Jong en oud genieten van Afrikafestival
JUBILEUMEDITIE VAN START IN WISSELENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang komen bezoekers van heinde en ver naar Hertme om te genieten van de 35e editie van het festival. Rond twaalf uur zaten de eersten al aan het bier, te dansen op de muziek en kleding te kopen bij de vele kraampjes op het terrein.

 

Zo stond ook Nico van Kan op het terrein met een kraampje. Begonnen als bezoeker op het festival 33 jaar geleden, staat hij hier nu al 25 jaar met zijn eigen bedrijfje. “In januari zat ik een maand in Zimbabwe, en nu ben ik terug. Eén van mijn leermeesters in beeldhouwen is hier voor drie maanden en zo werken wij samen,” zegt Van Kan. Jarenlang heeft hij in Mozambique gewerkt en veel ervaringen opgedaan. Hij kwam in contact met beeldhouwers in Zimbabwe en vond het moeilijk toen hij terugkeerde naar Nederland. “Je hebt zoveel meegemaakt dat je anders bent dan toen je vertrok.” Toen is hij zijn eigen bedrijf begonnen, en nu, 25 jaar later, is dit zijn fulltimebaan. Met veel aandacht voor zijn beelden trekt hij zowel jong als oud aan.

 

‘Het is een traditie geworden’

Veel kinderen komen mee met hun ouders naar het festival van jongs af aan. ‘Het is een traditie geworden,’ is het antwoord van de meeste kinderen. Zo zijn Yannick en Louise samen met hun ouders hier elk jaar wel te vinden. “Ik kom hier nu al voor mijn vijfde of zesde jaar en ik vind het zo leuk, vooral de muziek,” zegt Yannick. En daar laat hij het niet bij. Hij ziet zichzelf in de toekomst nog veel vaker komen, of dat nou voor de muziek is of voor het eten. Maar voor nu gaan ze eerst wat rondlopen, van de muziek genieten en nog wat souvenirtjes kopen.

 

“Morgen komt Salif Keïta, die vind ik wel heel leuk,” iets waar Yannick dus erg naar uitkijkt. Maar niet alleen Yannick kijkt uit naar het programma van morgen. De kaarten voor zondag zijn al helemaal uitverkocht, ook de kinderdagkaarten. Maar dat weerhoudt mensen er niet van om vandaag te komen. Met hier en daar wat zonneschijn is het een bewolkte dag, maar zeker niet koud. Een kleine regenbui zorgde ervoor dat mensen onder de afdakjes schuilden, maar de sfeer blijft erin. Dansend onder het afdak of in de regen, het drukt de pret niet. Ook vanavond is er voor de liefhebber een scherm om de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije te aanschouwen. Aan alles wordt gedacht bij het Afrikafestival. Uitverkocht of niet. (CT/RH)

 

reageren op deze pagina

Afrikafestival dag 1

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Ook vrijwilligers RBR in de startblokken

Tijdens de RunBikeRun zijn er maar liefst 175 vrijwilligers in touw om het jaarlijkse evenement...
24-07-2024

Drijvende kracht Afrika Festival Rob Lokin...

Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van...
07-07-2024

Een wedstrijd die je niet kunt winnen

Hoe geef je een persoonlijk drama een positieve draai? Het schoolvoorbeeld daarvan geeft Kirsten...
07-07-2024

Zenderse Zomerfeesten: Drie dagen feest in...

Zenderen staat aankomend weekend in het teken van de Zenderse Zomerfeesten. Van 5 tot en met 7...
03-07-2024

Kop Event voor hersentumoronderzoek

"Zaterdag 6 juli vindt voor de tweede keer het spectaculaire Kop Event plaats: een groots...
26-06-2024

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024