Avondvierdaagse Borne in zwaar weer
SCHOLEN WERKEN NIET LANGER MEE AAN EVENEMENT DAT MAANDAG 5 JUNI BEGINT

Avondvierdaagse Borne in zwaar weer

Vier avonden lang, vaak zingend, maar bovenal flink stappend door het buitengebied van Borne. En dan op de slotavond glorieus finishend op de Twickelerblokweg, voor even de Via Floralia genoemd. Wie kent het scenario niet, meerdere generaties groeiden er immers mee op. Toch is de kans niet denkbeeldig dat het allemaal zijn langste tijd heeft gehad. “De laatste jaren telden we ruim 1.200 deelnemers”, volgens organisator Ronald Boxem van het Vierdaagse-comité. “Maar nu de scholen hun medewerking hebben stopgezet, vrees ik het ergste.”

 

Desastreus
Boxem staaft zijn vermoedens aan het aantal inschrijvingen dat ‘ie tot op heden heeft ontvangen. “De teller staat nu op 400, dat is desastreus. Als je ziet wat we er allemaal voor moeten organiseren kun je je afvragen of het straks nog wel rendabel is en we niet verstandig moeten zijn door simpelweg de stekker eruit te halen.” Het dreigende gevaar kwam vorig jaar al bovendrijven toen De Vonder besloot haar medewerking in te trekken. Een besluit dat dit jaar en bloc door alle schooldirecties in Borne werd overgenomen onder het mom dat het geen schoolse activiteit betreft.

 

“Onbegrijpelijk” aldus Boxem. “Wandelen en zeker de Avondvierdaagse zijn een gezonde bezigheid waar de scholen bovendien amper omkijken naar hebben. Want het zijn veelal de ouders die de organisatie voor de school op hun schouders nemen. En als je dan ziet hoeveel plezier ze er samen met de kinderen aan beleven, dan snap ik het niet meer. Het is gewoon eeuwig zonde.”

 

‘Heel gemakkelijk online inschrijven’
Toch geven Boxem en de zijnen de moed nog niet op. “We willen het gewoon nog een kans geven en dus kan iedereen zich heel gemakkelijk online inschrijven”. Daarbij kan worden gekozen voor de 5 of 10 kilometer. De deelnamekosten bij voorinschrijving bedragen zes euro (t/m 14 jaar) en € 6,50 voor deelnemers van 15 jaar en ouder. Eén avond meewandelen kan ook. Dan kost het slechts € 3,75 inclusief medaille. De start is elke avond op Sportpark ’t Wooldrik bij BVV Borne. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wim — 01 jun 2023
Chris, helemaal eens.
Lothar — 30 mei 2023
Jammer dit besluit van de scholen, maar begrijpelijk. Het betreft inderdaad geen schoolactiviteit. Dus hoeft school dit evenement niet in de lucht te houden. Ouders zijn zelf aan zet. De scholen hebben al voldoende te repareren op allerlei gebieden en daar moet de eerste prioriteit liggen. Taal, rekenen enz.
Henk de Vries — 30 mei 2023
Beste lezers , hoe is het gegaan met de Bornse fiets 4daagse ? Euhh ..
Paul Cohn — 30 mei 2023
Nu het algemeen bekend wordt hoezeer de BASISvaardigheden die kinderen op de BASISschool moeten leren -en bij het verlaten moeten beheersen- onder druk staan van de vele uitgevallen lesuren door Covid, teamvergaderingen, aantal vakantiedagen, buitenschoolse activiteiten et cetera, et cetera.
Met als pover resultaat dat het aantal laaggeletterden in Nederland explosief stijgt…
(een vijf voor Nederlands is geen probleem, als je Engels maar voldoende is: Hoe verzínnen ze het)
Tja, ik begrijp wel dat het animo voor buitenschoolse activiteiten in schoolverband daalt. Helaas…
Chris — 30 mei 2023
BAM!
Het eerste oordeel is al weer gevallen: de mensen zijn zo lui, schrijft HS. Hoezo? Waarom? Enige onderbouwing ontbreekt. Lekker makkelijk HS. Ik denk dat die oma straks meehelpt in de organisatie. Komt vast goed.

BM schrijft dat het niet aan de inzet van de ouders ligt. Nou, ?? daar kan ik uit ervaring wel wat over kwijt. Zie hieronder.

