Kersverse Stadsprins: ‘Ik ben trots op Borne!’
OFFICIËLE INSTALLATIE TREKT ZWARE WISSEL OP VIJF VERENIGINGEN

Kersverse Stadsprins: ‘Ik ben trots op Borne!’

Of deze eerste opmerking van de net-geïnstalleerde Stadsprins Edwin vooral bedoeld was om het college van Burgemeester en Wethouders te paaien, is niet bekend. Feit is dat zijn Toet'nbloazers en de vier andere carnavalsverenigingen door datzelfde college even later werden opgezadeld met evenzovele pittige opdrachten om op vrijdagavond 9 februari ook daadwerkelijk de stadssleutel te kunnen bemachtigen. Het blijft dus allemaal nog even spannend. Maar een vermakelijke zondagmiddag was het zeker in een afgeladen vol Kulturhus, waar alle narren en narrinnen getuige waren van de officiële installatie van Prins Edwin en zijn Adjudant Dennis als Stadsprinsenpaar van Borne.

 

Baldadige Prins Jan en Adjudant Leroy

De middag werd op een luchtige wijze aan elkaar gepraat door Erna Smits en Anouk Mazeland, die vermakelijke gesprekjes aangingen met de verschillende hoogheden en optredenden, waaronder de (mini)dansmarietjes. Veel tijd en ruimte werd er gereserveerd om elkaar met onderscheidingen in de diverse hofhoudingen op te nemen. En dat werd eigenlijk wel een heel lange zit. Prins Jan en Adjudant Leroy van De Kolkleu konden ondertussen dan ook de baldadigheid niet weerstaan om de staf/scepter van Koning Derek te ontfutselen. Lang ging dat echter niet goed, want de boefjes werden al snel op heterdaad betrapt.

 

Officiêle installatie

Het eerste officiële moment was toen voorzitter René Jannink, als voorzitter van de Stichting Borns Carnaval, prins Edwin van De Toet’nbloazers de versierselen mocht omhangen die behoren bij zijn status als Stadsprins van Borne. “Ik ben trots op Borne!”, zo zei hij. “Wat zijn wij met ons allen toch goed in staat om mooi carnaval te vieren. Voor mijzelf is deze middag echt een van de hoogtepunten. Eerlijk mensen, ik ben supertrots!”

 

Daarna gaf hij het college direct maar een suggestie mee. “Zie het maar als ingelast proclamatiepunt, maar ik draag u op direct iets in gang te zetten om de komende elf jaar een vergunning te verlenen voor een grote tent tijdens de Poppenkastmiddag.” Het college kon niet anders dan voorzichtig glimlachen…

 

Burgemeester in mitella

Na wederom een groot aantal carnavalisten te hebben onderscheiden met de fonkelnieuwe versierselen van de Stadsprins werd het traditiegetrouw tijd voor burgemeester Jan Pierik. Dit keer niet gestoken in carnavalsjas, maar met zijn rechterarm rustend in een mitella. “Een ongelukje in Oldenzaal”, verexcuseerde hij zich. Verbaal bleek er echter niets aan de hand, want met een grote omhaal van woorden gaf hij de vijf Bornse verenigingen - samen met een deel van de stadssleutel - een opdracht mee waar ze zich de komende weken hun tanden op stuk kunnen bijten.

 

De opdrachten

Zo dienen de Melbuulkes het hertenkamp aan de Vinkstraat te ondersteunen bij het creëren van een nieuw voederhok en worden de Angorageiten geacht met voorstellen te komen voor rookvrije zones rondom de residenties van de vijf verenigingen. De Doldraejers mogen hun handen uit de mouwen steken om de grote zandbult bij Ambiq te egaliseren en De Kolkleu (“Met het meest inclusieve carnavalspaar van onze gemeente”, aldus de burgervader) worden losgelaten bij het Kabouterpad in de Stroom Esch om daar een goede opknapbeurt te verzorgen. De Toet’nbloazers met hun vele handjes worden ten slotte geacht de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente een hele leuke dag te bezorgen.

 

“Jullie hoeven het allemaal niet alleen te doen, je mag elkaar als vereniging natuurlijk best helpen”, verzachtte Pierik zijn eisenpakket. Hoe het allemaal afloopt, zal dus op vrijdagavond 9 februari om 19.00 uur duidelijk worden tijdens de sleuteloverdracht in het gemeentehuis. Een overdracht die wordt voorafgegaan door de traditionele carnavalsmis in de RK-Kerk in Zenderen. (RH/AJ/BM)

 

Installatie Stadsprins

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door...
08-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024