Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’
ORANJEFEESTEN INGELUID MET JAARLIJKSE LINTJESREGEN

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het niet droog. Maar liefst acht BB-ers, de Bijzondere Bornenaren zoals burgemeester Jan Pierik hen typeerde, kregen door hem de versierselen opgespeld die behoren bij de onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, Wilma Witteman-Hendriks werd zelfs benoemd tot Ridder. In een vol Kulturhus, waar veel familie, verenigingen en stichtingen aanwezig waren die op de een of andere manier met de gelukkigen zijn verbonden, was het twee uur lang een echt Oranjefeestje.

 

De gedecoreerden

De negen Bijzondere Bornenaren zijn Odette Evers-Wegter, Irma Geerdink-Tinselboer, Jan Kamp, Riet Koehorst, Jan Morsink, Rob Munsterhuis, Gerrit Rikkink, Ans Westerbeek en Wilma Witteman-Hendriks. Op de pagina Lintjesregen 2024 leest u de achtergronden van de gedecoreerden en op basis waarvan zij de onderscheiding hebben ontvangen.

 

In zijn welkomstwoord ging Pierik kort in op de historie van de jaarlijkse onderscheidingen, waarbij hij ook nog opmerkte trots te zijn dat er dit jaar vijf vrouwen en vier mannen worden gedecoreerd. "Een mooie verhouding, dus we zijn met Borne op de goede weg." Daana ging hij al snel over naar de aanstaande decorandi. “Dank voor wat u voor de gemeenschap betekent”, aldus de burgervader. “Vandaag is het jullie dag en jullie feestje! Geniet er vooral van, ondanks dat straks velen van jullie straks zullen zeggen dat het allemaal niet nodig was.”

 

Emotie en humor

De voorspelbare gaven van Pierik bleken juist. Bijna iedereen was verbaasd, verrast en overdonderd en riep uit dat de dank vooral naar hen moest uitgaan die maakten dat ze zelf hun werk mochten en konden doen. Een licht geëmotioneerde Jan Morsink zei bijvoorbeeld dat hij gewoon vond er vooral voor een ander te moeten zijn.

 

Humorvolle opmerkingen waren er ook. Zo herinnerde Jan Kamp burgemeester Jan Pierik er nog eens aan de kleine Jantje ooit nog op muziekles te hebben gehad in Bentelo, maakte Irma Geerdink zich vooral zorgen over de was die nog in de machine zat en ontvlamde Rob Munsterhuis in zijn dankwoord toen hij het belang van de folklore nog eens wilde onderstrepen. “Hier móeten we gewoon zuinig op zijn en we dienen ons met elkaar volop in te zetten dit soort tradities voor Borne te behouden.”

 

‘We missen de Bornenaar’

Een pleidooi van een heel andere orde hield Wilma Witteman in haar dankwoord. Want nadat ze het belang van kunst voor de gemiddelde Nederlander nog eens had onderstreept, volgde heel subtiel de opmerking “We missen alleen de Bornenaar nog. Dus daarom roep ik u allen nogmaals op: Kom naar het Bussemakerhuis!” Riet Koehorst, de oudste decorandus, die in eerste instantie dacht dat haar zoon zou worden onderscheiden, vatte de drijfveren van allen nog het mooiste samen. “Als ik 10 of 15 jaar jonger was, dan deed ik het gewoon opnieuw. Het is mooi om iets voor een ander te kunnen doen en het hoort er gewoon een beetje bij.”

 

Daarmee was de cirkel rond en vormde even later een uitbundig meegezongen Wilhelmus, begeleid door de Borghenders die de muziek vrijdagmorgen voor hun rekening namen, het slot van een meer dan feestelijke bijeenkomst. Na de officiële momenten was het tijd voor de in overvloed aanwezige familieleden, vrienden en bekenden om de kersverse Ridder en Leden te feliciteren met hun onderscheiding. Morgen, tijdens Koningsdag, wordt om 10.30 uur de huldiging nog eens dunnetjes overgedaan tijdens een feestelijke aubade in de Stefans-Hof, waar de gedecoreerden opnieuw in het zonnetje gezet zullen worden. (JW/AJ/BM)

 

Vanavond om 20.00 uur gaan de Oranjefeesten in Borne officieel van start met de zogenaamde Koningsnacht op het Dorsetplein, gevolgd door de viering van Koningsdag op zaterdag. Het complete programma van beide dagen vind je in onze Uitagenda.

 

 

Lintjesregen 2024

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door...
08-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024

Wie volgt Schutterskoning René Morshuis op?

Volgende week zaterdag vanaf 15.00 uur staat op de weide aan de Twickelerblokweg, in het...
30-05-2024