Bloeiende Floralia klaar voor open dagen
OP 9 EN 10 SEPTEMBER KAN IEDEREEN ‘HET PARADIJS OP AARDE’ BEWONDEREN

Bloeiende Floralia klaar voor open dagen

“Ja, zo voelt het wel een beetje”, aldus Marjan Adams, de interim-voorzitter van de 70-jarige bloemenvereniging aan de Twickelerblokweg. “Als je hier aan het werk bent, alles ziet bloeien, de vlinders en bijen bezig ziet, de weidse aanblik en de serene rust proeft… ja dan lijkt dit wel een paradijsje op aarde.” Op zaterdag 9 en zondag 10 september opent het paradijs haar deuren weer voor de jaarlijkse open dagen. Met traditiegetrouw vooral ook de verkoop van de uitbundig bloeiende dahlia’s, nog steeds een van de paradepaardjes van de ruim 30 vrijwilligers die door het jaar heen hun ziel en zaligheid leggen in de weelderig groeiende tuin.
 

Ontstaan uit personeelsvereniging Spanjaard

Op 8 juni was het precies 70 jaar geleden dat de bloemenvereniging werd opgericht door de personeelsvereniging van textielfabriek Spanjaard. En alhoewel vanaf het eerste moment alles al draaide om dahlia’s - er werden jaarlijks zelfs tentoonstellingen mee gehouden - is er toch in de loop der jaren wel het een en ander veranderd. Een belangrijk stempel op die nieuwe ontwikkelingen drukte Arie de Jager die eind vorig jaar om gezondheidsredenen na 15 jaar zijn voorzittershamer moest neerleggen. Inmiddels is hij erevoorzitter en zal hij tijdens de komende open dagen nog eens extra in het zonnetje worden gezet.
 

Een van die veranderingen is dat de dahlia’s inmiddels ‘concurrentie’ hebben gekregen van vele andere bloeiers en bloemen, waaronder zinnia’s en grootbloemige en troschrysanten, maar ook pompoenen en kalebassen. Ze komen tot wasdom op de 32 bloembedden en worden steeds nadrukkelijker omzoomd door borders met daarin tal van vaste planten en grassoorten.
 

‘Dit is mega’

“Het oogt allemaal geweldig. Hier een aantal uurtjes per week te mogen werken, in deze oase van rust, voelt als een zaligheid”, aldus de lyrische Marjan. “Dit is mega en goed voor je gezondheid, maar bovendien ook heel gezellig.” Toch sluit zij samen met haar vrijwilligers haar ogen niet voor de realiteit. De laatste jaren moest een aantal van hen immers noodgedwongen stoppen en bleek het ‘strak’ houden van de tuin steeds arbeidsintensiever te worden.
 

“Daardoor, maar ook door een verandering van het klimaat, dienden we te gaan omdenken. Om die reden zijn we op dit moment drukdoende de tuin te vergroenen. Dat vind je onder meer al terug op de tuinpaden, maar ook in de keuze van de begroeiingen. Het groen is in deze tijd o zo belangrijk. Daarnaast hebben we inmiddels vele meters druppelslang aangelegd, dat het besproeien van al het bloeiends eenvoudiger maakt en bovendien de groeikwaliteit ervan ten goede laat komen. Kortom, ook alles een stuk onderhoudsvriendelijker maken dus”, zo zegt ze.
 

Zelfgemaakte naambordjes van klei

Tijdens de open dagen zal er ook nog een andere noviteit zichtbaar zijn in de bloementuin. En daarbij doelt Marjan op de 125 naambordjes die bij de diverse soorten bloemen zijn geplaatst. “In het verleden plaatsten we plastic bordjes en als je dan aan vergroenen denkt, dan past dat niet meer. Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum hebben we daarom met een aantal vrijwilligers zelf nieuwe bordjes van klei gemaakt, die vervolgens in de kleioven werden gebakken, waarna ze konden worden geplaatst. Wéér een extra stukje verfraaiing!”, klinkt het trots.
 

Tijdens de open dagen op 9 en 10 september van 10.00 tot 16.00 uur wordt er een speciale looproute uitgezet, zodat bezoekers op hun gemak van al het moois kunnen genieten. Ook is er een stand waarin bloemstukjes worden gemaakt, kunnen er - behalve natuurlijk de onmetelijk vele dahlia’s - vogelhuisjes, pompoenen en kalebassen worden gekocht en verkoopt een imker zelfgemaakte honing. Het paradijsje van Marjan Adams is te vinden aan de Twickelerblokweg 8. Parkeren kan op de carpoolplaats bij de Azelosestraat. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024