Een- en tweelingen: ‘Het zijn de smaakmakers’
AANMELDEN VOOR DE GROTE BORNSE OPTOCHT OP 10 FEBRUARI KAN NOG STEEDS

Een- en tweelingen: ‘Het zijn de smaakmakers’

Over drie weken, op zaterdag 10 februari, is het weer zover. Dan trekken vanaf 13.00 uur een bonte stoet praalwagens en honderden carnavalisten feestend door het straten van Borne. Het is de middag van de Grote Bornse Carnavalsoptocht, een optocht die de laatste jaren aan een sterke revival bezig is. Met dank aan de Stichting Borns Carnaval, kortweg SBC, die als overkoepelend orgaan van de vijf plaatselijke verenigingen alles uit de kast trekt om er een boeiend schouwspel van te maken. “Nee hoor, met dank aan alle deelnemers!”, weerlegt bestuurslid Laurens Oude Breuil het compliment. “Zij maken het carnaval in Borne tot wat het is.”
 

Duizenden bezoekers

Binnen de vijf verenigingen wordt er al maandenlang gewerkt aan de vaak uitbundig opgetuigde wagens. In de Carnahal en op andere plekken wordt er geplakt en geschilderd, gespijkerd en gedaan om straks zo oogstrelend mogelijk naar buiten te kunnen treden. De voorwaarden die aan de wagens worden gesteld zijn streng. Veiligheid staat voorop. Niet voor niets keurt het SBC de wagens tussentijds al een aantal keren om te beoordelen of de creatieve vondsten ook allemaal verantwoord zijn om zich op die zaterdagmiddag door de duizenden bezoekers heen te wurmen.
 

“Veel makkelijker is het voor de een- en tweelingen, daar ligt de lat veel minder hoog. Door hun korte voorbereidingstijd kunnen ze bovendien veel makkelijker inspelen op de actualiteit en dat maakt hun performance vaak ook zo leuk”, aldus Oude Breuil. Voor hem en vele anderen zijn deze deelnemers dan ook de smaakmakers van de bonte stoet. “Niets ten nadele van de vaak prachtige wagens en grote loopgroepen, maar toch…” zo mijmert hij.
 

Raad van Twee: opeenstapeling van gekkigheid en plezier

Een van die een- en tweelingen is de Raad van Twee, bestaande uit Astrid Post-Ebbers uit Zenderen en de Oldenzaalse Annika Kroeze (middelste foto in de tekst). Al vanaf 2011 zijn ze steevast onderdeel van de Bornse optocht.

 

Astrid: “Destijds keken we terug op een twintigjarige ervaring binnen de galacommissie in Zenderen. Dat vonden we toen mooi geweest, maar met carnaval vieren waren we nog lang niet klaar. En dus besloten we samen door te gaan als Raad van Twee. Met een opeenstapeling van gekkigheid en plezier. En met alle vrijheid van dien. We maakten onze eigen onderscheidingen, stelden een eigen hofchauffeur aan voor onze tot Pausmobiel omgetoverde auto en namen mensen op in onze hof-, pardon huishouding.”
 

En zo rolden ze van het ene carnavalsfeest in het andere. “We hebben een hele volle agenda”, vult Annika aan. “Straks zijn we gewoon vier à vijf dagen op pad. En waar het leuk is, blijven we hangen. Maar de optocht in Borne hoort er gewoon bij en is een vast onderdeel van ons carnavalsprogramma.” Hoe lang ze er nog mee doorgaan, dat weten ze niet. “Zo lang het leuk blijft”, roept Astrid gedecideerd. En leuk is het volgens hen. “Het enige dat je nodig hebt is passie en de drang om plezier te hebben en lol te maken. Voor het overige gaat het allemaal vanzelf. We lachen ons dan ook vaak kapot.”
 

Inschrijven

Laurens Oude Breuil is verzot op types als Astrid en Annika. “Dit soort deelnemers geeft kleur aan de optocht. Daar spat het plezier vanaf en als vanzelf doen zij de vonk overslaan op de bezoekers en andere deelnemers. Heerlijk gewoon!” Ondertussen hoopt hij dat zich nog meer een- en tweelingen aanmelden. “Inschrijven kan nog steeds via onze website bornscarnaval.nl en voor de meest creatieve deelnemers zijn er bovendien nog eens leuke prijzen te winnen.” Voor Astrid en Annika is dat laatste echter maar bijzaak. “Je krijgt er vooral veel energie van, het is leuk en de reacties van het publiek vormen de grootste beloning.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024

Kleurrijk lint trekt door Borne

“Het lijkt wel zomercarnaval te worden”, opperde Laurens Oude Breuil van de...
10-02-2024

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van...
09-02-2024

Kinderen kerkdorpen bijten carnavalsspits af

Regen of niet… het is carnaval en dát moeten worden gevierd. Aan de kinderen die...
09-02-2024