Trouwen mag nu ook in de kerk
GEBEDSHUIZEN GEEN UITZONDERING MEER OP KEUZEVRIJHEID TROUWLOCATIE

Trouwen mag nu ook in de kerk

Sinds 2020 is het in de gemeente Borne mogelijk om een burgerlijk huwelijk of geregistreerd partnerschap te sluiten op een zelfgekozen locatie, mits deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld op het gebied van faciliteiten en veiligheid. Er werden wel locaties uitgesloten. Zo mag men niet trouwen in een opstijgend vliegtuig of in een bordeel. Maar ook kerken en andere in gebruik zijnde gebedshuizen waren uitgesloten van de mogelijkheid er voor de wet te trouwen. Daar komt nu verandering in.
 

Scheiding kerk en staat

Burgemeester Jan Pierik: “De uitzondering had te maken met de scheiding van kerk en staat. In de 19e eeuw was dat principieel en erg strak. Maar ontwikkelingen gaan snel, meerdere gemeenten zijn ons al voorgegaan en ook wij vonden dat we nog eens opnieuw naar de regels moesten kijken.” Er zijn in de loop der jaren bruidsparen geweest die geïnformeerd hebben naar de mogelijkheid om het burgerlijk huwelijk in een kerk te laten voltrekken en concreet liggen er verzoeken van de Doopsgezinde Gemeente en de Protestantse Gemeente om de Doopsgezinde Kerk en de Oude Kerk als trouwlocatie te mogen gebruiken.
 

“Kerken hebben het steeds moeilijker. Het is in ons aller belang dat ze in stand blijven. Als huwelijken voltrekken daaraan bijdraagt, dan willen we die mogelijkheid bieden. We laten de scheiding van kerk en staat een beetje los. Maar er mogen geen godsdienstige plechtigheden plaatsvinden voordat het wettelijk huwelijk voltrokken is. Vermenging van beide is niet toegestaan.”
 

Trouwen in gemeentehuis komt vaakste voor

In 2023 kwam het negen keer voor dat een bruidspaar koos voor een trouwlocatie anders dan in het gemeentehuis. Verreweg het populairst onder geliefden is de kosteloze ceremonie op de dinsdagen in het gemeentehuis. Op die dagen gaven 71 paren elkaar het ja-woord voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Buiten deze dagen werd er 16 keer getrouwd en 11 keer een partnerschap geregistreerd in het gemeentehuis. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024