Het gaat beginnen in de Spanjaardswijk
VOORLOPIG ONTWERP REVITALISERING GEREED

Het gaat beginnen in de Spanjaardswijk

De Spanjaardswijk is dringend aan een opknapbeurt toe. De staat van de riolering en de wegen in de vooroorlogse buurt kon langer uitstel niet verdragen. Al sinds september vorig jaar wordt er door gemeente én buurtbewoners nagedacht hoe het beter en mooier kan worden. Bijna een jaar later ligt er een voorlopig ontwerp waarvan de uitgangspunten een maand lang op het Spanjaardsplein zichtbaar zijn. Voor veel inwoners nog een verrassing en zij kwamen woensdagavond dan ook in groten getale af op de officiële onthulling van de bouwhekken waarop de plannen in grote lijnen beschreven staan.
 

Geen doorgaand verkeer door de wijk

Meest opvallende veranderingen zijn de knip in de Wilhelminastraat en het als eenrichtingsverkeer inrichten van de Emmastraat. Projectleider Mark Verhijde legt uit waarom daarvoor gekozen is: “De wijk is er alleen voor de wijkbewoners. Op deze manier voorkomen we doorgaand verkeer van en naar de Nettorama. Door de Wilhelminastraat te knippen kunnen we bovendien het park vergroten tot aan de huizen.” Verhijde is lovend over het participatietraject dat vooraf ging aan het voorlopig ontwerp. “We hebben er met z’n allen aan gewerkt. Maar liefst 35 wijkbewoners namen deel. Echt hartstikke goed!”
 

'Gevecht om de ruimte'

Natuurlijk ging het ook niet allemaal over rozen. “De grootste uitdaging was om het netjes in stappen te doen en daardoor werden mensen ook wel ongeduldig. Bovendien is het toch altijd een gevecht om de ruimte, met spanning tussen bijvoorbeeld extra groen en behoefte aan parkeerplekken. We zijn uitgegaan van een gemiddelde parkeerbehoefte en ik moet zeggen dat bij alle inwoners vergroenen hoog op het verlanglijstje stond.”
 

Iedereen mag er nog wat van vinden. De planning is dat op 18 oktober het definitief ontwerp er ligt. Daarna gaat dan werkelijk de schop in de grond. “Enexis begint in november en wij naar verwachting in februari. De werkzaamheden zullen doorgaan tot voorjaar/zomer 2025.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 04 aug 2023
”staat van de riolering en de wegen in de vooroorlogse buurt kon langer uitstel niet verdragen” Dus riolering waar alle daarin geloosde warmte wéér decennialang ongebruikt weggegooid wordt in plaats van hergebruik www.zonnepanelenplanet.nl/riothermie/
Mariska — 29 jul 2023
Wat een prachtig plan. Hoop dat de omwonende er heel blij mee zijn. Stukje voor stukje word borne nog mooier.
Britt — 27 jul 2023
Ik ga er bijna naar verlangen dat BorneBoeit de mogelijkheid om te reageren uit zet ... #voorpositiviteit
Wat fijn dat de Spanjaardswijk zo mooi groen wordt. Op naar de volgende!
Omwonende — 27 jul 2023
Ah, wanneer is de weerselosestraat aan de beurt? Daar mag ook wel een knip in
John — 27 jul 2023
dan maar iedereen door de ververstraat naar de Nettorama fijn voor de aanwonenden.
Martin — 27 jul 2023
Wat een stel belachelijke en onbenullige opmerkingen van Dirk, Ruud, en HS.
HS — 27 jul 2023
Dit is te belachelijk voor woorden Dus als je met 35 mensen bij elkaar komt en je zegt gooi de straat maar dicht dat is makkelijk dan gaat het gebeuren omdat het onze wijk is Nou dan ken ik ook nog wel wat wijken waar heel de dag de vrachtwagen door scheurt en grote gaten in de weg zitten En waar ze flatwoningen willen plaatsen Nee gaat dus dat ook niet gebeuren want het is ONZE WIJK
Ruud — 26 jul 2023
Ja zeg een klein beetje asociaal tegen de rest van Borne . Schijnbaar is het woord knip in een straat makkelijk gemaakt. Sluit dan overal de wijken af voor verkeer en hup camera's op de hoek.
Dirk — 26 jul 2023
"De wijk is er alleen voor wijkbewoners". Ga lekker met die wijkbewoners op de hei wonen of zet er een hek omheen, heb je met niemand meer iets te maken. Hoe verzin je dit in vredesnaam, was getekend een niet-wijkbewoner. Ps reacties worden niet beantwoord....

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024