Akkoord uitbreiding Scholtenhof niet vanzelfsprekend
GEMEENTERAAD HUIVERIG VANWEGE DE GESCHIEDENIS

Akkoord uitbreiding Scholtenhof niet vanzelfsprekend

Met uitzondering van GrLi/PvdA en SP lijkt in de gemeenteraad niemand gelukkig met het voornemen van zorgverlener Actolei om zorglocatie De Scholtenhof in Zenderen uit te breiden van 38 naar 48 cliënten, waarvan maximaal 10 mensen met een justitiële achtergrond. En dat heeft alles te maken met de geschiedenis. Kelly Bekhuis (VVD): “Het vertrouwen in Zenderen is erg gedaald. Draagvlak ontbreekt.” Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ): “We kennen de geschiedenis en dat waarderen we nu met nog eens 10 erbij? Er zijn 23 escalaties geweest op het terrein en nog maar één erbuiten. Maar er zal maar een ernstig delict gebeuren… Als kleine gemeente moeten we dit niet willen.”
 

‘Geen vertrouwen in handhaving’

Ook Bastian Drees (Borne-Nu) haalde het verleden aan: “Voordat we het wisten zaten we op 38 en dan nu ineens naar 48? Het lijkt alsof we met de rug tegen de muur staan. Tekenen bij het kruisje en anders doen we het alsnog?” Wat zijn de garanties dat afspraken nu wel nagekomen worden? Rose Headley (GB90): “Er is geen vertrouwen in een strakke handhaving. Zijn er sancties als de afspraken geschonden worden?” Er is veel vraag naar beschermd wonen voor mannen met een beperking in combinatie met gedragsproblemen. Headley: “Maar moeten wij voorzien in de buitenregionale behoefte? Dit voelt niet eerlijk.”
 

Hoofdpijndossier

De Scholtenhof is een van de hoofpijndossiers waar burgemeester Jan Pierik voor was gewaarschuwd toen hij als burgemeester aantrad. De gemeente leek steeds achter de feiten aan te lopen en De Scholtenhof veranderde geleidelijk van een zorgboerderij in een zorginstelling, waar op een gegeven moment ook tbs’ers kwamen te wonen. Pierik: “Hopelijk lukt het nu om helderheid te krijgen. Van de ontstane verwarring had iedereen last.” Er lag een ‘afsprakenkader’, waar ook politie en justitie bij betrokken waren, maar blijkbaar was het nodig om nog ‘wat extra stappen te zetten’ om tot een handhaafbare situatie te komen. “Ja, er zijn ook sancties vastgelegd. Voor iedere justitiabele boven het aantal van 10 geldt een boete van 1.000 euro per dag. En daar kunnen we heel hard op handhaven, omdat we actief melding krijgen van plaatsing van tbs’ers.”
 

Verbouwing

De gebouwen aan de Hertmerweg zijn aan renovatie toe en Actolei heeft aangegeven uitbreiding van het aantal cliënten nodig te hebben om De Scholtenhof rendabel te houden. Die verbouwing is het probleem niet – Frans Schoon (SP): “Kwaliteit van zorg draagt ook bij aan de veiligheid” – maar opschalen is een andere kwestie. Bo ter Braak (CDA): “38 is meer dan voldoende.” En Ernst Janssen (D66): “Gaan wij tegenstrijdigheid belonen met legalisering én uitbreiding?”
 

Maar wat als de gemeenteraad de benodigde ‘verklaring van geen bedenkingen’ niet afgeeft? Volgens wethouder Martin Velten kan het college dan ook de vergunning niet verlenen. “Vervolgens is er zes weken gelegenheid om zienswijzen in te dienen. Daarna is nog de gang naar de rechter mogelijk.” De vraag is of de weigering stand zal houden voor de rechter. Daar zijn de meningen over verdeeld.
 

Op 11 juli besluit de gemeenteraad over het wel of niet afgeven van de verklaring van geen bedenkingen. (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving: College staat achter doorontwikkeling Scholtenhof

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 05 jul 2023
Terecht dat er een rem komt op uitbreiding van Scholtenhof (Actolei) van 38 naar 48 plaatsen. Zenderen is een superklein dorp en de gevaren zijn groot dat er een keer iets misgaat.
De gang naar de rechter. dat kan lang duren maar wie wint er uiteindelijk? Dat is de cruciale vraag.
Christian Sand — 29 jun 2023
Mijn reactie terug lezende, kom ik tot het inzicht dat er ten koste van de veiligheid van ons en onze dierbaren een uitbreiding zou moeten komen waarmee er door derden een hoop extra geld verdiend gaat worden waar Zenderen geen baat bij heeft.
Als de zorginstelling op de wijze zoals deze nu gerund wordt niet rendabel is, dan laat ze eieren voor hun geld kiezen en de stekker eruit trekken. Is voor Zenderen e.o. een stuk prettiger wonen en leven. Nog meer cliŽnten opnemen lijkt me niet gepast afgaande op de kruimelregeling die de gemeente hier al toe past (38 aanwezige cliŽnten op slechts 20 eenheden).
Christian Sand — 29 jun 2023
Volledig te begrijpen standpunt van de gemeenteraad. Het lijkt nooit genoeg te zijn bij dergelijke zorgverleners. Meer cliŽnten brengen meer geld in het laatje. Van horen zeggen vloeit er jaarlijks gemiddeld bijna 100k per cliŽnt naar Actolei (voorheen Scholtenhof), waarbij de TB-ers mogelijk zelfs tot 120K zouden inbrengen. Lijkt me een aardig verdienmodel, waarbij een stichting zonder winstoogmerk opereert. Dan moet je wel investeren om het geld op te maken, wat dan natuurlijk weer meer geld zal opleveren.

Of zie ik het verkeerd?

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023