Twence en buurt willen natuur op de vuilstort behouden
INRICHTINGSONTWERP VOOR EINDVORM HUIDIGE STORTVAK

Twence en buurt willen natuur op de vuilstort behouden

Door alle nieuws over de nieuwe mestverwaardingsinstallatie en de aanleg van een groot zonnepark op de Elhorst-Vloedbelt in Zenderen zou je bijna vergeten dat het terrein ook nog een afvalstortlocatie is. Tegenstand uit de buurt kon niet voorkomen dat er vanaf 1994 afval werd gestort. De stortvergunning voor het huidige stortvak midden in het gebied (gele contour op de afbeelding in de tekst) eindigt van rechtswege over enkele jaren. Dat betekent dat Twence een plan moet hebben in welke eindvorm de stortheuvel op den duur wordt achtergelaten.

 

Er zijn al diverse gesprekken gevoerd met de omgeving en donderdagavond konden inwoners van Zenderen meepraten over de uitwerking van het inrichtingsplan. “Het is door de hoogte en het oppervlak opvallend in het landschap. We willen het netjes afwerken”, zegt Ronald Schutte, milieuadviseur van Twence.

 

Bijzondere natuur

Het ontwerp dat er nu ligt komt erop neer dat het blijft zoals het momenteel is. Dat heeft de voorkeur van Twence, maar ook van omwonenden. Een ervan is Gerard ter Haar. “Voordat Twence hier kwam was de Elhorst-Vloedbelt een mooi landgoed. Ik was er dan ook niet blij mee dat het een vuilstort werd. Maar nu is de natuur voor een deel weer terug. Zelfs met meer verschillende soorten flora en fauna dan voorheen.” Reeën, konijnen, hazen en vogels vinden op het afgesloten terrein een rustige plek, maar er zijn ook bijzondere beschermde diersoorten als de kale rode bosmier en de grote bosmuis gesignaleerd. “De natuur is hier vanzelf ontstaan, waardoor er een grote biodiversiteit te zien is.”

 

Behoud wellicht mogelijk

Behoud van dat alles is de insteek, maar kan dat ook? Bestaande wettelijke regels schrijven voor dat stortheuvels afgedekt worden met een folie, die vervuiling van grondwater moet voorkomen. “Bij de aanleg van een stortvak wordt er eerst folie aangebracht”, legt Schutte uit. “Men gaat ervan uit dat hierin na dertig jaar gebreken ontstaan. Om te voorkomen dat daardoor water in de grond sijpelt moet er aan de bovenkant een nieuwe foliedeklaag komen.” Het zou betekenen dat alle groen verwijderd moet worden om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. En dat willen Twence en de buurt liever niet.

 

Nieuwe technologie

“Er zijn nieuwe inzichten”, weet Schutte. “Er wordt op verschillende locaties in Nederland getest met een methode om door het inbrengen van water en lucht de biologische afbraak te stimuleren, waardoor het afvalwater zo zuiver wordt dat een eventuele lekkage in de grondfolie niet meer erg is.” De Elhorst-Vloedbelt is niet zo’n testlocatie, maar Twence gaat er met het inrichtingsplan vanuit dat de regels worden aangepast en de afdekfolie achterwege kan blijven.
 

Overigens blijft de stortbestemming op de Elhorst-Vloedbelt van kracht. Er is nog een deelgebied waar vuil gestort kan worden en ook op de grond waar straks het zonnepark komt kan in de toekomst in principe weer vuil gestort worden. (AJ)

 

Luchtfoto © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024