(Snoei)hout brengen voor paasvuur
ANNEMARIE EVERS WORDT DE ‘ANSTEKKER 2024’

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan de Oonksweg in Borne. Komende én volgende week zaterdag is het voor de inwoners van Borne mogelijk (snoei)hout te brengen naar het paasvuurterrein. Traditiegetrouw neemt de Folkloregroep Borne de organisatie van dit jaarlijkse evenement voor haar rekening, waartoe ook de fakkeloptocht behoort, die om 20.00 uur vertrekt vanaf de parkeerplaats bij ’t Wooldrik. Voorop in de fakkeltocht gaat vrijwilligster Annemarie Evers, die even later als ‘Anstekker 2024’ het boaken in de hens zal zetten.

 

Hout aanleveren op zaterdag 23 en 30 maart

Ook dit jaar zijn er de nodige spelregels verbonden aan het aanleveren van het materiaal. Zo mag er alleen ‘bruikbaar’ hout worden aangeleverd dat geen zand of wortels met zand bevat. Ook mag het hout niet geïmpregneerd of geschilderd zijn. Plastic, afval, bielzen et cetera worden door de vrijwilligers van de Folkloregroep, die aanwezig zijn om het hout in ontvangst te nemen, geweigerd. En last but not least wil de Folkloregroep Borne erop wijzen dat illegaal storten buiten de hieronder genoemde dagen en tijden tot hoge boetes kan leiden. Het aanleveren kan op zaterdag 23 maart van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 30 maart van 08.00 uur tot 13.00 uur.

 

Rob Munsterhuis, voorzitter van de Folkloregroep Borne, is blij dat het allemaal weer kan doorgaan. “Enige tijd terug was het nog best een beetje spannend, want het terrein wordt volop gebruikt voor tijdelijke opslag door bouwbedrijven. We hebben echter de toezegging dat er voldoende ruimte wordt vrijgemaakt om weer een mooi paasvuur te bouwen, ook al is het misschien iets minder groot dan voorgaande jaren. Datzelfde geldt voor de werken aan de Bornerbroeksestraat. Op Goede Vrijdag gaat de straat weer open. Precies op tijd dus…”

 

Annemarie Evers: vooral achter de schermen actief

Zo traditioneel als het paasvuur is, is ook het aanwijzen van een Anstekker: een Bornenaar die zich op de een of andere wijze bijzonder verdienstelijk maakt voor de lokale samenleving. Dat dit jaar daarbij de keuze viel op Annemarie Evers, ziet Munsterhuis als een extra bonus. “Annemarie doet enorm veel voor de gemeenschap, al weten velen dat niet omdat ze vooral achter de schermen actief is. Maar ze behoort wel tot de groep mensen, die ervoor zorgt dat de verbinding in Borne groot is.”

 

Een typering die aardig blijkt te kloppen, want gevraagd naar wat Annemarie er zelf van vindt dat ze op de avond van Eerste paasdag een hoofdrol vervult, zegt ze: “Ach, eigenlijk hoef ik niet zo nodig in de schijnwerpers. Laat mij maar lekker op de achtergrond actief zijn en er staan voor mensen die het nodig hebben. Maar symbolisch past de rol mij wel: het brengen van licht en warmte. Want dát is wat ik het liefste doe.”

 

Van Vaarwel-deken en Poorthuisje…

Zo begon Evers na haar arbeidzame leven zo’n 25 jaar geleden bij de Stichting Leendert Vriel, waar ze waakte bij mensen die terminaal waren. Ook zat ze in de ouderraad van de Oldhofschool en voerde ze in Het Dijkhuis de zogenaamde ‘Vaarwel-deken’ in, een symbolisch kleed dat wordt gebruikt bij uitvaarten én het ‘Kofferproject’, speciaal voor dementerende bewoners. Via het jaarlijkse Verbonden in Licht op het Gedenkpark in Borne was zij een van de initiatiefnemers die het oude Poorthuisje nieuw leven inblies. Verder was zij in coronatijd een van de aanjagers bij het vervaardigen van maar liefst 35 filmpjes waarin regionaal bekende mensen iedereen een hart onder de riem stak. “We noemden het project ‘Voor bij corona’ en het diende als lichtpuntje in de donkere decembermaand”, aldus Annemarie.

 

Tussendoor was ze nog enkele jaren voorzitter van het Afrika Festival in Hertme (“Machtig mooi, samen optrekken met 600 vrijwilligers in één weekend”), zette ze zich in voor de jongere mantelzorgers en is ze tot op de dag van vandaag ritueel begeleider en spreker bij uitvaarten.

 

…tot het nieuwe Hospice Borne

De afgelopen vier jaren was het echter vooral het nieuwe Hospice Borne dat haar aandacht en inzet vroeg. “Een geweldig mooi project dat ik samen met Frans Bouwers en een werkgroep handen en voeten mocht geven. Inmiddels draaien we nu zo’n drieënhalve maand en de reacties zijn lovend. Voor ons allemaal ook een heel spannende periode want voor iedereen is alles nieuw. Maar samen met de twee coördinatoren en 65 vrijwilligers vormen we één hechte groep, waarin het motto luidt ‘we doen het gewoon’. Daar word ik oprecht heel gelukkig van.”

 

Zondagavond 31 maart kan er weer een nieuw hoofdstuk aan haar cv worden toegevoegd. “Ja, hoe langer ik er over nadenk, hoe mooier ik het vind om te doen. Het is een eer om het boaken te mogen aansteken en het licht en de warmte op deze wijze symbolisch te mogen overdragen op anderen.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bianca van der Veen — 27 mrt 2024
Ik heb wel hout liggen maar geen vervoer om het te brengen.
Henk de Vries — 19 mrt 2024
Datzelfde geldt voor de werken aan de Bornerbroeksestraat. Op Goede Vrijdag gaat de straat weer open. Precies op tijd dus…”

Nou dat zal mij benieuwen : Het is nog een grote puinhoop , tevens de afwatering van woningen naar de Bornerbroeksestraat klopt niet .

Percelen liggen LAGER dan het nu aangelegde trottiors dan voorheen , deze is Centimeters hoger .

Hierdoor zal bij hevige en/of langdurige regenval de afvoer van hemelwater niet afvloeien naar de straat , welke voorheen wel het geval was . Tevens Regenkolken verdwenen die het hemelwater verwerkten naar het riool afvoer .

Kortom : Verhoging van het trottior gaat zorgen voor wateroverlast aan de percelen welke gelegen zijn de Bornerbroeksestraat . Vanaf het Ridderspoor tot Ingang Wooldrik sportpark . De stoep , Wadi's en randen zijn te hoog . Dit gaat tot overlast leiden .

Dan niet te spreken over de breedte van de Bornerbroeksestraat : Ik neem even de woorden als deze ' Krank im Kopf ' .

2 auto's en fietsers ?

Ook vrijwilligers RBR in de startblokken

Tijdens de RunBikeRun zijn er maar liefst 175 vrijwilligers in touw om het jaarlijkse evenement...
24-07-2024

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024