De köppe komen weer van zolder
OPBOUW KERSTSTAL HERTME GAAT ALS VANOUDS GEPAARD MET EEN LACH

De köppe komen weer van zolder

Als het aan de werkgroep Kerststal ligt, kan de Ster van Bethlehem vanavond al flonkeren. Het Kindeke Jezus werd woensdagmiddag immers al met uiterste zorg in het kribje gelegd van de Openluchtkerststal in Hertme. Een handvol Hertmenaren is er jaarlijks verantwoordelijk voor. Met uiterste precisie plaatsen ze dan het kribje, Maria en Jozef, de Drie Koningen en natuurlijk de schare herders weer op hun juiste plek in de Saksische schuren op het Pastoor Veegerplein. Komende zaterdagmiddag om 16.00 uur volgt de officiële opening. Dan heeft ook de levende have - de os, de ezel en een aantal schapen - haar positie voor de komende weken ingenomen.

 

Pastoor Veeger

Het is inmiddels een traditie van jaren. Zesenzestig om precies te zijn, want in de jaren 60 van de vorige eeuw was het de toenmalige pastoor Johannes Ignatius Veeger, die zijn fantasie en creativiteit niet langer in toom kon houden en met de grootse kerststal begon (zie ook ons bericht van december 2022 over de Kerststal van Herder Vergeer, waarin nader op de geschiedenis van de kerststal wordt ingegaan). Natuurlijk is er in de afgelopen 66 jaar wel het nodige veranderd en vooral ook gerestaureerd, maar in de kern - ‘het basismateriaal’ zoals Frans Schabbink het noemt, wijzend op de etalagepoppen en speciaal geboetseerde koppen - is alles nog intact.

 

Geen wonder dus dat zorgvuldigheid troef is bij de werkgroepleden. Als ‘de köppe’ eenmaal van zolder komen, volgen dan ook de nodige instructies hoe deze vast te houden om blutsen tijdens het transport naar de stal te voorkomen. De etalagepoppen staan dan al op hun plek, de koningen, herder 1, herder 2, enzovoorts. Enkele dames halen ondertussen de bijbehorende kleding weer uit de dozen, die elk jaar opnieuw wordt gewassen en gestreken. “Kiek dan”, roept Ria Rijgwaart tussendoor, “ze hebt ook sökke an”. Niet dat het opvalt, maar het hoort er nu eenmaal bij. “Ze mut ja gin koale veut krieg’n”. Haar man Hennie plaatst ondertussen het hoofd van herder 1 op de romp van herder 1. En zo komt het aloude kerstafereel stilaan weer tot leven.

 

Jonge mensen

Onwillekeurig denk je bij het zien van de opbouwwerkzaamheden aan alles wat er in het bijna voorbije jaar is gebeurd. Oorlogen, rampen, strijd, gekibbel, maar ook vreugdevolle zaken. En wát er ook allemaal voorbijkwam, de aloude kerststal keert gewoon weer terug. Alsof er in de afgelopen 365 dagen niets is gebeurd. “Da’s ook het mooie van deze stal en trouwens van het hele kerstverhaal”, mijmert Hennie. “Want je kunt je nóg zo druk maken, dit verhaal en deze stal blijven gewoon. Tenminste… dat hopen we, want we worden natuurlijk allemaal wel wat ouder. Daarom hopen we ook jonge mensen voor de opbouw warm te kunnen maken. Zij moeten een keer het stokje van ons overnemen.”

 

Daarna gaat het onderlinge gehakketak en zo af en toe een bulderende lach nog even door, want plezier hebben ze zeker met elkaar. Vanavond wordt de verlichting weer op scherp gezet, alles aangeharkt en dan is het wat de werkgroep betreft klaar. De afsluitende borrel maakt hún jaarlijkse kerstverhaal in elk geval compleet. Zoals gezegd is zaterdagmiddag om 16.00 uur de officiële opening. Zondagmorgen, na de Eucharistieviering, zal pastoor Jurgen Jansen het kersttafereel onder de rook van de Stephanuskerk inzegenen. (AJ/BM)

 

De openingstijden van de Kerststal, die tot met 7 januari is te bewonderen, vind je in onze Uitagenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024