De köppe komen weer van zolder
OPBOUW KERSTSTAL HERTME GAAT ALS VANOUDS GEPAARD MET EEN LACH

De köppe komen weer van zolder

Als het aan de werkgroep Kerststal ligt, kan de Ster van Bethlehem vanavond al flonkeren. Het Kindeke Jezus werd woensdagmiddag immers al met uiterste zorg in het kribje gelegd van de Openluchtkerststal in Hertme. Een handvol Hertmenaren is er jaarlijks verantwoordelijk voor. Met uiterste precisie plaatsen ze dan het kribje, Maria en Jozef, de Drie Koningen en natuurlijk de schare herders weer op hun juiste plek in de Saksische schuren op het Pastoor Veegerplein. Komende zaterdagmiddag om 16.00 uur volgt de officiële opening. Dan heeft ook de levende have - de os, de ezel en een aantal schapen - haar positie voor de komende weken ingenomen.

 

Pastoor Veeger

Het is inmiddels een traditie van jaren. Zesenzestig om precies te zijn, want in de jaren 60 van de vorige eeuw was het de toenmalige pastoor Johannes Ignatius Veeger, die zijn fantasie en creativiteit niet langer in toom kon houden en met de grootse kerststal begon (zie ook ons bericht van december 2022 over de Kerststal van Herder Vergeer, waarin nader op de geschiedenis van de kerststal wordt ingegaan). Natuurlijk is er in de afgelopen 66 jaar wel het nodige veranderd en vooral ook gerestaureerd, maar in de kern - ‘het basismateriaal’ zoals Frans Schabbink het noemt, wijzend op de etalagepoppen en speciaal geboetseerde koppen - is alles nog intact.

 

Geen wonder dus dat zorgvuldigheid troef is bij de werkgroepleden. Als ‘de köppe’ eenmaal van zolder komen, volgen dan ook de nodige instructies hoe deze vast te houden om blutsen tijdens het transport naar de stal te voorkomen. De etalagepoppen staan dan al op hun plek, de koningen, herder 1, herder 2, enzovoorts. Enkele dames halen ondertussen de bijbehorende kleding weer uit de dozen, die elk jaar opnieuw wordt gewassen en gestreken. “Kiek dan”, roept Ria Rijgwaart tussendoor, “ze hebt ook sökke an”. Niet dat het opvalt, maar het hoort er nu eenmaal bij. “Ze mut ja gin koale veut krieg’n”. Haar man Hennie plaatst ondertussen het hoofd van herder 1 op de romp van herder 1. En zo komt het aloude kerstafereel stilaan weer tot leven.

 

Jonge mensen

Onwillekeurig denk je bij het zien van de opbouwwerkzaamheden aan alles wat er in het bijna voorbije jaar is gebeurd. Oorlogen, rampen, strijd, gekibbel, maar ook vreugdevolle zaken. En wát er ook allemaal voorbijkwam, de aloude kerststal keert gewoon weer terug. Alsof er in de afgelopen 365 dagen niets is gebeurd. “Da’s ook het mooie van deze stal en trouwens van het hele kerstverhaal”, mijmert Hennie. “Want je kunt je nóg zo druk maken, dit verhaal en deze stal blijven gewoon. Tenminste… dat hopen we, want we worden natuurlijk allemaal wel wat ouder. Daarom hopen we ook jonge mensen voor de opbouw warm te kunnen maken. Zij moeten een keer het stokje van ons overnemen.”

 

Daarna gaat het onderlinge gehakketak en zo af en toe een bulderende lach nog even door, want plezier hebben ze zeker met elkaar. Vanavond wordt de verlichting weer op scherp gezet, alles aangeharkt en dan is het wat de werkgroep betreft klaar. De afsluitende borrel maakt hún jaarlijkse kerstverhaal in elk geval compleet. Zoals gezegd is zaterdagmiddag om 16.00 uur de officiële opening. Zondagmorgen, na de Eucharistieviering, zal pastoor Jurgen Jansen het kersttafereel onder de rook van de Stephanuskerk inzegenen. (AJ/BM)

 

De openingstijden van de Kerststal, die tot met 7 januari is te bewonderen, vind je in onze Uitagenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024