Diamant Huis van Borne is weggeslepen
AANBESTEDINGSPROCES IN OFFERTEFASE

Diamant Huis van Borne is weggeslepen

De bouw van het Huis van Borne is inmiddels op weg in de aanbestedingsprocedure. Vijf geselecteerde aannemers zijn momenteel aan het rekenen om voor begin maart een offerte te kunnen uitbrengen op basis waarvan de gunningskeuze gemaakt kan worden. De verwachting is dat de aanbouw bij het Kulturhus, om de gemeentelijke organisatie te herbergen, na de zomer zal starten.

 

Weg diamant

Sinds de start van het project is er al het nodige gewijzigd aan het ontwerp, dat voortborduurde op de ideeën achter het gebouw van het Kulturhus, dat bestaat uit diverse vormen.

 

Oorspronkelijk was het idee om het ambtelijk werkhuis te baseren op de vorm van een ‘diamant’, maar in het laatste ontwerp is dat weer verdwenen. Projectleider Christiaan Hofstede: “Bij de optimalisatie van het ontwerp hebben we gekeken hoe we efficiënter kunnen bouwen en daar is een andere structuur uitgekomen.” De diamant heeft plaatsgemaakt voor een vorm die landelijker oogt, iets lager is en daardoor minder kolossaal lijkt, maar ook meer ruimte biedt voor de organisatie.
 

Omgeving

Daarnaast zijn er nog wat kleinere aanpassingen, zoals het ontbreken van ramen aan de zijde van De Aak in de nieuwe raadszaal. Dit om tegemoet te komen aan zorgen voor inkijk van bewoners van De Aak. Omwonenden zijn al geïnformeerd over het nieuwe ontwerp en zouden daar positief op hebben gereageerd.

 

Wel blijven er zorgen over de omgeving van het nieuwe Huis van Borne. Hofstede: “Mensen zien nog niet veel beweging op dat gebied en dat klopt ook. Het huidige project stopt bij de voordeur. We snappen de vragen en de frustratie daarover.” Wat er echter gaat gebeuren met De Haven hangt mede af van de Centrumvisie, die er nog niet is, en dat hangt weer samen met de Omgevingsvisie die er nog aan zit te komen. Hoe dat allemaal in elkaar gaat steken gaat effect hebben op de inrichting van het plein voor het Huis van Borne, maar ook op de parkeerdruk in de omgeving.
 

Kosten

Tot op heden gaat de gemeente uit van een investering van 9,6 miljoen voor het Huis van Borne. Een raming die dateert van september vorig jaar. Wat de werkelijke kosten zullen zijn zal duidelijk worden als de offertes van de aannemers binnen zijn. Extern deskundige Margot Wolbers, die het bouwkundige deel van het project onder haar hoede heeft, noemt het ‘spannend’. “We hopen dat de prijs in de buurt blijft van die 9,6 miljoen.”
 

Risico’s beperken

Met het debacle van project ’t Wooldrik nog vers in het geheugen waren er vanuit de gemeenteraad wel vragen over het in de hand houden van risico’s om een herhaling te voorkomen. Hoewel er in het openbaar nog niet is gesproken over het mislukken van het vorige project ’t Wooldrik en het dus ook nog niet duidelijk is waar nu precies de pijn zat, lijkt een van de redenen achter de zeperd toch te zijn dat er van alles aan het ontwerp werd veranderd nadát de klus was gegund. Bij het Huis van Borne probeert men dat te voorkomen door vooraf met een maakbaar en uitgewerkt ontwerp te komen, waar de ruwe kantjes al van afgeslepen zijn. En dus ook een hele diamant. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 23 jan 2024
Laten we eerst de offertes afwachten van de aannemers ...
De omgeving van het Huis van Borne: meer bomen en planten en bijvoorbeeld een vijverpartij met banken zouden niet misstaan op het plein voor dit Huis van Borne ...
Max de Mooij Sr. — 17 jan 2024
Ook in dit geval zal de hoop uitdraaien op uitgestelde teleurstelling. Alleen al door de inflatie zullen de offertes ver over de 10 miljoen gaan.
Benieuwd wat deze zeperd gaat betekenen voor de OZB!

Over zeperds gesproken: Is er wellicht ook een link te leggen met de uitkomsten van de Bornse Dromen Dagen en het Dromenfestival over de omgevingsvisie? https://www.borneboeit.nl/147235/nieuws/wat-is-de-opbrengst-van-de-bornse-dromen-dagen

Of zullen we anders ook nog een keer een prijsvraag uitschrijven voor de naam van het geheel?


Rd — 17 jan 2024
HS je hebt gelijk gewoon blijven waar je zit en verduurzamen.
HS — 17 jan 2024
Je wilt toch eerst de hele begroting zien voordat je überhaupt wat gaat doen of is het straks weer Oeps een foutje.Ach en daar worden de inwoners van Borne wel weer de dupe van
Blijf toch zitten waar je zit ga het wat verduurzamen en je kunt weer jaren vooruit om achter je bureau te zitten.

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024