De jaarkalender van de Kloostergaarde is er weer
HOBBYFOTOGRAAF JAN GOSELINK TEKENDE VOOR DE FOTOGRAFIE

De jaarkalender van de Kloostergaarde is er weer

De vrijwilligers in de Kloostergaarde hadden er prachtig weer bij op deze landelijke Natuurwerkdag. Zo’n 15 mensen met groene vingers trekken deze dag een sprintje in het onderhoud van de sortimentstuin en harken, schoffelen en snoeien de boel weer mooi op orde. Hard werken, maar met aangename pauzes waarin gezellig gekletst wordt onder het genot van koffie én taart.
 

Tevens het moment waarop de jaarlijkse kalender wordt gepresenteerd. Deze keer met foto’s van Jan Goselink. De hobbyfotograaf is al drie jaar vrijwilliger bij de Kloostergaarde en vond het een eer gevraagd te worden om zijn kijk op de mooie tuin het jaar rond vast te leggen. “Het zijn spontaan gemaakte plaatjes, gewoon gefotografeerd met mijn telefoon. Dingen die mij opvallen en bekoren tijdens het werk hier.” Bijzonder tevreden is hij over de afbeelding van de maand april. “Een hele mooie uitlopende acer in de rotstuin. Die kleurencompositie, dat raakt mij.”
 

Klimaatverandering zichtbaar

“Je ziet hoe droog het vorig jaar was”, zegt Frank van Dam, voorzitter van de Stichting Kloostergaarde. “Heel bizar. We hadden een eikenbladhortensia waarvan de bladeren prachtig rood begonnen te kleuren én die tegelijkertijd begon te bloeien! Mooi, maar eigenlijk niet de bedoeling. De klimaatverandering is hier in de tuin echt goed te merken.” Maar Van Dam zou Van Dam niet zijn als daar niet meteen een opgewekt positieve draai op zou volgen. “Op een van de foto’s valt het licht op het gortdroge, gele gras en dat geeft wel een heel mooi lichteffect!”
 

Meer bezoekers

Steeds meer wandelaars weten de Kloostergaarde te vinden en kunnen er toch iedere keer weer iets nieuws zien of beleven. “Dit jaar deden we mee met Borns Blauw, waarvoor we speciaal een plantvak hebben aangelegd met planten die traditioneel gebruikt werken om textiel blauw te kleuren. Daarnaast was er een fietstocht die we samen met het Bussemakerhuis georganiseerd hebben. Zo hebben we vier keer zo’n 20 man hier mogen ontvangen.”
 

Om nog toegankelijker te ogen is het toegangshek vervangen door een prachtig nieuw hek, gemaakt door vrijwilliger Frans Egberink van Glaslas in Zenderen. De aanleiding voor de vervanging was dat het blijkbaar voorkwam dat er mensen voor het hek stonden en niet zeker wisten of je wel zomaar naar binnen mocht. Niet de bedoeling natuurlijk, want iedereen is welkom om van de Kloostergaarde te genieten. De nieuwe toegang is uitnodigender, maar vooral ook heel erg fraai vormgegeven. (AJ/BM)

 

De kalenders zijn te koop voor 12,50 euro per stuk bij Theehuis de Karmeliet en te bestellen via voorzitter@sisl.info. De opbrengst van de kalenders is voor een goed doel, namelijk het verdere herstel van de tuin.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Fynn en Noralynn resoluut: ‘We gaan feesten!’

Als slotstuk van een weekend carnaval, dat vrijdag begon met de opkomst van Prins Edwin en zijn...
26-11-2023

Sinterklaasje weer in Zenderen met zijn Piet

Het is opnieuw gelukt. De Goedheiligman heeft de weg naar Zenderen ook dit jaar weer gevonden....
25-11-2023

Vol verwachting klopt in Zenderen het hart

Ze weten het zeker. Sinterklaas komt zaterdag opnieuw naar Zenderen. Sterker nog, al wekenlang...
20-11-2023

Geiten hebben Koning Derek en Adjudant Bram

Zondagavond om iets na zessen ging het weer los met de Angorageiten. Het is immers de dag van...
19-11-2023

Uitbundige Sint weerstaat nattigheid

Hij is er. Om iets over tweeën was het eindelijk weer zover. Sinterklaas is terug in Borne....
18-11-2023

Nog zes nachtjes slapen voordat Sint er is

Er valt niet langer aan te ontkomen: Sinterklaas is op weg naar Nederland om begin december weer...
12-11-2023