‘Poppenkast’ bij KIR verbroedert
14-01-2024
JONKHEER BART I EN JONKVROUW LOTTE ONTVANGEN 14 TWENTSE CARNAVALSVERENIGINGEN

‘Poppenkast’ bij KIR verbroedert

Voor de Twentse carnavalsverenigingen is het een druk weekend. Behalve hun eigen feesten was er zaterdagavond ook de grote Bokkenzitting in Oldenzaal en vanmiddag waren Jonkheer Bart I en Jonkvrouw Lotte van De Toet’nbloazers nog eens de gastheer en gastvrouw van maar liefst veertien Twentse carnavalsverenigingen tijdens hun eigen Poppenkastmiddag. Een middag waarin het kabaal en plezier voorop staan en waarin vooral het jonge deel van de feestvierders laat zien dat het carnaval in onze regio nog lang niet is verloren. Sterker nog, de leut lijkt meer dan ooit te leven.
 

Naar binnen getrokken

Café Platenkamp/KIR, de residentie van de Bornse carnavalsvereniging, is voor deze speciale middag volledig veranderd in één groot podium waarin zich om de twintig minuten weer een andere vereniging meldt. Naast de eigen Bornse collega’s, komen ze uit Hengelo en Oldenzaal, uit Losser, Hengevelde en Saasveld. De meeste verenigingen worden ‘naar binnen getrokken’ zoals het in vakkringen heet, door de blaaskapel Wie d’r bie. Een enkeling rekent zelf het muzikale geweld tot het gevolg.
 

De Jan Klaassens en Katrijntjes maken tijdens deze Poppenkastmiddag plaats voor (stads)prinsen, adjudanten, jonkheren en -vrouwen, een koning, een vorst en de sik. De een nog uitbundiger en fraaier gekleed dan de ander. Wat ze allemaal gemeen hebben is een rappe tong en een bijna hese stem. Ze komen en gaan met touringcarbussen, hofauto’s en/of - zoals in het Bornse geval - op de fiets. Je weet immers maar nooit…
 

Eén grote carnavalsfamilie

Als het eenmaal zover is en de net aangekomen vereniging kans heeft gezien om zich door de feestende massa heen te wurmen en het podium met jonkheer Bart en zijn Lotte te bereiken, kunnen de rituelen van start. Met hugs, knuffels, kussen of een ferme uitgestoken hand begroeten ze elkaar en delen ze enkele kleine geschenken die gepaard gaan met de meest vleiende woorden, zo af en toe onderbroken door enkele vileine steken onder water. Het is duidelijk, carnaval verbroedert en of je nu van de Angorageiten bent, van de Windbuul’n, de Gaffel Aöskes, de Höftemennekes, de Blaanke Boeskeulkes of de Buisman’s Jongs, je bent gewoon onderdeel van die ene grote carnavalsfamilie.
 

En zo ontrolt zich opnieuw een uiterst geslaagde Poppenkastmiddag, waarvan de ‘voorstelling’ al om 15.00 uur werd afgetrapt door (de grote) Prins Edwin van De Toet’nbloazers en die tot plm. 22.00 uur vanavond zal doorgaan. Komende zondag staat er weer een nieuw hoogtepunt op de rol. Dan wordt ‘s middags in het Kulturhus diezelfde Prins Edwin als Stadsprins van Borne geïnstalleerd. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024

Kleurrijk lint trekt door Borne

“Het lijkt wel zomercarnaval te worden”, opperde Laurens Oude Breuil van de...
10-02-2024

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van...
09-02-2024

Kinderen kerkdorpen bijten carnavalsspits af

Regen of niet… het is carnaval en dát moeten worden gevierd. Aan de kinderen die...
09-02-2024