Feestelijke Jumelage Borne-Rheine
03-11-2023
PARTNERSTEDEN VIEREN 40 JAAR SAMENWERKING

Feestelijke Jumelage Borne-Rheine

Op 24 augustus 1983 bekrachtigden de burgemeester van Borne, mr. Koen Hehenkamp en zijn Rheinische evenknie, Ludger Meier, de officiële jumelage tussen beide gemeenten. Een samenwerking die zou moeten bijdragen aan het ontstaan van begrip en vriendschap tussen de burgers van beide gemeenten, in de hoop dat het zich ook verder zou ontwikkelen ‘ter bevordering van een verenigd Europa’. Vrijdagavond werd in het Kulturhus het 40-jarig bestaan van het partnerschap gevierd onder het motto ‘Partners zonder Grenzen’.
 

Eerbetoon aan Jaap Grootenboer

Een feestavond die bol stond van de lovende en dankbare woorden, luchtig aan elkaar werd gepraat door Dennis Wilt en waarin de Bornse Big Band Eighty-Nine met zang van Loes Ossevoort voor de muzikale omlijsting zorgde. Een avond ook die niet zomaar op 3 november werd gehouden, vertelde Gertjan Rozendom, de Bornse voorzitter van de stichting Partner Comité Borne-Rheine. “Het is de dag waarop drie jaar geleden Jaap Grootenboer overleed, de voor velen bekende historicus van Borne. Jaap was in de jaren ‘70 jeugdambtenaar van de gemeente en zette destijds samen met zijn Duitse collega een goed lopend uitwisselingsprogramma op. Een programma dat niet veel later de basis bleek voor het partnerschap.
 

Nu, veertig jaar later, vinden er nog steeds uitwisselingen plaats, vooral op cultureel, sportief en muzikaal gebied. Verenigingen en organisaties aan beide zijden van de grens vinden elkaar, zo klonk het veelvuldig en niet zonder gepaste trots. Toch was het vrijdagavond vooral een feestje voor de ‘inner circle’, voor de mensen die op de een of andere wijze een betrokkenheid hebben met het partnercomité. Helemaal niet erg natuurlijk, maar hoe mooi zou het zijn als de inwoners van Borne (en Rheine natuurlijk) iets meer bij het 40-jarig bestaan betrokken zouden zijn en daardoor het partnerschap ook echt zouden gaan omarmen. ”Laten we samen verder gaan en vooral ook kijken naar de toekomst”, speechte Benno Lucas, de vicevoorzitter van het comité. En daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Loek Diemel — 04 nov 2023
Helemaal terecht dat dit gevierd is,
heel belangrijk!!! Wel jammer dat Reinfried Bayer destijds ambtenaar van de gemeente Rheine en direct betrokken samen met Jaap ook niet is genoemd.
Vriendelijke groet,
Loek Diemel destijds uitvoerend jongeren werker o.a. jeugduitwisseling.

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024