Borne is (voor even) weer schoon
23-03-2024
RUIM 140 VRIJWILLIGERS BELEVEN EEN VRUCHTBARE EN VOORAL OOK PLEZIERIGE OCHTEND

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en sinds jaar en dag ook succesvolle variant op Nederland Schoon, waarin talloze vrijwilligers de straat op gaan om onze leefomgeving zoveel mogelijk van het zwerfvuil te verlossen. De aftrap ervan werd vrijdagmorgen al gegeven op de Floraschool waar wethouder David Vermorken, samen met de leerlingen, de omgeving van de school eens goed onder handen nam.
 

’Het lijkt wel of heel Zenderen rookt…’

Vanmorgen deden ruim 140 vrijwilligers hetzelfde en op veel plekken in Borne, Hertme en Zenderen waren ze, gestoken in hun fluorescerende hesjes en bewapend met prikstok en vuilniszak, te zien.

 

Alleen in de Bornsche Maten bleef het jammer genoeg stil. Want of het nu langs de N743 tussen Borne en Zenderen was (“Enorm veel afval van McDonalds en Starbucks, maar ook plastic”), in het buitengebied van Zenderen richting Bornerbroek (“Het lijkt wel of heel Zenderen rookt”), óf rondom de Oude Kerk bijvoorbeeld (“Van alles wat en veel troepjes”)… ze deden het - getuige de omvang van hun vuilniszakken - allemaal niet voor niets.
 

Ruim 1.300 kg zwerfafval

En daar ging het uiteindelijk ook allemaal om. Richard Pieterson van Twente Milieu, die de schoonmaakactie coördineert en via deze organisatie ook alle attributen voor de dag beschikbaar stelt, kon na afloop dan ook niet anders dan tevreden zijn. “Al is het met een dubbel gevoel”, zegt hij. “Aan de ene kant is het natuurlijk geweldig dat we met elkaar vandaag ruim 1.300 kg zwerfvuil bij elkaar weten te sprokkelen, maar tegelijk is het ook triest dat we als samenleving nog zo onverschillig met het milieu omgaan. Want hoewel de hoeveelheid blikjes dit jaar aanzienlijk minder was, kwamen we wel autobanden, pallets, wieldoppen en luiers tegen. Dat moet écht beter!”
 

Feit is dat vele handen licht werk maken en dat een gezamenlijke actie ook heel plezierige kanten kent. Zo vertelt Anne Egberts, die de actie in Zenderen coördineert, dat er in het kerkdorp vanmorgen ruim 45 vrijwilligers actief zijn. Samen hebben ze zo’n dertien ‘hotspots’ waarop hun aandacht zich focust. “Vanuit alle geledingen in Zenderen sluiten mensen zich aan. Zo is er bijvoorbeeld een grote afvaardiging van het Thomashuis. Er wordt gewandeld, gekletst en geprikt. Na afloop drinken we nog een bak koffie en praten we wat na. Dan ontrollen zich ook al de eerste plannen hoe het een volgend jaar nóg beter kan. Het is gewoon een hele plezierige, maar ook vruchtbare ochtend.” (AJ/BM/RH)

 

reageren op deze pagina

Borne Schoon

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024