Hertme is klaar voor Robin Hood
NIEUWE BELEVING MET SPEKTAKEL OP DONDERDAG, ZATERDAG EN ZONDAG

Hertme is klaar voor Robin Hood

Zondagmiddag rond de klok van één oogt het Openluchttheater Hertme als een verlaten middeleeuws dorp. De talrijke kraampjes met oude attributen op het voorterrein zijn leeg; op het grote podium is geen mens te bekennen. Maar de werkelijkheid bedriegt. De bijna honderd spelers die een rol hebben in het nieuwe belevingstheater ‘Robin Hood en de roerige reünie’ warmen zich onder de grote overkapping, happen een broodje en drinken wat. Lunchpauze dus na bijna drie uur repeteren. De gezonde spanning is voelbaar. Komende donderdag, op Hemelvaartsdag, is immers de première en dan moeten alle puzzelstukjes van meer dan een jaar voorbereiding op hun plek vallen.
 

Strijdlustige soldaten

Dat ze dat zullen doen lijdt overigens geen enkele twijfel, want amper enkele minuten verder is het spel alweer in volle gang. Negen strijdlustige soldaten marcheren het theater in, gevolgd door een man te paard. Nadat Robin Hood, gespeeld door Iban Gast, het gezelschap vanuit zijn boomhut ziet naderen, vuurt hij een pijl af en laat ‘ie zich via een touw naar beneden zakken. De ‘arena’ in waar zijn medestanders uit het niets verschijnen en samen een intens zwaardgevecht aangaan met hun opponent. Jos Brummelhuis, de regisseur van dit alles, plaatst via een microfoon de laatste kleine corrigerende instructies.
 

Het is alweer zeven jaar geleden dat de eerste versie van Robin Hood werd opgevoerd. En ook toen speelde Iban Gast de hoofdrol. “Dat was toen het klassieke verhaal dat we brachten”, verklaart hij even later. “Nu spelen we ook echt het spel van zeven jaar verder. Het wordt letterlijk en figuurlijk een roerige reünie. Naar mijn mening zit er nu veel meer humor in, is het een stuk persoonlijker geworden en krijgen de bezoekers een uniek inkijkje in het dorpse leven van toen. Met prachtige en soms tedere kleine tafereeltjes, maar ook met de grotere spektakelstukken, inclusief koetsen, paarden en honden.”
 

Brechje (10) uit Borne is de dochter van Robin Hood

De spelers, allen amateurs, komen uit de wijde omgeving. Natuurlijk uit Borne en Hertme, maar ook uit Hengelo, Almelo, Beckum, Losser en Haaksbergen bijvoorbeeld. Ongeveer de helft ervan had ook een rol in 2017. “De groepsdynamiek is groot. Natuurlijk spelen nu, enkele dagen voor de première, ook de zenuwen wel wat op maar alles gebeurt vooral met heel veel plezier”, aldus de hoofdrolspeler. Het bewijs ervan levert de tienjarige Brechje Bergevoet uit Borne. Zij speelt de dochter van Robin Hood en ook voor haar is het de eerste keer. “Ik heb enkele jaren geleden wel meegedaan met het Belevingstheater in Borne, maar verder nog niet. Ik vind het harstikke leuk en ben nog niet echt zenuwachtig.”
 

Herman Hullegie, de voorzitter van het Openluchttheater, ziet het op een afstandje allemaal met tevredenheid aan. “Dit is waar we het allemaal voor doen, dit soort producties is voor ons theater honderd keer belangrijker dan de verschillende concerten die hier jaarlijks worden gegeven. Al vereist het wel honderd keer meer inspanning. Maar dat hebben we er graag voor over. Het geeft verbinding en houdt alle vrijwilligers bij elkaar. Een typisch voorbeeld van waarvoor het Openluchttheater eigenlijk bestaat.”
 

‘Voorprogramma is één groot spektakel’

Zijn woorden worden bevestigd door Ronald Veurink, die niet alleen een rol heeft in het stuk, maar ook is belast met het decor en het omvangrijke programma dat voorafgaande aan de voorstelling op het voorterrein zal plaatsvinden. “Samen met heel veel vrijwilligers hebben we er eigenlijk één groot spektakel van weten te maken. Geweldig! Zo is er straks een markt met touwslagerij en zwaardmakerij, een vuurspuwer, waarzegger en spinner, een koor, kan er met een boot op de vijver worden gevaren, is er een knutseltent waar tolletjes en pijlen en bogen gemaakt kunnen worden, maar ook kunnen bezoekers stokbroden bakken, ringsteken en houtsnijden. Er is dus van alles te doen en te zien”, aldus de overenthousiaste Almeloër.
 

Data en tijden

De twee uur durende voorstellingen beginnen komende donderdag, zaterdag en zondag om 15.30 uur. Het voorprogramma waar Ronald over spreekt, begint al om 13.30 uur. “Al met al dus een geweldige middag uit voor het hele gezin”, besluit Herman Hullegie. “En als we de weersvoorspellingen mogen geloven met zon en 20 graden, dan staat er eigenlijk niets meer in de weg om van een succes te kunnen spreken. Ik hoop het ook, want iedereen die aan deze productie heeft bijgedragen, verdient dat ook volop!” Voor meer info en toegangskaarten, zie de website van het Openluchttheater Hertme. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door...
08-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024

Wie volgt Schutterskoning René Morshuis op?

Volgende week zaterdag vanaf 15.00 uur staat op de weide aan de Twickelerblokweg, in het...
30-05-2024