NLdoet het soms ook clandestien
16-03-2024
OOK IN BORNE ZIJN VELE HONDERDEN ACTIEF TIJDENS DE LANDELIJKE KLUSDAGEN

NLdoet het soms ook clandestien

Jaarlijks organiseert het Oranjefonds in maart de ‘nationale klusdagen’ onder de naam NLdoet. De grootste vrijwilligersactie in ons land. Ook in Borne, Hertme en Zenderen steken dan velen hun handen uit de mouwen voor het verrichten van achterstallig onderhoud, schoonmaakbeurten en andere klussen. In onze gemeente werden er negen projecten bij het Oranjefonds aangemeld. Zaterdag bleek echter dat er ook nog meer gebeurt, bijvoorbeeld bij het Duivensportcentrum Borne aan de Kleiweg. De 25 ‘zwartwerkers’ hadden geen weet van NLdoet en liepen daardoor de kans op een financiële bijdrage van het Oranjefonds mis. Maar dat maakte het plezier er voor hen niet minder om.
 

‘We wisten het niet’

Hans Seelen, de voorzitter van het Duivensportcentrum, kan er hartelijk om lachen. “Elk jaar steken we met een groot aantal mensen op een dag in maart de handen uit de mouwen. Over twee weken begint het duivenseizoen weer, dus willen we het allemaal picobello hebben. We voeren kleine reparaties uit, snoeien het groen, maken de zonnepanelen schoon en ruimen alles op. Dat deze dag samenvalt met NLdoet? We wisten het niet. Hindert ook niet trouwens, het moet toch gebeuren en bovendien hebben we samen een hele leuke dag.”
 

Verduurzamen bij Groen Zwart

Datzelfde geluid is er ook op andere, wél ‘witte locaties’ te horen. Bij de korfbalvereniging Groen Zwart aan de Azelosestraat bijvoorbeeld, waar zo’n twintig vrijwilligers vandaag de handen uit de mouwen steken om klaar te zijn voor het nieuwe buitenseizoen, dat volgende week van start gaat. Zo worden het clubhuis en de kleedkamers voorzien van ledverlichting, wordt er gesjouwd met kruiwagens vol houtsnippers die een plek krijgen bij het speeltuintje, worden de ramen gelapt en bloempjes gepoot. Harm Ellenbroek van de vereniging: “Het is vooral een hele leuke dag. We maken het gezellig, lunchen samen en drinken na afloop een borrel.”
 

Opslagruimte bij het Stedelijk Orkest

Aan de Burenweg bij het clubhuis van het Stedelijk Orkest is het al niet anders. Daar zijn zes orkestleden twee dagen lang in de weer om een oude grote stalen container achter het clubhuis eens grondig aan te pakken. Dinand Kemper: “De container was lek en niet meer dan een rommelhok. We hebben ‘m helemaal uitgemest en het ongedierte verwijderd. De container krijgt zowel binnen als buiten een nieuwe lik verf, er is nu verlichting in aangebracht en we gaan nog een aantal schappen monteren, zodat het straks als een extra en goede opslagruimte dienst kan doen. Ook het dak wordt schoongemaakt.” De vijf mannen en een vrouw beleven vooral een plezierige klus. “We hebben lol samen en het is mooi dat we samen iets bereiken”, aldus Kemper.
 

Volgende week zaterdag steekt opnieuw een groot aantal vrijwilligers de handen uit hun mouwen. Van 10.00 tot 12.00 uur wordt dan namelijk het jaarlijkse Borne Schoon gehouden, waarbij de aanval wordt geopend op het zwerfvuil in onze gemeente. Aanmelden en meedoen kan nog steeds. Zie daarvoor onze special Borne Schoon. (AJ/BM/RH)

 

NLdoet

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024