carmelitessen verlaten klooster

Foto's © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Chris — 25 mei 2023
Als AZC of Flexwoningen?

Borns Bijtje voor verenigingsman Erik Rouhof

Zaterdagmiddag, een week na het carnaval, werd de fonkelnieuwe kantine/bar geopend van de...
17-02-2024

Provincie start planologische procedure Wind...

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel start met de planologische procedure voor het...
16-02-2024

Volgende stap richting Vloedbeltverbinding

Dinsdag hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel het Provinciaal Inpassingsplan...
14-02-2024

Arthur Lammers voorgedragen als opvolger Martin...

Borne-Nu draagt Arthur Lammers voor als opvolger van de 26 maart 2024 aftredende wethouder...
05-02-2024

Aan de slag met inclusie

In het ‘Borns Akkoord’ heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om...
01-02-2024

Trouwen mag nu ook in de kerk

Sinds 2020 is het in de gemeente Borne mogelijk om een burgerlijk huwelijk of geregistreerd...
01-02-2024