‘Hollandse dag’ kan Afrika Festival niet breken
CAPES EN PARAPLU’S WINNEN HET MAAR TEN DELE

‘Hollandse dag’ kan Afrika Festival niet breken

Een jaar geleden was het puffen op de eerste dag van het Afrika Festival in Hertme. Zonnepetjes en schaduwplekken waren toen de meest gewilde issues. Dat was deze zaterdagmiddag, op de eerste dag van de 34e editie van het jaarlijkse Afrika Festival in en rond het Openluchttheater wel even anders. Een miezerige regen en heel soms een stevige bui wisselden elkaar in hoog tempo af. De zonnepetjes maakten plaats voor regencapes en paraplu’s, terwijl de schaduwplekken van toen werden ingewisseld voor de overkappingen om toch maar vooral zoveel mogelijk droog te blijven. Maar… het festivalconcept bleek sterk genoeg om niet te breken. Een volle bak én een onverwoestbare sfeer waren het tastbare bewijs ervan.
 

Een feel good happening die zijn weerga niet kent

Als om 11.00 uur de poorten openzwaaien om de eerste bezoekers te kunnen ontvangen, duurt het niet lang totdat zich een lange rij wachtenden vormt, hunkerend naar die zo unieke ambiance die het Afrika Festival maakt tot wat het is: een jaarlijks terugkerende feel good happening die zijn weerga niet kent. Voor de vaste bezoekers - en dat zijn er nogal wat - bijkans een soort van reünie. Zelfs de parkeerwachters van de goed geoliede organisatie worden soms weer begroet alsof ze elkaar gisteren nog voor het laatst zagen. Daar kan geen regenbui een speld tussenkrijgen.
 

Zo ook in het theater zelf. Terwijl Kimi Djabaté uit Guinee-Bissau met zijn bandleden twee uur lang op het hoofdpodium vaak meeslepende nummers ten gehore brengt, blijven de tribunes alsook de rest van de theatervloer overvol met enthousiaste toehoorders. De regen krijgt geen vat op hen. Sterker nog, het kietelt ze zelfs om nog meer te genieten van het samenzijn en van hetgeen hen wordt voorgeschoteld. ‘Dan maar nat, maar mooi is het’, zo lijken ze te denken.
 

Overheerlijk ruikende stalletjes

Elders op het theaterterrein is het al niet anders. In de grote tent op de feestweide is haast geen plek meer vrij voor de kinderen die geschminkt willen worden of hun impressies aan het tekenpapier willen toevertrouwen. De vele kraampjes met Afrikaanse koopwaar zijn bovendien goed bezet, al is het daar vooral met mensen die even droog willen staan. Om over de overheerlijk ruikende stalletjes waar specifieke Afrikaanse lekkernijen worden bereid nog maar te zwijgen. Ze vinden deze middag gretig aftrek.
 

Aan het eind van de middag klaart het op. “Gelukkig maar”, aldus een ondanks alles toch tevreden klinkende Herman Hullegie, voorzitter van het Openluchttheater. “We hebben vanmiddag bewezen dat dit Afrika Festival tegen een stootje kan, maar een zonnetje hoort er toch eigenlijk wel bij.” Morgen, zondag en tegelijk de tweede en laatste dag, zijn de weersvoorspellingen aanzienlijk beter. Dan krijgt Hullegie hopelijk zijn zin. Maar wat er ook gebeurt, dit Afrika Festival kan tegen een stootje.
 

Voor meer informatie over het programma voor zondag, zie de website van het Openluchttheater Hertme. (RH/AJ/BM)

 

Afrika Festival 2023 zaterdag

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Fynn en Noralynn resoluut: ‘We gaan feesten!’

Als slotstuk van een weekend carnaval, dat vrijdag begon met de opkomst van Prins Edwin en zijn...
26-11-2023

Sinterklaasje weer in Zenderen met zijn Piet

Het is opnieuw gelukt. De Goedheiligman heeft de weg naar Zenderen ook dit jaar weer gevonden....
25-11-2023

Vol verwachting klopt in Zenderen het hart

Ze weten het zeker. Sinterklaas komt zaterdag opnieuw naar Zenderen. Sterker nog, al wekenlang...
20-11-2023

Geiten hebben Koning Derek en Adjudant Bram

Zondagavond om iets na zessen ging het weer los met de Angorageiten. Het is immers de dag van...
19-11-2023

Uitbundige Sint weerstaat nattigheid

Hij is er. Om iets over tweeën was het eindelijk weer zover. Sinterklaas is terug in Borne....
18-11-2023

Nog zes nachtjes slapen voordat Sint er is

Er valt niet langer aan te ontkomen: Sinterklaas is op weg naar Nederland om begin december weer...
12-11-2023