Nog zes nachtjes slapen voordat Sint er is
ZATERDAG 18 NOVEMBER OM 14.00 UUR INTOCHT IN BORNE

Nog zes nachtjes slapen voordat Sint er is

Er valt niet langer aan te ontkomen: Sinterklaas is op weg naar Nederland om begin december weer een volgend streepje achter zijn inmiddels onmetelijk hoge leeftijd te kunnen zetten. Vanaf maandag doet het Sinterklaasjournaal op NPO3 al dagelijks verslag van de ongetwijfeld weer turbulente aanloop daarnaartoe en op zaterdag 18 november hoopt ‘ie dan echt rond de klok van twaalf voet aan wal te zetten; in Gorinchem dit keer. Maar het allerbeste nieuws is toch wel dat de Goedheiligman met zijn gevolg twee uurtjes later al in Borne hoopt aan te komen.

 

Vanaf 12.00 uur feest op het Rheineplein

En als we de geluiden van St. Stephanus Martina - de Bornse scoutinggroep die al jaren een speciale band met de Spaanse gul gevende bisschop onderhoudt - mogen geloven, belooft het dit jaar opnieuw een bijzonder feestelijke en uitbundige ontvangst te worden. Een ontvangst die al vanaf een uur of twaalf in gang wordt gezet met een vermakelijk feest op het Rheineplein. Zo worden er poffertjes gebakken, is er pepernotenijs en chocolademelk, kunnen kinderen met behulp van diverse spelletjes een beetje leren hoe het is om zelf een Piet te zijn, staat er een springkussen en kermisattractie, valt er vanzelfsprekend te genieten van de stemming makende Sinterklaasliedjes én zullen ook de eerste vooruitgesnelde Pieten al hun opwachting maken.

 

Om exact 14.00 uur staat burgemeester Jan Pierik dan op het Rheineplein paraat om Sinterklaas namens iedere Bornenaar wiens hart vol verwachting klopt opnieuw welkom te heten in zijn gemeente. Of zijn handdruk vergezeld gaat van een eerste verlanglijstje is op dit moment nog niet bekend, maar de burgervader kennende zal hij ongetwijfeld iets in petto hebben. Even later maken beiden zich dan op om aan de glorieuze intocht door het dorpscentrum te beginnen.

 

Route intocht

De Bornse Harmonie zal hen daarbij de weg wijzen en vooropgaan in de lange stoet die via de Bolkshoek en de Nieuwe Kerkstraat even later de St. Stephanuskerk bereikt, die luid beierend de komst van de bijna-jarige bisschop aankondigt. Daarna volgt het laatste stuk, de Grotestraat tot aan het Dorsetplein, waarin de Sint alle tijd krijgt én zal nemen om de vol verwachting uitkijkende kinderen met hun papa’s en mama’s de hand te geven dan wel over hun van opwinding rood aanlopende bolletjes te aaien.

 

Kaatje Kopstand op het Dorsetplein

Op het Dorsetplein aangekomen banen ze zich, tussen alle kinderen door, een weg naar Kaatje Kopstand, de uiterst beweeglijke hoofdrolspeelster in de jaarlijkse Sinterklaasvoorstellingen die Aveleijn voor het basis- en speciaal onderwijs en voor instellingen in de regio verzorgt in het Kulturhus. Vanaf 14.00 uur vermaakt zij daar al - samen met Opa Piet én Piet Snelle Wind - op haar eigen enthousiasmerende en doldwaze wijze de vele wachtende kinderen, die met een scheef oog ondertussen ook naar een groot videoscherm kijken, waarop de intocht is te zien en die ook via BorneBoeit live in de huiskamers te volgen zal zijn. Ook dansschool Danceworkx verzorgt er enkele optredens. Eenmaal op het grote podium zal Kaatje dan een kort gesprekje met de Sint aanknopen, waarna ook de burgemeester, namens alle kinderen in Borne, de Goedheiligman nog kort zal toespreken.

 

Aan het programma zal het dus allemaal niet liggen. Het enige struikelblok vormt volgens de scoutinggroep nog de wijze waarop alle cadeautjes, rijmpjes, strooigoed en schoenvullingen in Borne moeten komen. Eerder deze week signaleerde de groep al enkele Pieten die met hun vele pakjes via het water, de auto én ten slotte met de stoomtrein een weg zochten naar ons dorp (zie ook onderstaande video). Maar áls het ze lukt - en daar vertrouwen we dan maar op - kan het gulle geven van start.

 

Volgens de scoutinggroep St. Stephanus Martina wordt daarbij zelfs een bijzondere plaats ingeruimd voor de meest armlastige inwoners van Borne, waar de Sint gratis en voor niets een huisbezoek wil gaan afleggen. Een berichtje naar info@sintinborne.nl is dan de aangewezen weg. (BM)

 

De live-uitzending van de intocht in Borne is zaterdag vanaf 13.45 uur hier te zien.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Fynn en Noralynn resoluut: ‘We gaan feesten!’

Als slotstuk van een weekend carnaval, dat vrijdag begon met de opkomst van Prins Edwin en zijn...
26-11-2023

Sinterklaasje weer in Zenderen met zijn Piet

Het is opnieuw gelukt. De Goedheiligman heeft de weg naar Zenderen ook dit jaar weer gevonden....
25-11-2023

Vol verwachting klopt in Zenderen het hart

Ze weten het zeker. Sinterklaas komt zaterdag opnieuw naar Zenderen. Sterker nog, al wekenlang...
20-11-2023

Geiten hebben Koning Derek en Adjudant Bram

Zondagavond om iets na zessen ging het weer los met de Angorageiten. Het is immers de dag van...
19-11-2023

Uitbundige Sint weerstaat nattigheid

Hij is er. Om iets over tweeën was het eindelijk weer zover. Sinterklaas is terug in Borne....
18-11-2023

Alexander en Niels leiden Melbuulkes

Tijdens een drukbezochte Gala-avond in het Kulturhus werden vrijdagavond om precies 21.11 uur...
10-11-2023