Crea Gilde knutselt voor kinderen op Sri Lanka
TIJDENS BRADERIE MELBUUL’NDAGEN OP ZATERDAG 26 AUGUSTUS

Crea Gilde knutselt voor kinderen op Sri Lanka

Over een week zijn de Bornse Melbuul’ndagen in volle gang. Een van de programmaonderdelen is dan ook de grote braderie op zaterdag en zondag. Onder de deelnemers de vrijwilligers van het Bornse Crea Gilde, die de opbrengst van hun ‘kunstwerkjes’ volledig ten goede laten komen aan hulpprojecten voor kinderen op Sri Lanka. Ze zijn met hun spullen én een overdosis enthousiasme op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur te vinden aan de Grotestraat-Midden.

 

Kinderen in de arme regio Solepura

Het Gilde is in 2019 opgericht. De leden komen het hele jaar door wekelijks bij elkaar. Ze maken de mooiste dingen, vanuit de wens te kunnen helpen. Materialen komen van schenkingen of worden zelf betaald. Via Facebook worden ook met regelmaat zelfgemaakte artikelen verkocht. De hulp verloopt via Stichting Hulp aan Sri Lanka.

 

Dit jaar willen de leden steun bieden aan jonge kinderen in de zeer arme regio Solepura. Op het platteland van het Aziatische eiland Sri Lanka laat het basisonderwijs namelijk nogal eens te wensen over. Leerkrachten zijn er te weinig, de klassen zijn groot en leermiddelen zijn meestal maar beperkt beschikbaar. Father Ajith, een Sri Lankaanse priester, is bestuurslid van de NEDLA Friendship Foundation. Deze stichting maakt deel uit van de Nederlandse stichting Hulp aan Sri Lanka in Haaksbergen.

 

Hij heeft een schooltje opgericht voor kinderen, die nog te jong zijn voor de basisschool. Deze kinderen krijgen, voordat ze voor het eerst naar de school kunnen, alvast een stukje voorschools onderwijs. Dit schooltje is populair onder de bevolking, omdat er geen kosten worden berekend, ook niet voor drinken en voeding voor de kinderen. De kwark voor de kinderen wordt gemaakt in de plaatselijke, pas geopende melkfabriek. Deze melkfabriek werd gebouwd met behulp van Nederlandse sponsoren en in februari van dit jaar door em. pastoor Theo van der Sman geopend.

 

Doordat kinderen een aantal uren per dag op deze school verblijven kunnen ouders allebei gemakkelijker buitenshuis werken, om hiermee de kosten voor levensonderhoud van hun gezinnen te kunnen bekostigen. De vrijwilligers hopen dat dit schooltje met een kleine of grotere gift, door aankoop van een mooi artikel, in stand kan blijven. Sterker nog, er is het verlangen om meer van dit soort kleinschalige schooltjes in dit straatarme deel van Sri Lanka te bouwen.

 

Gelukssteentjes en nog veel meer

Het is voor het eerst dat het Gilde op de braderie present is. De verwachtingen zijn hoog. Zo bieden ze op hun kraam mooie sleutelhangers aan, alsmede kraamcadeautjes, speelgoed en praktische dingen voor in huis. Ook zijn er gelukssteentjes te koop met daarop prachtige en humorvolle afbeeldingen. Volgens de leden van het Gilde brengen ze een glimlach bij wie het steentje krijgt. De steentjes zijn watervast gelakt en kosten een euro.

 

Meer informatie over de Stichting Hulp aan Sri Lanka is te vinden op www.stichtinghas.nl. Meedoen aan het Gilde kan door een mailtje te sturen naar hetbornsecreagilde@gmail.com, of te bellen naar (074) 267 3007.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Vermakelijk slagveld in hectisch Borne

De Franken tegen de Saksen, Harrie’s Harem tegen De dwarse Hedevelders, de Oazelerstroat...
16-09-2023

Alle appels en peren zijn welkom in Azelo

Op zondagmiddag 1 oktober vindt er in het hart van Azelo, de buurtschap tussen Borne en Hof van...
11-09-2023

Een eigen bankje voor Arie de Jager

“Ik word hier als een koning behandeld! Willem-Alexander moest eens weten. Die zou er nog...
09-09-2023

Bornse koren zingen in Rheine

Komend weekend staat Rheine, de Duitse partnerstad van Borne, in het teken van het jaarlijkse...
05-09-2023

Danny Vera schittert in Openluchttheater

Na Ilse DeLange afgelopen donderdag, trad zaterdagavond wederom een Nederlandse topartiest op in...
03-09-2023

Ilse DeLange is weer thuis in Hertme

Tien jaar geleden stond Ilse DeLange op dezelfde plek als donderdagavond. In een uitverkocht...
31-08-2023