Zeepkistenrace op herhaling in Azelo
ZONDAG 23 JUNI DENDEREN DE BOUWSELS VAN HET A1 VIADUCT NAAR BENEDEN

Zeepkistenrace op herhaling in Azelo

Het was een probeersel vorig jaar mei in Azelo. De roemruchte Zeepkistenkistenrace, die na zes jaar stilte nieuw leven werd ingeblazen en wederom voor het nodige vertier in de buurtschap zou moeten zorgen. Dat er nu op zondag 23 juni een vervolg aan wordt gegeven, zegt genoeg. Edwin Pol, een van de vijf organisatoren daarover: “Het werd in 2023 gewoon een doorslaand succes en alle reden dus om het dit jaar nog eens over te doen en wellicht zelfs iets groter te maken.”
 

Twee ‘interessante’ bochten

Geholpen door het mooie weer denderden er toen zo’n zestig bouwsels van een speciaal daarvoor gebouwde helling bovenop het viaduct over de A1 naar beneden, het feestgedruis tegemoet. Het plm. 600 meter lange parcours op de Kuipersweg telt onderweg twee ‘interessante’ bochten om uiteindelijk op de kruising met de Blokstegenweg haar ultieme finishlijn te vinden. Pol: “Er waren zelfs vehikels die een zodanige vaart hadden dat ze de kruising ruimschoots passeerden. Prachtig!”
 

“De spelregels zijn eigenlijk heel simpel: wie het verste komt wint”, aldus Pol. Tenminste… voor de toeschouwers, want er zijn natuurlijk wel allerlei voorwaarden verbonden aan de deelname om daarmee de veiligheid te waarborgen. Sterker nog, vóór de start zal een speciaal daarvoor in het leven geroepen technische commissie alle bouwsels nog eens aan een keuring onderwerpen. Een heel ritueel dus, dat - zo leert de ervaring - al een dag eerder begint als menig papa met zijn zoon of dochter een proefafdaling maakt, om op de dag zelf het optimale eruit te kunnen halen. Daarbij niet zelden geholpen door de morele support van meegekomen familieleden, vrienden en bekenden.
 

Eeuwige roem

Want een feest moet het worden. Zo wordt het parcours vrolijk aangekleed en zijn vlakbij de finishlijn en het rennerskwartier snacks en drank te verkrijgen. Maar ook voor de deelnemers zelf, die ’s middags strijden om een aantal fraaie bekers en natuurlijk vooral ook om de onvermijdelijke en zeker zo waardevolle eeuwige roem. Dat doen ze dan in drie verschillende leeftijdscategorieën: tot en met 12 jaar, van 13 tot en met 17, en 18 jaar en ouder.
 

Inmiddels is de inschrijving voor zondag 23 juni opengesteld. Dat kan tot en met 9 juni via de website www.zeepkistenraceazelo.nl. Daar is ook het volledige reglement voor deelname te vinden. Voor de inwoners van de buurtschap begint het feesten overigens zaterdagmiddag al om 17.00 uur met een gezellig noaberfeest.

 

Foto's © Dirk de Graaf en Henk Wentink

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ook vrijwilligers RBR in de startblokken

Tijdens de RunBikeRun zijn er maar liefst 175 vrijwilligers in touw om het jaarlijkse evenement...
24-07-2024

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang...
06-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024