Op route met plan B ’t Wooldrik
HAAST MET NIEUW PLAN, ZORGEN OVER SPORT

Op route met plan B ’t Wooldrik

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op 11 juli een klap geeft op het nieuwe plan voor ’t Wooldrik. Na het stopzetten van het miljoenenproject in maart dit jaar is er met stoom en kokend water gewerkt aan een beter beheersbaar plan voor vernieuwing van de sportaccommodatie en de bouw van een kindcentrum in Borne-West. Het voorstel dat er nu ligt is om de school te bouwen op locatie ’t Ridderspoor en een iets kleiner sportcentrum op locatie ’t Wooldrik. In het Politiek Beraad van dinsdagavond leken de neuzen wel aardig in dezelfde richting te gaan voor wat betreft het onderwijsgedeelte van het plan. Twijfels en vragen zijn er vooral over de sporthallen.
 

Insprekers

Drie insprekers gaven hun mening. Bestuurder Ralf Dwars van Brigantijn stond er een heel stuk vrolijker dan eerder het geval was. “Hier sta ik weer. Dit keer met een ander gevoel!” De scholen zijn inmiddels voortvarend aan de slag gegaan. De architect is al geselecteerd en een schetsontwerp voor een nieuw gebouw, waar ook kinderopvang en de stichting Kids Vooruit een plek krijgt, ligt er al. Snel aan de slag, is het devies.
 

Iets minder gelukkig is handbalvereniging Borhave. “We zijn blij met de voortgang en het perspectief dat er ligt. We willen onze schouders eronder zetten”, sprak Marije Vinke namens de handballers. “Maar help mee de komende tijd te overbruggen. Het zijn moeilijke tijden en we zijn bang voor een nog groter verloop.” Een goede vloer in de tijdelijke blaashal en het gedeeltelijk weer openen van het sportcafé zijn dringend noodzakelijk zolang de nieuwbouw niet gerealiseerd is.
 

Akoestiek

Ex-raadslid en voormalig gymnastiekleraar Bram Donkers vond het maar niks dat in het nieuwe plan een sporthal in drie delen gebruikt zou gaan worden voor bewegingsonderwijs. “De middenzaal is een ramp voor de akoestiek.” Hij pleitte daarom voor de bouw van een extra gymzaal bij de nieuw te realiseren school op ’t Ridderspoor.
 

Volgens wethouder David Vermorken was dat echter, met name vanwege de financiën, geen optie. “Akoestiek is wel heel belangrijk en dat geven we ook mee aan de architect. We denken dat het haalbaar is.” Brigantijn is om andere redenen geen voorstander van een eigen gymzaal. De extra hoogte die dit vergt betekent dat er afgeweken moet worden van het bestemmingsplan, met bezwaar- en beroepsprocedures tot gevolg. En als men iets niet wil, dan is het wel nog meer vertraging.
 

Vragen over de kosten en capaciteit sport

Vanuit de gemeenteraad zorgen over de kosten. Frans Schoon (SP): “Het budget loopt op naar 40 miljoen en dat kunnen we niet rijmen met minder capaciteit voor de sport.” En Ernst Janssen (D66): “Als je kijkt wat er nu is begroot … Is dat dan wel verantwoord?” Daarnaast is in het nieuwe plan minder ruimte voor de sport. Een sporthal minder. Dat zou net iets te krap kunnen zijn voor de behoefte, maar de oorspronkelijke drie sporthallen waren eigenlijk te ruim bemeten. “Dan heb je het risico van leegstand met bijbehorende exploitatielasten. Dat is nu niet verantwoord”, vond David Vermorken. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 28 jun 2023
Koudwatervrees?
Blijft nog steeds mijn -niet zo stille- verbazing dat Borne nog stééds liever bakken met geld blijft uitgeven aan fossiele brandstof, terwijl onze regering alom blijft verklaren dat Nederland in zo'n hoog tempo verduurzaamt…

Ooit antwoordde een ambtenaar mij schriftelijk:
De hele wijk zal helaas niet lukken, maar wij hebben wel de intentie om een deel van Wensink-Zuid d.m.v. riothermie te verwarmen. We denken daar capaciteit uit te kunnen halen voor 10 tot 15% van de wijk...
Wellicht is het nuttig als nog steeds aarzelend Borne in Nederland (grootste luchtvervuiler ‘per hoofd van de bevolking’ én ‘per km2 ter wereld’) niet “toch maar weer AAN het gas gaat” voor kennis te nemen van de nu snel toenemende ervaringen elders in ons land:
https://www.tauw.nl/op-welk-gebied/duurzaamheid/omgevingswarmte/riothermie-aquathermie.html

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023