IJsbaan Borne moet ‘voor elk wat wils’ worden
VAN ZONDAG 10 DECEMBER T/M VRIJDAG 5 JANUARI OP HET DORSETPLEIN

IJsbaan Borne moet ‘voor elk wat wils’ worden

Terwijl de herfstvakantie nog aanstaande is, wordt er door de organisatie van de IJsbaan Borne al over heel andere zaken gesproken: de Bornse ijspret in december. Maureen Snikkers, Kristel Hofsté, Rob Lagendijk én (dit jaar voor het eerst) Robin Wiggers buigen zich namelijk alweer enige tijd over de opzet van de Bornse ijsbaan, de feestelijke en sfeervolle finale van het jaar waarmee het Dorsetplein bijna vier weken lang the place to be zal zijn.

 

‘IJsbaan en oliebollen vullen elkaar naadloos aan’

“Dus ja, het gaat allemaal weer door!”, vertelt Maureen. “Natúúrlijk, zou je bijna zeggen. Al moet er vanzelfsprekend wel een heleboel gebeuren en zijn we ook afhankelijk van de welwillende medewerking van velen. Zo hebben we tig vrijwilligers nodig die ons vier weken lang kunnen bijstaan, kunnen we niet zonder de hulp van de gemeente en valt of staat de ijsbaan met de toeschietelijkheid van een groot aantal sponsoren.” Even later valt vol trots de naam van Laura Bont. Deze geboren Bornse staat jaarlijks in november en december met haar oliebollenkraam op de Bolkshoek en zal dit jaar het hoofdsponsorschap voor haar rekening nemen. “Super. De ijsbaan en oliebollen vullen elkaar naadloos aan. Daar kunnen nog hele leuke dingen uit voortkomen.”

 

Over leuke dingen gesproken, het organiserende viertal buigt zich elke vergadering weer over de mogelijkheden die de ijsbaan straks biedt om het voor elk wat wils te doen zijn. Kristel: “Jaarlijks hebben we de vaste programmaonderdelen als peuter- en schoolschaatsen, twee avonden curling en de schaatsclinics. Maar er kan nog zoveel meer. Zo kunnen er in de stille uurtjes - want die zijn er natuurlijk ook - gezellige momenten zijn voor speciale groepen. Denk bijvoorbeeld aan de bewoners van Het Dijkhuis en de vluchtelingen in Azelo en Zenderen. Maar ook bedrijvenuitjes en leeftijdsgebonden avonden, waarin de jaren ‘80 of ‘90 muziek de hoofdmoot vormt, schieten door ons hoofd. Het zou geweldig zijn als we hier aanvragen voor krijgen, want dan werken we er graag aan mee.”

 

Veel pittoresker dan een tent

En dan is er nog de allesbepalende sfeer en entourage. Zo is de ijsbaan in Borne jaarlijks een ‘open piste’, zonder overkapping en met echt ijs. Maureen daarover: “Onze open ijsbaan oogt natuurlijk veel pittoresker dan een ijsbaan met een dichte tent. Heeft ook nadelen hoor, want als je straks vier weken slecht weer hebt, dan word je niet vrolijk. We zijn dus wel bezig om een noodscenario te bedenken om de weersomstandigheden de baas te blijven. Maar in principe is het een openluchtbaan, zoals het hoort.”

 

Het gepatenteerde systeem van deze echte ijsbaan zorgt overigens voor een bijna-halvering van het energiegebruik. “Dat scheelt enorm. Samen met de gemeente zijn we heel druk bezig om het aggregaat zo snel mogelijk op groene stroom te laten draaien. De wil is er zeer zeker, de uitvoering is afhankelijk van wachttijden.”

 

“Maar het oog wil ook wat”, vult Robin aan. “We gaan echt voor een Oudhollandse sfeer. Gezellig en soms misschien zelfs wel een beetje kneuterig. Maar dat past erbij. Voeg daar straks de gezellige ambiance op de omliggende terrassen aan toe, dan heb je het sprookjesachtige plaatje compleet. En daarbij is het schaatsen nog gratis ook!”

 

Gratis schaatsen schreeuwt om inkomsten

Dat laatste is een heel belangrijk punt voor de organisatie. “In deze tijden waarin het voor veel gezinnen financieel lastig is, moet elk kind kunnen schaatsen. Mee kunnen doen aan alle sociale activiteiten in het dorp en dus ook op de ijsbaan. En niet buitengesloten worden omdat er geen geld is voor een entreekaartje.” Daar komt nog eens bij dat de gratis toegang het ook voor bezoekers van buiten Borne zo aanlokkelijk maakt, volgens Maureen. “In omliggende plaatsen moet er menige euro worden betaald om enkele uurtjes te kunnen schaatsen. Hier kost het niets en op vertoon van een bon die bij de winkeliers is te krijgen, zijn de schaatsen ook nog eens gratis te leen. Dat trekt gewoon veel mensen.”

 

Dat gratis schaatsen vormt voor de organisatie overigens wel een uitdaging, want natuurlijk zijn er ook kosten die gedekt moeten worden. Daarom blijft het viertal naarstig op zoek naar mogelijke sponsoren en aanvullende bronnen van inkomsten.

 

Desalniettemin, als het allemaal lukt belooft de editie 2023, de negende alweer, opnieuw een onvergetelijke te worden. Natuurlijk, er moet nog veel gebeuren. De knallende opening moet nog vorm krijgen en het wachten is op de begeleiders die met name tijdens het schoolschaatsen van 11 tot en met 22 december enkele uurtjes willen bijspringen. Maar dat ‘ie komt, dat lijdt geen langer twijfel. Borne kan weer schaatsen. Vanaf zondag 10 december tot en met vrijdag 5 januari! (BM)

 

ijsbaanborne@gmail.com • Facebook: IJsbaan Borne • Instagram: @ijsbaan.borne • TikTok: ijsbaan borne

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024