Henk lijkt het over de schutting van de Folkloregroep te gooien, maar dat is de schijn. Henk zit ìn die groep en gaat dat organiseren. Gaat ook goedkomen. Alleen z?n 2e goedbedoelde opmerking heb ik na 3 keren lezen inhoudelijk nog niet begrepen. Ligt aan mij, Henk. Sorry.

En dan, eindelijk, komt Nathan met de zo noodzakelijke nuancering. Het onderwijs wil wel, maar ziet reële beren op hun weg.
Bovendien is het onderwijs geven hun werk. Alles wat buiten hun werkuren valt is vrijwillig, dus onbetaald.
Ik ken zeer veel werknemers die opeens tegen hun baas zeggen, dat ze willen overwerken en dat ze daar echt niet voor betaald hoeven te worden. Echter, die zitten (bijna?) allemaal in het (basis)onderwijs. Maf, die lui.
Alles voor een glimlach.

Een van die reële beren zijn de ouders, die in aantal te gering zijn om de leerlingengroepen te begeleiden en/of de ranjaposten te bemensen.
Zij ?dumpen? hun kroost om hen onder begeleiding van anderen te laten lopen. (Sportverenigingen hoor ik daar ook wel eens over, over dat zgn. ?dumpen? van hun kids.)
Ik heb jaren in het onderwijs gewerkt en samen met m?n collega?s van alle scholen jarenlang vele kilometers gelopen en liters ranja geschonken; en graag gedaan.
Alles vanwege die glimlach.
Ouder — 30 mei 2023
Ik heb tijdens en net na de Corona geleerd dat veel onderwijzers en scholen het wel mooi vonden dat al de extra buitenschoolse activiteiten niet door gingen. Kennelijk smaakte dat naar meer.
Nathan — 30 mei 2023
Het is uiteindelijk aan de ouders zelf om hun kinderen op te geven. Wij hebben vanuit de school gewoon een PDF gekregen waar het evenement werd aangekondigd.

Kritiekpuntje die ik heb is wel dat er erg weinig informatie in staat en de website ook niet erg duidelijk is. Zo is bijvoorbeeld in de PDF die digitaal naar alle ouders is gestuurd alleen een QR code opgenomen, je hebt dus altijd een 2e apparaat nodig om de link te openen. Hiermee maak je het niet allemaal makkelijker. Ook is het evenement gewoon niet te vinden als je dit op Google zoekt.
Henk — 30 mei 2023
@HS: 1 traditie heb nog een paar jaar max door regelgeving en droogte. Zet die mankracht in voor Avondvierdaagse.
Henk — 30 mei 2023
Gezondheid is de toekomst, anpakken!
Iets voor de folkloregroep?
BM — 30 mei 2023
Aan de inzet van de ouders ligt het niet, dit is een besluit van de scholen binnen Borne.
Zou inderdaad jammer zijn als deze "gezonde" traditie verdwijnt.
HS — 30 mei 2023
En zo gaat er weer een traditie weg Waarom zijn mensen zo lui om iets voor de kinderen te doen Wij met nu inmiddels grote kinderen zetten ons altijd in voor dit soort dingen Ik heb nu inmiddels kleinkinderen maar hoop dat die dat ook nog allemaal meemaken en kunnen meedoen dan is deze oma zeker van de partij.Dus zet met z ,n allen de schouders eronder!!

Vermakelijk slagveld in hectisch Borne

De Franken tegen de Saksen, Harrie’s Harem tegen De dwarse Hedevelders, de Oazelerstroat...
16-09-2023

Alle appels en peren zijn welkom in Azelo

Op zondagmiddag 1 oktober vindt er in het hart van Azelo, de buurtschap tussen Borne en Hof van...
11-09-2023

Een eigen bankje voor Arie de Jager

“Ik word hier als een koning behandeld! Willem-Alexander moest eens weten. Die zou er nog...
09-09-2023

Bornse koren zingen in Rheine

Komend weekend staat Rheine, de Duitse partnerstad van Borne, in het teken van het jaarlijkse...
05-09-2023

Danny Vera schittert in Openluchttheater

Na Ilse DeLange afgelopen donderdag, trad zaterdagavond wederom een Nederlandse topartiest op in...
03-09-2023

Ilse DeLange is weer thuis in Hertme

Tien jaar geleden stond Ilse DeLange op dezelfde plek als donderdagavond. In een uitverkocht...
31-08-2023