Feestelijke Jumelage Borne-Rheine
03-11-2023
PARTNERSTEDEN VIEREN 40 JAAR SAMENWERKING

Feestelijke Jumelage Borne-Rheine

Op 24 augustus 1983 bekrachtigden de burgemeester van Borne, mr. Koen Hehenkamp en zijn Rheinische evenknie, Ludger Meier, de officiële jumelage tussen beide gemeenten. Een samenwerking die zou moeten bijdragen aan het ontstaan van begrip en vriendschap tussen de burgers van beide gemeenten, in de hoop dat het zich ook verder zou ontwikkelen ‘ter bevordering van een verenigd Europa’. Vrijdagavond werd in het Kulturhus het 40-jarig bestaan van het partnerschap gevierd onder het motto ‘Partners zonder Grenzen’.
 

Eerbetoon aan Jaap Grootenboer

Een feestavond die bol stond van de lovende en dankbare woorden, luchtig aan elkaar werd gepraat door Dennis Wilt en waarin de Bornse Big Band Eighty-Nine met zang van Loes Ossevoort voor de muzikale omlijsting zorgde. Een avond ook die niet zomaar op 3 november werd gehouden, vertelde Gertjan Rozendom, de Bornse voorzitter van de stichting Partner Comité Borne-Rheine. “Het is de dag waarop drie jaar geleden Jaap Grootenboer overleed, de voor velen bekende historicus van Borne. Jaap was in de jaren ‘70 jeugdambtenaar van de gemeente en zette destijds samen met zijn Duitse collega een goed lopend uitwisselingsprogramma op. Een programma dat niet veel later de basis bleek voor het partnerschap.
 

Nu, veertig jaar later, vinden er nog steeds uitwisselingen plaats, vooral op cultureel, sportief en muzikaal gebied. Verenigingen en organisaties aan beide zijden van de grens vinden elkaar, zo klonk het veelvuldig en niet zonder gepaste trots. Toch was het vrijdagavond vooral een feestje voor de ‘inner circle’, voor de mensen die op de een of andere wijze een betrokkenheid hebben met het partnercomité. Helemaal niet erg natuurlijk, maar hoe mooi zou het zijn als de inwoners van Borne (en Rheine natuurlijk) iets meer bij het 40-jarig bestaan betrokken zouden zijn en daardoor het partnerschap ook echt zouden gaan omarmen. ”Laten we samen verder gaan en vooral ook kijken naar de toekomst”, speechte Benno Lucas, de vicevoorzitter van het comité. En daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Loek Diemel — 04 nov 2023
Helemaal terecht dat dit gevierd is,
heel belangrijk!!! Wel jammer dat Reinfried Bayer destijds ambtenaar van de gemeente Rheine en direct betrokken samen met Jaap ook niet is genoemd.
Vriendelijke groet,
Loek Diemel destijds uitvoerend jongeren werker o.a. jeugduitwisseling.

Gouden Pieper voor Gerben Besselink

Vrijdag, zaterdag én zondag stond en staat Zenderen vooral in het teken van de nieuwe...
10-12-2023

Ophalen oud papier stopt

Vanaf 1 januari 2024 halen de muziekverenigingen in Borne geen oud papier meer op in de wijken....
07-12-2023

Uitbreiding Scholtenhof opnieuw op de agenda

Op 19 december besluit de gemeenteraad of het wel of niet een verklaring van geen bedenkingen...
01-12-2023

Blijvende herinnering oorlogstijd in Oud Borne

Vanaf nu prijken aan de toegangswegen naar Oud Borne cortenstalen tekstplaten die verwijzen naar...
29-11-2023

Hoe staat het met het warmtenet van Twence?

Afvalverwerker Twence is volop aan het ontwikkelen met een warmtenet, dat in Twente duurzame en...
29-11-2023

Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt

De Overijsselse Vrijwilligersprijs Borne 2023 werd zaterdagmorgen uitgereikt aan Fietsmaatjes...
25-11-2023