Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting
GEMEENTERAAD VRAAGT BETERE ONDERBOUWING

Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting

Dinsdagavond stond het voorstel van het college om toeristenbelasting in te voeren op de agenda van het Politiek Beraad. Om het uitvoeringsprogramma van de Visie Vrijetijdseconomie te bekostigen is jaarlijks 59.000 euro extra nodig. Voor 25.000 euro ter dekking van activiteiten en projecten zou een beroep gedaan kunnen worden op de opbrengsten van de reclameheffing. Voor de extra benodigde middelen voor de citymarketing van Visit Borne is 34.000 euro geraamd en daarvoor wordt voorgesteld om toeristenbelasting in te voeren.
 

Kritiek

Het raadsvoorstel stuitte op het nodige verzet bij de gemeenteraad. Eén van de bezwaren is dat er met toeristische ondernemers niet is gesproken over de invoering van toeristenbelasting. Bernhard Slotman (CDA): “We storen ons met name aan het antwoord dat ‘de reactie van ondernemers vooraf wel duidelijk was’. Dat getuigt van weinig respect en past niet in het huidige participatie denken.” En Frans Schoon (SP): “Er zijn niet veel ondernemers en om met niemand te praten ‘want ze zijn het er toch niet mee eens’ is wel erg kort door de bocht.”
 

Volgens wethouder Arthur Lammers is echter inspraak bij belastingmaatregelen nooit gebruikelijk. Waarop Ernst Janssen (D66) zich wist te herinneren dat er destijds bij de invoering van reclamebelasting wel degelijk overleg met ondernemers is geweest. “En het gaat toch ook om draagvlak creëren?”, vond hij.
 

Onderbouwing

Jan de Vries (GrLi/PvdA) ergerde zich aan het gebrek aan onderbouwing in het raadsvoorstel en de manier waarop het allemaal was verwoord. “Dit is een niet doordacht voorstel. Eerst moeten we weten welke knoppen er zijn om aan te draaien.” Dat onderschreef Leo Graafhuis (VVD): “Dit gaat om een extra bedrag, maar ook in de begroting zit een autonoom bedrag. Geef daar eens inzicht in.” En Frans Schoon (SP): “Dit voorstel is niet compleet en niet goed onderbouwd. Er staat alleen een tranen trekkend verhaal in over Visit Borne als er geen toeristenbelasting wordt ingevoerd.” Het argument dat Borne als een van de weinige gemeenten geen toeristenbelasting kent vonden weinigen steekhoudend.
 

Volgens wethouder Arthur Lammers is het doel van de maatregel om inkomsten te genereren. “Het feit dat andere gemeenten het ook doen maakt de drempel minder hoog. Het alternatief is de kosten uit de algemene middelen halen of de plannen voor de vrijetijdseconomie af te schalen. Reclamebelasting verhogen zullen we niet zo snel doen. Het voordeel van toeristenbelasting is juist dat het alleen mensen van buiten Borne belast.”

 

Op 28 mei staat de toeristenbelasting geagendeerd voor de raadsvergadering. De wethouder zegde wel toe voor die tijd inzicht te geven in de huidige financieringsstromen en -bedragen ten behoeve van de vrijetijdseconomie. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wim ter keurs — 15 mei 2024
Wij, de fam. ter Keurs van camper en pleisterplaats rabo scheele zijn helemaal tegen de invoering van de toeristenbelasting zoals wij ook al eerder hadden aangegeven.
Wij zien niet de meerwaarde van de invoering hiervan, vooral door de vage argumenten die door de wethouder en ambtenaren bij de commisievergadering van 14 -5 jl werden ingebracht.

Dirk — 15 mei 2024
Reactie van de wethouder: "het doel van de maatregel is om inkomsten te genereren". Wellicht is het verstandiger dat politiek Borne eerst eens goed gaat kijken naar de algemene uitgavenkant in de volle breedte, avorens deze fruttekul-maatregel met een minieme opbrengst er door heen te jassen. Ook deze wethouder is kennelijk al besmet met het rupsje-nooit-genoeg virus....

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024