Nienke van 8 baart haar eerstgeborene
VERTEDEREND KINDJE WIEGEN MET EEN BIJNA-APPLAUS NA DE BEVALLING

Nienke van 8 baart haar eerstgeborene

“Maria, wil je met me trouwen?”, vraagt een nog ietwat onwennige Jozef aan zijn in het blauw gestoken geliefde. “Ja graag”, klinkt even later het alleszeggende antwoord. Het zijn de woorden van Tim en Nienke, beiden acht jaar, die dinsdagmorgen tijdens het Kindje wiegen in de St. Stephanuskerk de hoofdrollen hebben gekregen. Onder het toeziend oog van vele papa’s en mama’s, opa’s en opa’s én broertjes en zusjes ontspon zich de jaarlijkse romance met een zware bevalling als absolute climax.

 

Geen personele problemen

In de Stefans-Hof was het al vroeg een drukte van belang op deze tweede kerstdag. Daar konden de kinderen die mee wilden doen in het kerstspel zich aanmelden om vervolgens in toepasselijke kleding te worden gestoken. Het duurde dan ook niet lang of het krioelde er van engeltjes, schapen, herders, koningen en natuurlijk Maria en Jozef. “We hebben dit jaar meer aanmeldingen dan rollen”, aldus een meer dan blije begeleidster. Vorig jaar waren er immers nog personele problemen en kon er op de valreep nog net een Jozef worden gecharterd.

 

De trotse mama van Nienke houdt haar kind ondertussen nauwlettend in het oog. Haar opgezwollen buikje draagt dan al een pop, die strakjes als het Kindje Jezus ter wereld zal komen. Tim, de Jozef, heeft dan andere zaken aan zijn hoofd, maar ook is er Thijs, de achtjarige die de rol van Romeinse soldaat heeft. Vorig jaar was hij nog Koning Caspar. Hij blijkt een broer van Maria, het kan allemaal… “Stel je voor dat Thijs Jozef zou zijn, dan hebben we broer en zus als Jozef en Maria, dat valt eigenlijk niet uit te leggen”, zegt mama verontschuldigend.

 

Als een volleerde verloskundige

Hoe dan ook, als de midwinterhoorns buiten de kerk er het zwijgen toe doen, kan het spel van start. Met natuurlijk de timmerende Jozef die druk aan het werk is. Maria, lopend op haar roze sneakers, kijkt aandachtig toe. Even later lijkt de geboorte van haar eerstgeborene op handen, maar dan stokt het toch allemaal. De pop wil maar niet onder haar blauwe gewaad vandaan komen. Een begeleidster schiet toe, gaat op de knieën om Maria als een volleerde verloskundige bij te staan en uiteindelijk heeft het succes. De meelevende bezoekers in de kerkbanken kunnen hun enthousiasme amper onderdrukken en staan op het punt de geboorte met een luid applaus te bekronen. Ze houden zich nog net in.

 

En da’s maar goed ook, want alras komen de engelen om een vreugdedansje te doen en de kleine te aanschouwen. Datzelfde geldt voor de schapen, waarvan de kleinste zo zijn eigen weg bewandelt en meer plezier lijkt te beleven aan het podium waarop ‘ie lekker languit kan liggen of kruipend zijn weg hoopt te vinden. Als daarna ook nog eens de Drie Koningen met hun geschenken komen en de Ster van Betlehem achter uit de kerk de weg naar de kribbe heeft gevonden, is het sprookje compleet. Jezus is geboren en ieder is content. Het kroamschudden na afloop in de Stefans-Hof proeft dan ook als een heerlijk geboortefeestje.

 

Wie het kersttafereel ook eens met eigen ogen wil zien kan vanmiddag terecht bij de openlucht kerststal in Hertme. Tot 22.00 uur vanavond branden de lampjes en is ook de levende have present. Om 15.30 uur brengen ook de Boornse Mirreweenterhoorn Bloazers een bezoek aan de kerststal. (BM)

 

Kindje wiegen 2023

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024