Op zoek naar het geitenpaadje
GEMEENTERAAD WIL ZELF JURIDISCH ADVIES INWINNEN INZAKE SCHOLTENHOF

Op zoek naar het geitenpaadje

De gemeenteraad heeft dinsdagavond in meerderheid besloten om als raad juridisch advies in te winnen, dat erop neerkomt om te kijken of er in de wet mogelijkheden zijn om de aanvraag van zorginstelling Actolei om locatie Scholtenhof te verbouwen en uit te breiden tegen te houden is door een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) te weigeren. Zonder zo’n vvgb kan een omgevingsvergunning niet afgegeven worden, maar het college is van mening dat het juridisch niet houdbaar is om de plannen tegen te houden. Al zou iedereen dat eigenlijk wel willen. Raad, inwoners van Zenderen en eigenlijk ook burgemeester en wethouders.
 

Draagvlak

De publieke tribune puilde dinsdagavond uit met bezorgde Zenderenaren. Aanleiding was dat er in de pers uitspraken verschenen van wethouder Martin Velten dat het hem verbaasde dat er weinig tegengeluiden uit Zenderen te horen waren tegen de plannen van Actolei, wat hem de uitspraak ontlokte dat het ‘met het ontbreken van draagvlak in Zenderen wel meeviel.”
 

Geluiden uit Zenderen

“Als het de bedoeling was om Zenderen wakker te schudden, dan bent u daarin geslaagd”, zei Jan Kruidenier, voorzitter van de Dorpsraad Zenderen. “Veel buurt-apps ontploften zowat en door de grote opkomst vanavond is het punt eigenlijk al gemaakt. Het onderwerp wordt diep gevoeld in het dorp, zelfs nog meer dan ik had verwacht.” Kruidenier ontkende dat er nooit tegengeluid was geweest en wees onder andere op zijn eigen inspraaknotitie van 22 juni, waarop hij tot zijn ongenoegen geen reactie had gekregen, noch van de gemeente noch van Actolei.
 

Petra Eleveld en Marion Hannink haalden vervolgens diverse incidenten aan. Een aanval door iemand in een psychose, dealen van drugs, een steekpartij, aanranding en zelfmoorden. Marion Hannink had twee keer een angstige confrontatie met een bewoner van de Scholtenhof. Ze vertelde niet meer alleen langs de Scholtenhof te durven lopen of fietsen. Daartegenover stond het relaas van Ina Scholten, die alleen maar positieve ervaringen met de Scholtenhof had en in 20 jaar nog nooit een incident had meegemaakt.
 

Uitleg college

De raadsleden waren onder de indruk van de verhalen en hadden er in meerderheid moeite mee dat het college, ondanks het aangenomen amendement om geen vvgb af te geven, toch op haar standpunt blijft om medewerking te verlenen aan de plannen van Actolei. Burgemeester Jan Pierik legde het uit: “In 2020 en 2021 heeft het college geen gehoor gegeven aan een principeverzoek van Actolei, omdat ook het college hetzelfde ongemak voelde. Dat heeft ertoe geleid dat Actolei een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, waar je strikt alleen mag oordelen over wat er ligt. Primair zijn dat ruimtelijke argumenten.” Het college won extern juridisch advies is. Wethouder Martin Velten: “Wij hebben het geitenpaadje niet gevonden. Als u denkt argumenten te vinden die wel hout snijden, dan heeft de raad de mogelijkheden om zelf een jurist in te schakelen.”
 

En dat gaat dus gebeuren. Als gevolg daarvan zal de definitieve beslissing op de aanvraag in ieder geval nog niet op 26 september vallen, maar tot nader order worden uitgesteld.
 

‘Gezond verstand’

In de toch wat chaotisch verlopen vergadering van dinsdagavond waren er verder nog wat opmerkingen over de vermeende uitspraak van Jan Pierik in de Tubantia dat hij ‘hoopte op gezond verstand bij de raad’. Het viel nogal verkeerd. Diverse fracties vonden het schofferend en ongepast. Pierik verdedigde zich door te zeggen dat dit niet zijn woorden waren, maar die van de betreffende journalist. (AJ)

 

Lees ook de eerdere verslaggeving: College nu unaniem achter uitbreiding Scholtenhof

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 13 sep 2023
Merkwaardige reactie van de burgervader: normaal krijgt de geïnterviewde voor plaatsing het artikel te inzage en goedkeuring. Als de burgervader verkeerd is geciteerd door de betreffende krant, was dat ook het moment om eea te corrigeren. Ofwel is er vooraf geen inzage gegeven over het artikel aan de burgervader, ofwel viel er niets te corrigeren. Het verdient hoe dan ook niet de schoonheidsprijs zo blijkt maar weer...

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024