De Rosa’s vinden het best een beetje spannend
ISABEL, LYNN, TESSA, DAPHNE EN FAYA DANSEN MORGEN SAMEN MET 115 ANDERE BRUIDJES

De Rosa’s vinden het best een beetje spannend

“Het ging gewoon hartstikke goed”, klinkt het zaterdag rond het middaguur in het atrium van Het Dijkhuis. Het zijn de complimenten van de werkgroep Pinksterbruidjes die zojuist samen met 120 meisjes tussen de vijf en elf jaar een uurtje hebben geoefend voor hun grootse optreden van morgen, op Eerste Pinksterdag. Terwijl achter het podium nog snel het laatste witte jurkje wordt gepast en uitgeleend kijken de meeste bruidjes in spe verwachtingsvol naar hun meegekomen papa’s en mama’s met een blik van ‘Heb ik het goed gedaan?’. En ja hoor: “Het ging perfect!”
 

Dansen onder de Pinksterkroon

Tijdens het uurtje worden uit hun midden ook de vijf Rosa’s gekozen die morgen voorop zullen gaan in de dansjes, die al om 10.00 uur in de verschillende wijken van Borne beginnen en hun hoogtepunt om 13.00 uur beleven als ze allemaal samen dansen onder de Pinksterkroon op het Dorsetplein. Traditioneel een moment waarop vele honderden belangstellenden met eigen ogen willen zien hoe mooi het toch allemaal is en dan vaststellen dat er in al die jaren eigenlijk nog niets aan de formule is veranderd.
 

Voor Isabel, Lynn, Tessa, Daphne en Faya betekent het echter hun vuurdoop. Nooit eerder waren ze Rosa. Alleen de zus van Tessa kan erover meepraten, want zij mocht vorig jaar al een van de hoofdrollen vervullen. Het is voor hen dus best een beetje spannend allemaal en ietwat verlegen staan ze na afloop van de oefensessie dan ook bij elkaar. “Het lijkt me wel heel leuk”, weet Isabel te vertellen en Tessa weet zeker dat het heel gezellig wordt. Maar voor het overige blijft het allemaal nog één groot vraagteken. Datzelfde geldt voor Evi, Fien en Julia die morgen op het Dorsetplein het ‘Rosa, Rosa, bloemen op je hoed’ mogen voorzingen.
 

Start om 10.00 uur in de wijken

Zoals gezegd starten de vijf groepen zondagmorgen om 10.00 uur om de wijken in te trekken, waarna ze bij de voordeuren aanbellen en de bewoners vragen om even te komen kijken. Vaak krijgen ze dan ook nog eens fruit, snoep, drinken of enkele centjes. De Wheele start bij Plus Huls aan de Oude Hengeloseweg; De Vonder en de Beekparkschool bij het speeltuintje aan de Rozenhof; Flora, obs Azelo en St. Aegidius Hertme aan de voorzijde bij Het Dijkhuis; ‘t Oldhof en Jan Ligthart bij de Oldhofschool en de Optimist op het grasveldje op Erve Stroomboer, ter hoogte van nummer 93.
 

Op de website van de Stichting Folkloregroep Borne zijn de precieze routes te vinden die worden gelopen. Ook is daarop meer te lezen over de historie van de Pinksterbruidjes in Borne. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ook vrijwilligers RBR in de startblokken

Tijdens de RunBikeRun zijn er maar liefst 175 vrijwilligers in touw om het jaarlijkse evenement...
24-07-2024

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024