‘Deurdonderen’ met Prins Maurice en Christian
09-12-2023
GROOTSE OPKOMST VOOR NIEUWE HOOGHEDEN DOLDRAEJERS

‘Deurdonderen’ met Prins Maurice en Christian

Als geen ander weten ze wat carnaval vieren is. Maurice Masselink en Christian Sand, de twee Zenderense mannen die op hun zotten-cv met hoofdletters POALSWINGERS hebben staan. De inmiddels legendarische groep die zich elf (!) jaar lang bezighield met het bouwen van illustere carnavalswagens. In 2016 kwam er een eind aan. Nu, zeven jaar later, zijn de twee terug. En hoe! Zaterdagavond presenteerden ze zich in een overvolle feesttent aan de Lidwinaweg als Prins Maurice I en Adjudant Christian, de 46e hoogheden van de Zenderense Doldraejers.

 

‘Man, wat hebben we gelachen’

Niet verwonderlijk dus dat beiden aan de vooravond van hun grootse opkomst met enige regelmaat aan die ‘poalswing-periode’ refereren. “Een mooie tijd”, aldus Maurice. “Toen ik in 2013 in Zenderen kwam te wonen - ik kom uit Almelo, daar kan ik ook niks aan doen - besloot ik me bij de groep aan te melden. Man, wat hebben we gelachen en mooie dingen gemaakt.” Christian, inmiddels zijn maat voor het leven, was er al veel langer actief. “Vanaf mijn zestiende bouwde ik al carnavalswagens”, vertelt de dan nog adjudant in spe. “In 2005 begon ik in een schuur op het erf van mijn vader met een wagen voor de optocht in Zenderen. Er sloten zich steeds meer enthousiastelingen aan.”

 

Bij gelegenheid van het naderende einde van de Poalswingers sprak hij tegenover BorneBoeit in 2016 gekscherend over ‘een zootje ongeregeld’. Ze hoorden immers nergens bij, maar deden gewoon wat het hart hun ingaf. “Machtig mooi man!” Dat de nieuwe hoogheden zaterdagavond in hun proclamatie repten over een terugkeer van de Poalswingers tijdens de komende optocht op zondag 11 februari zal dan ook niemand verbazen… De tijd zal het leren.

 

Feit is en blijft dat beiden de lol in carnaval als dé elixer zien voor wat ze doen. “Het moet gewoon leuk zijn”, aldus Maurice. “Geen hoogdravend gedoe, maar een feest waarbij iedereen welkom is. En waarbij we allemaal gelijk zijn. Precies de kwalificaties die ik ook bij De Doldraejers terugvind. En dat maakt carnaval vieren voor ons in Zenderen ook zo leuk!”

 

Vier platte wagens

Toen Maurice in de zomer een telefoontje kreeg van ex-voorzitter Gerben Besselink, wist hij al snel genoeg. “Hij belde namens de aanzoekcommissie. Een hele eer, al moest ik het thuis natuurlijk wel eerst even overleggen”, zegt ‘ie. “En toen vervolgens de vraag kwam met wie ik het samen zou willen doen, zei ik direct: Dat kan er maar één zijn, en dat is Christian.” Voor de nieuwe prins een vriend voor het leven. Een vriend die destijds beloofde met een platte wagen te zullen helpen bij de verhuizing naar Zenderen. "Nou, hij kwam niet met één, maar met vier platte wagens voorrijden…”

 

De feiten

Maurice Masselink is 39 jaar, verloofd met Mirna en de trotse vader van Philein en Juliët. Hij verdient zijn brood als supply development engineer bij Benchmark, waarbij hij de vraagbaak is voor velen. Naast een potje tennis is het ‘knooi’n aan alles wat technisch is’, zijn grote hobby, waarbij old timers zijn voorliefde hebben. Heracles - daar is zijn Almelose komaf weer - heeft een streepje voor. Dit in tegenstelling tot vriend Christian, die FC Twente bovenaan zijn lijstje heeft staan.

 

Diezelfde Christian is inmiddels 43, getrouwd met Christie en samen hebben ze twee kinderen, Ebbe en Hanne. Hij heeft een kantoorjob bij Aqua+ en weet alles van Sprinklersystemen. Naast zijn pioniersjaren bij de Poalswingers heeft hij als bestuurslid, én met succes, geholpen de jaarlijkse Volksfeesten naar een hoger plan te tillen. Van sporten komt er niet zoveel. “Elke dag op de fiets naar mijn werk, telt dat ook?”

 

Receptie op zondagmiddag

Na hun opkomst vanavond, staat zondagmiddag de volgende officiële activiteit al op het programma: de gezamenlijke receptie van de Doldraejers en Draejpiepers, ook weer in de feesttent aan de Lidwinaweg. Vanaf een uur of twee wordt heel Zenderen uitgenodigd de nieuwe hoogheden te feliciteren. Rond de klok van vier zal dan ook de Gouden Pieper worden uitgereikt aan een Zenderenaar die zich het afgelopen jaar op de een of andere wijze bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. (AJ/BM)

 

Hun motto:

‘Met twee Poalswingers zal het u niet verwonderen, carnaval 2024 wordt Deurdonderen!’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024

Kleurrijk lint trekt door Borne

“Het lijkt wel zomercarnaval te worden”, opperde Laurens Oude Breuil van de...
10-02-2024

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van...
09-02-2024

Kinderen kerkdorpen bijten carnavalsspits af

Regen of niet… het is carnaval en dát moeten worden gevierd. Aan de kinderen die...
09-02-2024