Hertmes kerststal heet iedereen welkom
‘LEVENDE’ KERSTSTAL OFFICIEEL GEOPEND

Hertmes kerststal heet iedereen welkom

‘Nu zijt wellekome’, met die eerste klanken opende het fanfareorkest Sint Gregorius uit Hertme het warme samenzijn op deze sfeervolle zaterdagavond een week voor kerst. Vlak onder de toren van Heilige Stephanuskerk. Op steenworp afstand van het openluchttheater in het centrum van Hertme. Gericht op het pareltje van een kerststal. Met zeventien beelden en verschillende beesten.

 

Drie wijzen in de schijnwerpers

Om 16.00 uur, toen de schemering zijn intrede deed, werd de bekabeling en de verlichting nog even gecontroleerd. Tal van vrijwilligers ontfermden zich over de levende have en de levensgrote beelden. Alles moest er tiptop uitzien. Links staan weer de drie wijzen uit het Oosten, Balthasar, Caspar en Melchior. Volgens sommige overleveringen afgereisd uit het MiddenOosten o.a. Iran. De regio waar nu geen vrede heerst. Na een laatste inspectie werd de beeldengroep goedgekeurd. En ja, er heeft altijd wel iemand wat op te merken. Zoals vorig jaar. Eén van de vrijwilligers vond een briefje met de vraag waarom de donkere wijze uit het Oosten wat achteraf stond. De opstelling nu is ongewijzigd maar ze staan alle drie gebroederlijk wel in de schijnwerpers.

 

Tijdelijk verblijf voor os en de ezel

Zeven herders staan aan de rechterkant. Terwijl de os en de ezel achter hen zich heerlijk nestelen in het warme stro. Twee goedgevulde schapen zijn door hun opstelling bijna aaibaar. Maar goed dat er een bordje staat: niet voederen. Het vee wordt hier tijdelijk in Hertme opgevangen. En in het midden van het tafereel bevinden zich de hoofdrolspelers. Daar waar het allemaal om draait. Twee jonge kinderen, met kerstmutsjes op, kijken gebiologeerd naar het Kindeke dat in de kribbe ligt. Ze zoeken tevergeefs naar de engel. Zij hebben geleerd over de verschijning van de engel Gabriël. De oma moest snel een antwoord zoeken om uit te leggen waarom er geen engel zichtbaar was. “Hij komt er nog wel aan. Je kunt hem nog niet zien.”

 

‘Nu zijt wellekome’

Dit keer rukt de Hertmese gemeenschap uit om de kerstgedachte luister bij te zetten. Terwijl menigeen al geniet van de glühwein opent Bjorn Weghorst kort en krachtig de kerststal. Zijn welkom eindigt met: “Drink er nog één, met dank aan de plaatselijke horeca.” De gemeenschapszin is hier duidelijk voelbaar. Zuster Josephine aanschouwt en voelt de hechte gemeenschap. Betrokken bij het leven van de ander en invoelbaar voor de problemen van anderen. Het is gezellig en men heeft aandacht voor elkaar. Op het kleine pleintje.

 

Tot en met 7 januari zijn vreemdelingen welkom in Hertme. Om de kerststal te bewonderen en stil te staan bij de oorspronkelijke kerstgedachte. ‘Nu zijt wellekome’. De openingstijden van de Kerststal vind je in onze Uitagenda.(YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024