Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?
OP ZONDAG 19 MEI ZINGEN DE PINKSTERBRUIDJES WEER OVER ROSA

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van de jaarlijkse Pinksterbruidjes in Borne alweer drukdoende met de voorbereidingen voor het volgende evenement. Op zondag 19 mei is het zover. Rond het middaguur dansen dan weer veel meer dan honderd kinderen vanaf 5 jaar onder de Pinksterkroon op het Dorsetplein. Het is een van de hoogtepunten op de Bornse jaarkalender. “Een traditie om in ere te houden”, aldus Marleen Platvoet van de Folkloregroep Borne. De zoektocht naar nieuwe bruidjes is inmiddels gestart.

 

Enorme boost

Marleen (rechts op de foto in de tekst) zit alweer zo’n zeven jaar in de organisatie en is voorzitter van de werkgroep Pinksterbruidjes. “We werken nu toe naar de inmiddels 42ste editie en je gelooft het of niet... maar we zijn springlevend! De erkenning als immaterieel erfgoed in 2015 heeft voor een enorme boost gezorgd en ook in onze eigen organisatie is er sprake van verjonging. Iedereen vindt het leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan dit unieke stukje folklore.”

 

Vorig jaar telde ze maar liefst 136 bruidjes die zondagmorgens om 10.00 uur in zes groepen al dansend en zingend de wijken in trokken om samen om 13.00 uur de apotheose te beleven op het Dorsetplein, gadeslagen door vele honderden belangstellenden en even later beloond met een ovationeel applaus. “Aan de formule wordt jaarlijks eigenlijk heel weinig veranderd, het evenement staat gewoon als een huis”, zegt ze vol trots.

 

Nieuwe jurkjes dankzij financiële bijdrage

Een evenement dat voor de deelnemers al op zaterdagmorgen begint als er in het atrium van Het Dijkhuis een uurtje wordt geoefend met elkaar. Dat is ook het moment waarop de Rosa’s worden aangewezen en de jurkjes kunnen worden gepast die de organisatie op voorraad heeft om kinderen die niet beschikken over witte kleding behulpzaam te zijn. En dat zijn er dit keer meer dan ooit, want dankzij een financiële bijdrage van het Jongeren Pastoraat Borne-Hertme-Zenderen kon er kortgeleden een extra nieuwe aanschaf worden gedaan.

 

“Heel fijn”, aldus Marleen, “en ook weer zo’n signaal dat de Pinksterbruidjes in Borne springlevend zijn en nog een mooie, lange toekomst tegemoet kunnen gaan.” Op de korte termijn staat echter de werving van nieuwe bruidjes centraal. Via de website van de Folkloregroep Borne kunnen papa’s en mama’s tot en met dinsdag 14 mei hun kind inschrijven om mee te dansen. Daar valt ook meer te lezen over het programma en de voorwaarden voor deelname. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door...
08-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024

Wie volgt Schutterskoning René Morshuis op?

Volgende week zaterdag vanaf 15.00 uur staat op de weide aan de Twickelerblokweg, in het...
30-05-2024