Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken
HET VERHAAL VAN BORNE STAAT NU ECHT IN DE STEIGERS

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een ‘monument’ dat - zoals de naam al zegt - alles in zich heeft van wie of wat Borne nu eigenlijk is en waarmee het in de loop der jaren op de kaart is gezet. Toch is er achter de schermen door een grote groep mensen keihard gewerkt om het Baken handen en voeten te geven, financieel mogelijk te maken en de plek te bieden die hoort bij de (historische) waarde ervan. Aan het eind van deze zomer moet alles klaar zijn en is Borne in park Scholtenshof een nieuw ankerpunt rijker.

 

Shetdaken én een schoorsteen

Deze week wordt de circa 18 ton wegende mammoet Boris (inclusief betonnen voet) in de takels gehesen om enkele tientallen meters verder haar definitieve plek te vinden en vandaaruit straks op het nieuwe monument uit te kunnen kijken. Het is het eerste tastbare signaal, dat de komende weken en maanden haar vervolg krijgt met het plaatsen van een stalen constructie die de contouren draagt van een oude fabriek met haar schuine shetdaken én een schoorsteen. Onder de schuine daken komt dan een aantal panelen met afbeeldingen van en info over mensen die Borne hebben ‘gemaakt’, zowel in het verleden alsook in het heden. Binnenkort zal bekend worden wie de ‘gelukkigen’ zijn.

 

Daarnaast komen er enkele panelen die verwijzen naar zogenaamde sub-bakens in Borne, waaronder het Spanjaardgemaal aan de Piepersveldweg en de Kloostergaarde in Zenderen. De verwijzingen op al deze panelen vinden plaats met korte teksten en een QR-code, waarmee de bezoeker straks via de mobiele telefoon direct meer informatie kan ophalen. Ook worden er podcasts ontwikkeld waarin het verhaal van Borne spelenderwijs wordt verteld.

 

Verblijfsfunctie voor de Scholtenshof

“Een geweldig mooi project”, aldus Jan Matel van de organisatie, “dat werkenderwijs steeds omvangrijker is geworden. “Met een Europese subsidie én de hulp van velen, waaronder kortgeleden nog een bijdrage van 7.500 euro van de Rabobank, konden we het stap voor stap groter maken. Op dit moment zijn we met de gemeente in overleg om park Scholtenshof nóg meer een verblijfsfunctie te geven. Het ligt immers midden in het dorp en met Boris en het nieuwe Baken kan het straks een uitgelezen plek zijn om even tot rust te komen en er al het moois van Borne op je te laten inwerken.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bert — 09 mei 2024
Puur en alleen een test
Rob — 07 mei 2024
Wordt de bij het Kulturhus pas uitgehaalde Amalia-boom hier ook naar verplaatst ?

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024